Λαχανικά Συνταγές

Λαχανικά Φούρνου με Μορχέλες Κεφαλοτύρι & Πιπερόριζα

Από τα παιδικά μου χρόνια, κάθε χρόνο περιμέναμε πότε θα έρθει η περίοδος που θα έβγαιναν οι φρέσκιες πατάτες από το κτήμα στο νησί.

Θες το αμμώδες ξερικό κυκλαδίτικο χώμα, θες ο σπόρος από την φημισμένη πατάτα του διπλανού νησιού, άντε και λίγο από την αγάπη και το μεράκι πρώτα του παππού και έπειτα του πατέρα  μου, η γεύση τους είναι αξεπέραστη και το σχήμα τους πολλές φορές ολοστρόγγυλο!

Θυμάμαι τον εαυτό μου όποτε τύχαινε να είμαι στο νησί , να βγάζει με το σκαλιστήρι όσες χρειαζόταν η γιαγιά για το φαγητό της ημέρας. Να στραμπουλάω από πιο δίπλα και 1-2 άνυδρα κρεμμύδια κάνα μυρωδικό και δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο. Για την ακρίβεια αυτές οι πατάτες δεν χρειάζονταν τίποτα περισσότερο από λίγο βράσιμο, ελαιόλαδο από τις λιγοστές ελιές μας και ένα ποτήρι κρασί , όλα δώρα ενός μικρού κομματιού γης, σε ένα ανεμοδαρμένο ξερονήσι στο κέντρο των Κυκλάδων.

Πριν από μερικές ημέρες ήρθε ένα πακέτο με μερικές τέτοιες πατάτες μαζί με ένα κεφάλι τοπικό τυρί, τα οποία συνάντησαν μερικά άγρα μανιτάρια που είχα ζεματισμένα στον καταψύκτη από τον χειμώνα, και ταξίδεψαν λίγο προς Ασία μεριά με μία μαγική σπιτική πίκλα πιπερόριζας και λίγο αρωματισμένο σουσάμι!

Συνοδεύονται αυστηρά με λευκό σπιτικό κρασί έτσι για τις αναμνήσεις!

Υλικά για 2 άτομα

  • 6 μικρές Πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα τους
  • 2 μικρά κρεμμύδια κομμένα στα δύο
  • Ένα κεφάλι σκόρδο με τη φλούδα κομμένο εγκάρσια
  • 30 γρ αποξηραμένες Μορχέλες ή 100γρ φρέσκιες στην εποχή τους
  • 30 γρ πίκλα Πιπερόριζας
  • 50 γρ Λαδοτύρι ή άλλο κεφαλοτύρι σε κυβάκια
  • Ρόφημα από φασκόμηλο, αποξηραμένο τριαντάφυλλο, γιασεμί και ότι άλλο βότανο σας αρέσει εκτός από τσάι.
  • 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
  • Μία χούφτα τριμμένο παξιμαδι ζέας ή άλλο.
  • Μπούκοβο γλυκό, αλάτι, πιπέρι, γλυκάνισος, κύμινο, ρίγανη, κουρκουμά
  • Σουσάμι αρωματισμένο με wasabi
  • Κρέμα Βαλσάμικου με Εσπεριδοειδή

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες για 10 λεπτά σε άφθονο ελαφρά αλατισμένο νερό με 1 κουταλιά κουρκουμά.

Σε ένα ταψάκι βάζουμε όλα τα λαχανικά και τα περιχύνουμε με τον ζωμό των βοτάνων μέχρι να καλυφθούν κατά το ήμισύ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το κρασί και λίγο από το ελαιόλαδο.

Τα 2 μέρη του σκόρδου φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε αντιδιαμετρικά στο ταψί για περισσότερο ομοιόμορφο άρωμα.

Ρίχνουμε τα μανιτάρια μέσα φροντίζοντας να βρίσκονται κυρίως μέσα στον ζωμό για μαγειρευτούν σωστά. Τοποθετούμε και τα μικρά κυβάκια του τυριού. Προσοχή θέλουμε σχεδόν να εξαφανιστούν, άρα κόψτε τα σαν ζάρια. Από επάνω πασπαλίζουμε με το τριμμένο παξιμάδι.

Τοποθετούμε σε φούρνο με αέρα στους 180οC για περίπου 45-60 λεπτά ή σε φούρνο με ατμό.

Στο σερβίρισμα προσθέτουμε τις πίκλες της πιπερόριζας ( αυτές του εμπορίου που χρησιμοποιούνται ως συνοδευτικό στο sushi είναι τέλειες), λίγο ωμό ελαιόλαδο, το σουσάμι και το Μπαλσάμικο.

Καλή Επιτυχία!

Σχετικά με τον δημιουργό

Παναγιωτης Μπαρμπαρήγος Coach- NLP Master Practitioner - Entrepreneur - Home Cook

Είμαι 41 ετών & επιχειρηματίας στον ευρύτερο χώρο της Μαζικής Εστίασης. Γεννήθηκα σε μία οικογένεια με καταβολές από την Μικρά Ασία, την Πάρο & τη Σάμο, στην οποία η μαγειρική, το φαγητό & η συλλογή τροφής από τη φύση, ήταν στο επίκεντρο κάθε δραστηριότητας.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό που συνέβαλλε στο να αγαπήσω ότι κινείται γύρω από την τροφή και την προετοιμασία της, ήταν ότι η δημιουργικότητα και η ενασχόληση με αυτά, δεν περιοριζόταν από τις πολιτισμικές και κοινωνικές νόρμες, αλλά ο καθένας ήταν ελεύθερος να βάλει το λιθαράκι του και να πάει αυτό που παρέλαβε από τις προηγούμενες γενιές ένα ή πολλά βήματα παραπέρα!

Το φαγητό για εμένα είναι ένας φορέας αναμνήσεων & συλλογικής εμπειρίας πολλών γενιών και η μαγειρική ένα από τα σπουδαιότερα λειτουργήματα και όχημα πολιτισμού!

Αγαπώ να συνδυάζω κάθε λογής υλικό στα πιάτα μου και κυρίως όλα αυτά που …μου λένε ότι δεν συνδυάζονται!