Dr Plus - Diatrofi

Λαχανικά Όσπρια Συνταγές

Μπιφτέκια ρεβυθιού με σπανάκι και κινόα

Τα όσπρια μπορεί να αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών όμως λόγω έλλειψης ορισμένων αμινοξέων, ο μόνος τρόπος για να απορροφηθεί απο το μυϊκό σύστημα, είναι μέσω της συνδυαστικής  πρόσληψης τους με δημητριακά (ρυζι-πατατα-πληγούρι-κινόα) ή ταχίνι.

Αυτά τα μπιφτέκια έχουν και τα δύο! Όσο για τη γεύση.. δεν έχω λόγια!

  • 2 κούπες αποφλοιωμένα ρεβύθια βρασμένα
  • 2 χούφτες σπανάκι ωμό
  • ½ κούπα κινόα βρασμένη
  • 2 κουτ.σούπας ταχίνι
  • 2 κουτ.γλ. κύμινο
  • 1 κουτ.γλ. καπνιστή πάπρικα
  • ½ κουτ.γλ. κουρκουμά
  • ½ κουτ.γλ αλάτι
  • ½ κουτ.γλ τρίχρωμο πιπέρι
  • 1 κουτ.γλ baking powder
  • ½ κουτ.γλ μαγειρική σόδα χωρίς αλουμίνιο

Εκτέλεση: 

  1. Βράζω τα ρεβύθια με ένα κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά και ένα κύβο λαχανικών και όπως είναι ζεστά λιώνω με ένα πηρούνι.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι μαραίνω 2 χούφτες σπανάκι απλά με λίγο νερό και το προσθέτω στα ρεβύθια.
  3. Βράζω την κινόα, αφού πρωτα την μουλιάσω για 5 λεπτά, και την αφήνω στην άκρη.
  4. Προσθέτω στο μίγμα ρεβυθιών με το σπανάκι όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κινόα και πολτοποιώ με ένα ραβδομπλέντερ.
  5. Προσθέτω και την κινόα και πλάθω σε μπιφτέκια.
  6. Τοποθετώ σε ταψί που έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχω λαδώσει ελαφρά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στις αντιστάσεις με αέρα για 10 λεπτά.

*Αν δεν είναι για άμεση κατανάλωση μπορώ να αποθηκεύσω στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων φροντίζοντας να υπάρχει ανάμεσα στα μπιφτέκια ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί για να τα χωρίζει. Βγάζω κάθε φορά όσα θέλω να ψήσω και από κατάψυξη κατευθείαν βάζω στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.

Σχετικά με τον δημιουργό

Χριστίνα Φώτη Food Blogger