Λαχανικά

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Αν και δεν μοιάζει με το παραδοσιακό μας μουσακά, η γεύση του είναι παρόμοια. Προσπαθώντας να γλυτώσουμε περιττά λίπη και θερμίδες, σκεφτήκαμε ένα  εναλλακτικό τρόπο να τον απολαύσουμε.

ΥΛΙΚΑ

  • Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 αυγό
  • 1 φέτα μουλιασμένο ψωμί
  • 2-3 πατάτες μεγάλες
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 1 φρέσκια ντομάτα
  • Λάδι, ξύδι, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά έφτιαξα τα κεφτεδάκια όπως συνήθως τα φτιάχνω ( ο καθένας χρησιμοποιεί τη δική του συνταγή για κεφτεδάκια ή αυτή ).

Σε μια λεκανίτσα απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά: ψωμί, κρεμμύδι, αυγό, μυρωδικά και αλατοπίπερο.
 Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Έτσι θα αρωματιστεί ο κιμάς και τα κεφτεδάκια θα γίνουν τέλεια. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους πλαταίνουμε με τις παλάμες μας. Έχουμε κόψει τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τα τοποθετούμε όπως και στην εικόνα.

Αφού τα τοποθετήσουμε κατά αυτόν τον τρόπο, τα περιχύνουμε με λίγη λιωμένη ντομάτα, λάδι και νερό. Προσθέτουμε αν θέλουμε αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου μιάμιση ώρα. Για να μην ξεροψηθούν, αρχικά τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και προς το τέλος τα ξεσκεπάζουμε για να πάρουν χρώμα.

Μπορείτε να βάλετε και άλλα λαχανικά όπως κολοκυθάκια και καρότα.

Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Είναι, επίσης, πλούσια σε νάτριο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και διαιτητικές φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή.

Περιέχει φλαβονοειδή, όπως τη νασουνίνη, η οποία λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών και χλωρογενικό οξύ όπου έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση.

Τη μελιτζάνα συνήθως την συναντάμε στο μουσακά, τα παπουτσάκια, το μπριαμ και ίσως και τα γεμιστά. Παρόλα αυτά μπορεί να καταναλωθεί ως καπνιστή, ψητή, στον ατμό ακόμη και ως αποξηραμένη.

Αν θέλετε να μειώσετε λίγο την πικρή της γεύση, τρίψτε λίγο αλάτι πάνω της αφού την κόψετε και αφήστε τη για 30 λεπτά πριν τη μαγειρέψετε.

ΚΑΛΗ  ΣΑΣ  ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Σχετικά με τον δημιουργό

Χρυσάνθη Κυριακοπούλου Κοινωνικός Λειτουργός