Ψάρι

ΨΗΤΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

Τα αμπελόφυλλα έχουν πλούσια διατροφική αξία καθώς προσφέρουν στον οργανισμό μας φυτικές ίνες, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, πρωτεΐνες και κάλιο. Έχουν λίγες θερμίδες όπως όλα τα φυλλώδη λαχανικά. Είναι καλή πηγή βιταμινών, βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ και χαλκού. Περιέχουν επίσης και  άλλες θρεπτικές ουσίες όπως: ω-3 και ω-6 λιπαρά, βιταμίνη C, βιταμίνες Β (Β1 – θειαμίνη, Β2 – ριβοφλαβίνη, Β3 – νιασίνη, Β5 – παντοθενικό οξύ και φυλλικό οξύ) και αντιοξειδωτικά.

   ΥΛΙΚΑ

  • 5×250 γραμμάρια φιλέτα σολομού (χωρίς δέρμα και κόκαλα)
  • 20 αμπελόφυλλα
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Λαδώνετε ελαφρά ένα πυρέξ για να βάλετε τον σολομό.
  2. Πλένετε καλά τα φύλλα και τα στραγγίζετε. Βάζετε τα φύλλα στο πυρέξ με τη γυαλιστερή-«καλή» πλευρά προς τα πάνω, για να καλύψουν το κάτω μέρος του πυρέξ. Τοποθετείτε τα φιλέτα σολομού από πάνω.
  3. Στύβετε το ένα λεμόνι πάνω από τα φιλέτα και το άλλο το κόβετε φέτες και βάζετε από μια φέτα σε κάθε σολομό. Αλατοπιπερώνετε.
  4. Διπλώνετε τα φύλλα γύρω από τα φιλέτα σολομού και τοποθετείτε και τα υπόλοιπα από πάνω για να κρατηθούν τα φύλλα στη θέση τους. Δένετε τα φύλλα με σπάγκο κουζίνας και περιχύνετε το ελαιόλαδο με λίγο νερό. Τοποθετείτε στον φούρνο το πυρέξ και ψήνετε για 20-25 λεπτά.
  5. Σερβίρετε σε πιάτα το σολομό σας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Σχετικά με τον δημιουργό

ΜΟΡΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΜΟΡΑΡΗΣ Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μέλος ένωσης διαιτολόγων διατροφολόγων Ελλάδος

Είναι Πτυχιούχος του Tμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Δραστηριοποιείται στο χώρο από το 2009 με δικό του γραφείο στην πόλη της Ρόδου, με τον διακριτικό τίτλο «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ». Στο ενεργητικό του έχει διδάξει σε μαθητές ΤΕΛ αλλά και σε φοιτητές ΙΕΚ και ιδιωτικών σχολών, μαθήματα που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή. Ασχολείται ιδιαίτερα με την συγγραφή άρθρων σε τοπικά και όχι μόνο έντυπα μέσα ενημέρωσης, διατηρώντας από το 2009 τη δική του προσωπική στήλη με τίτλο Υγεία και Διατροφή, συμμετέχει σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Πραγματοποιεί πολλές ομιλίες σε διάφορες εκδηλώσεις αλλά και σε σχολεία με θέμα τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή συνέδρια αλλά και σε άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις με σκοπό τη συνεχή επιμόρφωση όσον αφορά στα νέα δεδομένα σε θέματα υγείας και διατροφής. Παρακολουθεί συνεχώς επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω σε θέματα υγείας και διατροφής. Έχει συμμετάσχει σε μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) και παρουσίασε αναρτημένη ανακοίνωση στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας & Διατροφής και 2ο κλινικής Διατροφής στην Αθήνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition ESPEN.