Dr Plus - Diatrofi

Λαχανικά

Χορτόσουπα με μανιτάρι

Από το βιβλίο της κας Δήμητρας Βέργου-Ευαγγελοπούλου, «Μανιταρομαγειρέματα…του δάσους τα παινέματα»

Το μανιτάρι είναι δώρο της φύσης. Μια επιδέξια νοικοκυρά μπορεί να δημιουργήσει φίνες γεύσεις και μαγευτικά αρώματα μαγειρεύοντας μανιτάρια. Είναι αποδεδειγμένο ότι αυτοί οι «μικροί νάνοι του δάσους» συνδυάζονται αρμονικά με διάφορα υλικά. Κι αυτό δεν αποτελεί σημερινή ανακάλυψη, ούτε έκφραση μόδας, μοντερνισμού και πρωτοτυπίας. Ψάχνοντας εδώ και καιρό παλιές συνταγές, διαπίστωσα ότι σε πολλές απ’ αυτές περιλαμβανόταν το μανιτάρι.

Λαχανικά, πίτες, ζυμαρικά, σούπες, σαλάτες, κρεατικά, όλα το δέχονται ευχάριστα, είτε σαν κύριο συστατικό, είτε σαν σάλτσα. Σε όλες τις μορφές του: φρέσκο του δάσους, καλλιεργήσιμο, αποξηραμένο, σε σκόνη ή και κατεψυγμένο. Πάμε, λοιπόν, να βάλουμε το μανιτάρι στη ζωή μας. Ελάτε να γεμίσουμε το καλάθι μας με φρέσκα προϊόντα και ας σταθούμε μπροστά στην κουζίνα επιστρατεύοντας τη φαντασία μας.

Υλικά

  • 1 κιλό μανιτάρια του δάσους (όλα τα είδη μανιταριού μπορούν να
  • μπουν στη σούπα) ή καλλιεργήσιμα του εμπορίου
  • 4 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια ξερά και ένα ματσάκι φρέσκα
  • 2 κλωνάρια σέλινο, 2 κλωναράκια, λίγο άνηθο
  • ½ ποτήρι του κρασιού λάδι ή 2 κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα χορταρικά. Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε με πολύ νερό (απλώς να φύγουν τα χώματα). Καλύτερα είναι να τα βουρτσίζουμε ελαφρά μ’ ένα πινέλο κουζίνας. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι ή το βούτυρο να κάψει για λίγο, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα καβουρδίζουμε για μερικά λεπτά. Πρέπει να προσέχουμε να μην τα διαλύσουμε. Εν συνεχεία, ρίχνουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια. Τέλος, ρίχνουμε το σέλινο, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Προσθέτουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα υλικά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, προσθέτουμε, αν χρειαστεί, ζεστό νερό. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε σιγανή φωτιά έως ότου χυλώσει λιγάκι και, αφού κλείσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το πιπέρι και το λεμόνι.

Μικρό μυστικό

Αν θέλουμε πολύ χυλωμένη τη σούπα, βάζουμε σ’ ένα μπολ μία κουταλιά νεσεστέ (ψιλό αλεύρι). Αφού το διαλύσουμε σε νερό, το ρίχνουμε στη σούπα, ανακατεύοντάς την πολύ καλά για να χυλώσει.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.