Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή Συνταγές

Καλόγερος Νάξου

Kalogeros Naxou

Κατάγομαι από το Φιλώτι της Νάξου, το χωριό με τη μεγαλύτερη παραγωγή τυριών του νησιού, και η αγάπη μου γι’ αυτά είναι μεγάλη.

Στο συγκεκριμένο χωριό λειτουργούν περίπου 150 οικογενειακά τυροκομεία. Παράγουν τη γνωστή και πεντανόστιμη γραβιέρα Νάξου, αλλά και τα πιο άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά εξίσου γευστικά αρσενικό, ξινομυζήθρα, ξινοτύρι και άλλα τοπικά τυριά.

Καλόγερος Νάξου

Υλικά

  • 500 g μοσχάρι, ιδανικά φιλέτο, κομμένο σε μπουκίτσες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ συσκευασία ντομάτα κονκασέ
  • Ελάχιστη ζάχαρη 
  • 1 κουταλιά του γλυκού τοματοπελτέ
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 ντομάτα
  • Αρσενικό τυρί Νάξου τριμμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Κανέλα

Εκτέλεση

Σοτάρετε το μοσχάρι σε ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.

Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να γίνει διάφανο.

Στην συνέχεια, ρίχνετε την σάλτσα ντομάτας, τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη, αλάτι πιπέρι, κανέλα και χαμηλώνετε την φωτιά.

Σιγοβράζετε το μοσχάρι περίπου για 1½ ώρα, προσθέτοντας εάν χρειαστεί νερό, μέχρι να μαλακώσει τελείως και να δέσει η σάλτσα και το κατεβάζετε από τη φωτιά.

Παράλληλα κόβετε τις μελιτζάνες στα δύο κατά μήκος και τις ξεπικρίζετε σε νερό και αλάτι. Χαράζετε τις μελιτζάνες, ρίχνετε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τις ψήνετε στο φούρνο να πάρουν χρώμα, για περίπου 15 λεπτά.

Τοποθετείτε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και τις γεμίζετε με κοκκινιστό κρέας (περίπου 2 κουτ. σούπας ανά μελιτζάνα).

Κόβετε τη ντομάτα σε ροδέλες και τις τοποθετείτε πάνω από το κρέας. Τρίβετε το αρσενικό τυρί και το πασπαλίζετε στις μελιτζάνες.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρετε με ρύζι ή ψωμί.

Καλή απόλαυση!

Σχετικά με τον δημιουργό

Ολυμπία Βλασερού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Ολυμπία Βλασερού και είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Αποφοίτησα από το τμήμα «Επιστήμης της Διαιτολογίας & Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου το 2011 και από τότε εργάζομαι ως διαιτολόγος- διατροφολόγος.
Για την πτυχιακή μου εργασία, συμμετείχα στην επιδημιολογική μελέτη MEDIS (Mediterranean Islands Study), με ερευνητικό αντικείμενο «Κατανάλωση αφεψημάτων και ΔΜΣ, στην τρίτη ηλικία». Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης συνεργάστηκα με τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Γ.Ν.Α Γ.Γεννηματάς» και «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα».
Έχω εργαστεί σαν ανεξάρτητος συνεργάτης σε γυμναστήρια της Αθήνας όπως το ‘Holmes Place’.
Διατηρώ το γραφείο μου στο κέντρο αισθητικής και διαιτολογίας Nefer, στην Ηλιούπολη, ενώ συνεργάζομαι και με άλλα κέντρα αισθητικής.
Πραγματοποιώ συχνά ομιλίες εθελοντικά σε νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ υπήρξα και μέλος της τοπικής ομάδας του δήμου Αργυρούπολης- Αττικής, για το διεθνές πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE».
Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Είμαι πιστοποιημένη επαγγελματίας στις διατροφικές διαταραχές, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο Master Practitioner in eating disorders από το Κέντρο Εκπαίδευσης και αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).