Dr Plus - Diatrofi

Συνταγές

Γρανίτες φρούτων

granites-frouton

Αν η παρασκευή παγωμένων απολαύσεων είναι στη λίστα με τις καλοκαιρινές σας επιλογές επιτρέψτε μου να σας συστήσω τη γρανίτα!

Η γρανίτα είναι ένα παγωμένο επιδόρπιο που φτιάχνεται από φρέσκα φρούτα και νερό, τα οποία αναμειγνύονται και καταψύχονται μέχρι να παγώσουν, ξεφλουδίζονται με ένα πιρούνι και καταψύχονται ξανά.

Το αποτέλεσμα είναι ένας απολαυστικά τραγανός, λιωμένος στο στόμα φρουτοπάγος, ιδανικός για να τον τρώτε μόνο του. Όταν σερβίρεται σε οτιδήποτε, από γιαούρτι μέχρι κοκτέιλ, αλλάζει εντελώς το παιχνίδι.

Αυτό το επιδόρπιο τριών συστατικών μπορεί να φτιαχτεί με οποιοδήποτε φρούτο σε σχεδόν οποιαδήποτε κουζίνα. Ακολουθούν τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για να φτιάξετε γρανίτα με οποιοδήποτε φρούτο στο σπίτι

Πώς να φτιάξετε γρανίτα από οποιοδήποτε φρούτο

Μπορείτε να φτιάξετε γρανίτα σε μια ολόκληρη γκάμα γεύσεων, από καφέ μέχρι παραδοσιακό ιταλικό λεμόνι, αλλά το καλοκαίρι προτιμάμε όποιο φρούτο είναι στην εποχή του.

Ροδάκινο, φράουλα, βατόμουρο μπορείτε επίσης να φτιάξετε γρανίτες λεμόνι, καρπούζι, πορτοκάλι και βασιλικού-lime – ό,τι φαίνεται καλύτερο!

Η ακριβής συνταγή για τη βάση της γρανίτας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πόσο ώριμο είναι το φρούτο σας, πόσο γλυκό ή ξινό είναι και πόσο υγρό χωράει.

Βασική συνταγή γρανίτας

4 φλιτζάνια φρούτα σε κύβους: Θα χρειαστείτε συνολικά περίπου 1 1/2 κιλό φρούτων.

1/4 φλιτζάνι αρωματικό υγρό: Αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λικέρ ή κρασί ή kombucha εδώ. Διαλέξτε κάτι με λίγη οξύτητα που να εξισορροπεί τη γλυκύτητα των φρούτων.

1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη: Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ή λιγότερη ανάλογα με τη γλυκύτητα των φρούτων σας.

Μια πρέζα αλάτι ή μπαχαρικό: Αυτό είναι προαιρετικό, αλλά πάντα μια καλή ιδέα.

Συνταγές για απολαυστικές γρανίτες φρούτων

Υλικά για γρανίτα φράουλα
  • 2/3 του φλιτζανιού νερό
  • 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 5 φλιτζάνια φράουλες
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση

Αναμείξτε τη ζάχαρη και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Μόλις βράσουν βγάλτε το μείγμα από τη φωτιά, βάλτε το σε ένα μπολ και αφήστε το να κρυώσει για περίπου μισή ώρα. Τοποθετήστε το μπολ στο ψυγείο.

Τοποθετήστε τις φράουλες σε μπλέντερ και ρίξτε το υγρό σε ένα μπολ, προσθέτοντας το χυμό λεμονιού. Βάλτε το στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Έπειτα, αναμείξτε το σιρόπι και το χυμό φράουλας σε ένα μεταλλικό μπολ, καλύψτε με μια μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Τοποθετήστε το μείγμα για ακόμη μια φορά στο μπλέντερ και έπειτα ξανά στο μεταλλικό σκεύος. Σκεπάστε με τη μεμβράνη και αφήστε το να παγώσει για ακόμη 3-4 ώρες.

Υλικά για γρανίτα καρπούζι
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • ¾ της κούπας νερό
  • 6 κούπες καρπούζι σε κομμάτια
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
Εκτέλεση

Αναμείξτε ζάχαρη και νερό σε μία μέτρια κατσαρόλα. Βάλτε τα να πάρουν βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά.

Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 45 λεπτά. Καλύψτε και καταψύξτε για περίπου 1 ώρα.

Σε ένα μίξερ τοποθετήστε το καρπούζι και το λάιμ και προσθέστε το σιρόπι. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα ρηχό μεταλλικό μπολ και ψύξτε για περίπου μισή ώρα μέχρις ότου το γύρω γίνει κρύσταλλο.

Ανακατέψτε έτσι ώστε το κρύσταλλο να έρθει στη μέση του μπολ και τοποθετήστε το πάλι στο ψυγείο. Επαναλάβετε κάθε 20 λεπτά μέχρι να παγώσει όλο το μείγμα.

Υλικά για εύκολη γρανίτα λεμόνι
  • 3 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια χυμό λεμόνι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά. Τοποθετούμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να “σταθεί”.

Βγάζουμε, ανακατεύουμε καλά είτε με το μίξερ χειρός είτε με ένα κουτάλι και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για άλλες 2 ώρες.

Κάνουμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές, μέχρι να δημιουργηθεί υφή γρανίτας και σερβίρουμε.

Tip: Δοκιμάστε να τη σερβίρετε σε ένα ψηλό ποτήρι, με καλαμάκι, περιλούζοντάς τη με λίγο ρούμι.

Υλικά για γρανίτα μπανάνα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα λιωμένη μπανάνα
  • 1 κούπα νερό
Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετήστε το νερό και τη ζάχαρη έως ότου πάρουν βράση και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει. Έπειτα προσθέστε τον πουρέ μπανάνας και τοποθετήστε το μείγμα για 3-4 ώρες στο ψυγείο.

Χρησιμοποιήστε ένα μίξερ για να ανακατέψτε το παγωμένο μείγμα και τοποθετήστε το για ακόμη 2 ώρες στο ψυγείο.

Υλικά για γρανίτα με βασιλικό και lime
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • ¾ της κούπας φρέσκο χυμό λάιμ
  • 20 φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση

Κάντε ένα απλό σιρόπι, φέρνοντας τη ζάχαρη και το νερό σε σημείο βρασμού σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήστε τα να βράσουν για ένα λεπτό και βγάλτε τα από τη φωτιά.

Αναμείξτε το σιρόπι, το χυμό λάιμ και βασιλικό σε ένα μπλέντερ, έτσι ώστε να γίνουν σαν πουρές.

Ρίξτε το μείγμα σε ένα δοχείο και καλύψτε το. Βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει εντελώς, για περίπου 2 ώρες. Βγάλτε το ανακατέψτε καλά και ξαναβάλτε το για άλλες 2 ώρες.

Ανακατέψτε μία ακόμα φορά και σερβίρετε.

Σχετικά με τον δημιουργό

Κατερίνα Καρακικέ / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διαιτολόγος Διατροφόλογος MSc