Dr Plus - Diatrofi

Λαχανικά

5 Χορταστικές Σαλάτες

Σαλάτα Ντάκος με Χαλούμι και σουσάμι

Υλικα

  • 1 μεγάλο κριθαρένιο παξιμάδι
  • 2 κ.γ  ελαιόλαδο
    1 μεγάλη τομάτα  κομμένη σε κυβάκια
  • 100 γραμμάρια χαλούμι σε φέτες
    1 κ.γ ρίγανη ή μαντζουράνα
    λίγη κάπαρη
  • λίγο σουσαμι

    Εκτέλεση

Βρέχετε το παξιμάδι και από τις δύο πλευρές με νερό βρύσης για να μαλακώσει λίγο. Ρίχνετε το 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδου πάνω στο παξιμάδι, και μετά προσθέτετε την κομμένη ντομάτα και το άλλο κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε τις φέτες από το χαλούμι και ψήνετε ελαφρώς και από τις δυο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν. Μετά το βάζετε πάνω από τις ντομάτες. Τέλος βάζετε τη ρίγανη, την κάπαρη και το σουσάμι. 

Σαλάτα  με πέννες και κοτόπουλο

Υλικά

  • 250 γραμ βρασμένες πένες
  • 10 ντοματίνια κομμένα στην μέση
  • 100 γραμμάρια ψητό κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι κατά προτίμηση)
  • 10 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο
  • 1 φλυτζάνι μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ σταφίδα μαύρη
  • 10 καρύδια

Για την σος

  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ λεμόνι
  • 1 κ.σ ξίδι
  • 1 κ.σ τυρί κρέμα
  • αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση

Βάλτε σ’ ένα μπολ  όλα τα υλικά της σαλάτας και ανακατέψτε. Ετοιμάζετε την σος ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά της. Περιχύστε με τη σος. Ανακατεύετε, αφήστε τα να μαριναριστούν για 10 λεπτά πριν τα σερβίρετε. 

Σαλάτα ψητή!

Υλικά

  • 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 1 πράσινη πιπεριά  κομμένη σε ροδέλες
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
  • 1 κίτρινη πιπεριά σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 3 μανιτάρια σε φέτες
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες
  • 1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι
  • ½  φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κουτ σούπας  ξύδι μπαλσάμικο
  • 10 ελιές
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο

Εκτέλεση

Τοποθετείστε τα λαχανικά σε λαδόκολλα επάνω σε μεγάλο ταψί του φούρνου ώστε να είναι απλωμένα. Ρίξτε από επάνω λίγο αλάτι και πιπέρι. Σκορπίστε ανάμεσά τους τις 3 σκελίδες σκόρδο. Περιχύστε με το μισό ελαιόλαδο, πασπαλίστε με το θυμάρι και βάλτε τα να ψηθούν  στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά στους 170ο .

Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφαιρέστε τα σκόρδα. Βάλτε όλα τα λαχανικά σε μια μεγάλη πιατέλα. Πασπαλίστε τα με φρέσκο δυόσμο. Ρίξτε τις ελιές και περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ξύδι.

Σαλάτα Παντζαριού με καρύδια και σος γιαουρτιού

Υλικά

1 κιλό βολβοί παντζάρια βρασμένοι και κομμένοι σε κομμάτια

1 φλιτζάνι καρυδόψιχα

Για τη σος γιαουρτιού

1 γιαούρτι στραγγιστό

1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο

2 κ.σ ελαιόλαδο

2 κ.σ ξύδι

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνετε το γιαούρτι , το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύδι και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε καλά τη σος γιαουρτιου μέχρι να δέσει.

Σε ένα μπολ βάζετε το παντζάρι. Ρίχνετε επάνω στο παντζάρι την καρυδόψιχα. Περιχύνετε με τη σος γιαουρτιού και ανακατεύετε.

 Πλιγουροσαλάτα

Υλικά

  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
  • 2 μελιτζάνες μακρόστενες κομμένες σε κύβους
  • 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 φλυτζάνι φέτα κομμένη σε κύβους
  • 10 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
  • 3 κ.σ λεμόνι
  • ½  φλιτζάνι ελαιόλαδο και
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Βάλτε το πλιγούρι σ’ ένα μπολ με κρύο νερό για 2 ώρες να φουσκώσει. Σοτάρετε το κολοκύθι και τη μελιτζάνα καλά σ’ ένα τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο. Σ’ ένα μπολ βάλτε τα σοταρισμένα λαχανικά, τα φύλλα μαϊντανού, τις ελιές, τους κύβους από την φέτα και την ντομάτα. Σουρώστε το πλιγούρι, στεγνώστε το με μια πετσέτα και ρίξτε το πάνω στα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίξτε το λεμόνι αλατίστε και ανακατέψτε καλά.

Πράσινη Σαλάτα φράουλες και κοτόπουλο

Υλικά

  • 1 φιλέτο κοτόπουλο στην σχάρα ξεροψημένο
  • 1 φλυτζάνι φύλλα σπανάκι baby
  • 1 ματσάκι φύλλα ρόκας
  • 1 φλιτζάνι φράουλες κομμένες στη μέση
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κ.σ κουκουνάρι

Για την σος

  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας μπαλσάμικο
  • ½ κουταλιά γλυκού μέλι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο και ψήστε το στο σχαροτήγανο ή στη λαδόκολα, Μόλις το βγάλετε αφήστε να κρυώσει λίγο κόψτε το σε λεπτές φέτες σαν λωρίδες. Σε μια πιατέλα βάλτε τη ρόκα και το σπανάκι και επάνω τα υπόλοιπα υλικά. Ετοιμάστε την σος (ανακατεύοντας καλά τα υλικά). Περιχύστε με την σος και σερβίρετε.

Σχετικά με τον δημιουργό

Σοφία Μπάμπου / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Διαιτολόγος Διατροφολόγος