Dr Plus - Diatrofi

Γλυκά Συνταγές

Κρέμα λεμόνι

krema-lemoni

Χειμώνιασε και τα εσπεριδοειδή έχουν τον κύριο λόγο στα ράφια της κουζίνας μας.

Απολαμβάνουμε τα φρούτα εποχής με την απαραίτητη συνοδεία ως σνακ, τα κάνουμε γλυκό και μαρμελάδες. Σήμερα όμως θα σας δείξω και έναν ακόμη τρόπο απόλαυσης δίνοντας σας την συνταγή για την ωραιότερη κρέμα από λεμόνια που έχετε δοκιμάσει.

Η κρέμα λεμόνι είναι μια συνταγή πολύ εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της. Μπορούμε να την απολαμβάνουμε τακτικά μιας και δεν περιέχει ζάχαρη. Είναι επίσης μια κρέμα paspartou με πολλές εφαρμογές στη ζαχαροπλαστική αλλά και με πιο καθημερινή χρήση για την αγαπημένη ώρα της απόλαυσης του γλυκού μας.

Θα σας δώσω κάποιες προτάσεις που έχω δοκιμάσει. Εσείς, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις και τις διατροφικές συνήθειες σας, μπορείτε να σκεφτείτε και άλλες επιλογές.

Υλικά κρέμας

  • 4 αυγά μετρίου μεγέθους
  • 45 γραμμάρια Ερυθριτόλη ή στέβια 1:1
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 150 γραμμάρια φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/3 κουταλιές του γλυκού βανίλια Μαδαγασκάρης (ή 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας)
  • 5 γραμμάρια βούτυρο κακάο (αν δεν έχω βάζω 1 κουταλιά βούτυρο επιπλέον)
  • 1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο καλής ποιότητας
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια γύρη (εγώ τη διατηρώ στην κατάψυξη νωπή)

**Η γύρη εκτός του ότι είναι διατροφικός θησαυρός, βοηθάει να αποκτήσει η κρέμα μου φυσικό ωραίο χρώμα. Προσοχή όμως να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να είστε αλλεργικοί. Στην περίπτωση αυτή την παραλείπετε από την συνταγή.

Εκτέλεση

Σε μπεν μαρί λιώνω το βούτυρο κακάο και το βούτυρο και αφήνω στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία μέχρι να τα χρησιμοποιήσω.

Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι βάζω τα αυγά και την ερυθριτόλη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύω με σύρμα καλά να ενωθούν τα υλικά και προσθέτω το χυμό λεμονιού το ξύσμα το μέλι και τη βανίλια και συνεχίζω να ανακατεύω καλά.

Προσθέτω τη γύρη και ανακατεύω διαρκώς μέχρι να μειωθεί ο όγκος της κρέμας μου ναι να γίνει παχύρρευστη. Αφαιρώ από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο κακάο και το βούτυρο και ανακατεύω.

Μεταφέρω την κρέμα μου σε μπολ και σκεπάζω κατευθείαν με μεμβράνη που φροντίζω να εφάπτεται απόλυτα πάνω στην κρέμα. Αφήνω 40 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και μεταφέρω στο ψυγείο να κρυώσει καλά μέχρι να την χρησιμοποιήσω. Διατηρείται άριστα για 4-5 μέρες.

Η κρέμα αυτή είναι υπέροχη για να γεμίσω τάρτες είτε με ωμή βάση είτε ψημένη. Σε ωμή βάση τάρτας με χουρμάδες και ξηρούς καρπούς συνδυάζεται απίθανα με μύρτιλα και αμύγδαλα φιλέ.

Εάν βρίσκετε πολύ έντονη τη γεύση της μπορείτε να την απαλύνετε με λίγη κρέμα γάλακτος ή καρύδας κρύα και χτυπημένη σε παχύρρευστη κρέμα
αλλά και απλώς με γιαούρτι απλό ή βανίλιας ή καρύδας.

Επίσης, μπορείτε να γεμίσετε κέικ σε ρολό με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων ή απλά με κόκκινα φρούτα και να το στολίσετε με άχνη στέβιας ή λιωμένη λευκή σοκολάτα.

krema-me-lemoni-2

Στην φωτογραφία σας παρουσιάζω την ωμή τάρτα με κρέμα, μύρτιλα και αμύγδαλα και στα ποτήρια δύο προτάσεις για να δείτε και το χρώμα της κρέμας.

Η μία πρόταση είναι κρέμα λεμόνι με γιαούρτι συνοδευμένη με σπιτική γκρανόλα σμέουρα και γύρη και στο άλλο ποτήρι σκέτη κρέμα με μανταρίνια ξηρούς καρπούς με Βελγική σοκολάτα και ρόδι…και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

Καλή απόλαυση!

Σχετικά με τον δημιουργό

Χριστίνα Φώτη Food Blogger