Κατάγομαι από το Φιλώτι της Νάξου, το χωριό με τη μεγαλύτερη παραγωγή τυριών του νησιού, και η αγάπη μου γι’ αυτά είναι μεγάλη.
Στο συγκεκριμένο χωριό λειτουργούν περίπου 150 οικογενειακά τυροκομεία. Παράγουν τη γνωστή και πεντανόστιμη γραβιέρα Νάξου, αλλά και τα πιο άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά εξίσου γευστικά αρσενικό, ξινομυζήθρα, ξινοτύρι και άλλα τοπικά τυριά.
Καλόγερος Νάξου
Υλικά
- 500 g μοσχάρι, ιδανικά φιλέτο, κομμένο σε μπουκίτσες
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ συσκευασία ντομάτα κονκασέ
- Ελάχιστη ζάχαρη
- 1 κουταλιά του γλυκού τοματοπελτέ
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 1 ντομάτα
- Αρσενικό τυρί Νάξου τριμμένο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Κανέλα
Εκτέλεση
Σοτάρετε το μοσχάρι σε ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.
Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να γίνει διάφανο.
Στην συνέχεια, ρίχνετε την σάλτσα ντομάτας, τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη, αλάτι πιπέρι, κανέλα και χαμηλώνετε την φωτιά.
Σιγοβράζετε το μοσχάρι περίπου για 1½ ώρα, προσθέτοντας εάν χρειαστεί νερό, μέχρι να μαλακώσει τελείως και να δέσει η σάλτσα και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Παράλληλα κόβετε τις μελιτζάνες στα δύο κατά μήκος και τις ξεπικρίζετε σε νερό και αλάτι. Χαράζετε τις μελιτζάνες, ρίχνετε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τις ψήνετε στο φούρνο να πάρουν χρώμα, για περίπου 15 λεπτά.
Τοποθετείτε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και τις γεμίζετε με κοκκινιστό κρέας (περίπου 2 κουτ. σούπας ανά μελιτζάνα).
Κόβετε τη ντομάτα σε ροδέλες και τις τοποθετείτε πάνω από το κρέας. Τρίβετε το αρσενικό τυρί και το πασπαλίζετε στις μελιτζάνες.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρετε με ρύζι ή ψωμί.
Καλή απόλαυση!