Κρέας

Μια άλλη πρόταση για το Αναστάσιμο δείπνο.

Κάθε Μεγάλο Σάββατο βράδυ είθισται να μαγειρεύουμε την “πατροπαράδοτη” μαγειρίτσα, όμως σε πολλά μέρη της πατρίδας μας για το Αναστάσιμο δείπνο έχουν τα δικά τους έθιμα και φαγητά όπως στη Δεσφίνα Φωκίδος που φτιάχνουν το “Ανοιξιάτικο φαγητό” ή “Ψιμάρνι”. Το ονομάζουν “Ψιμάρνι” γιατί μαγειρεύεται από όψιμα αρνιά.

Υλικά για 4-5 μερίδες:

  • 2,5 κιλά κατσίκι ή αρνί μπροστινό ή σπάλα τεμαχισμένο σε κομμάτια.
  • 4-5 ματσάκια μαϊντανό
  • 2 ματσάκια άνηθο
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια χλωρά
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι χλωρά φύλλα σκόρδου
  • ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 2-3 λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη

 

Τρόπος παρασκευής

Αφού πλύνουμε παρά πολύ καλά τα μυρωδικά, τα ψιλοκόψουμε μέσα σ’ ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε 15 λεπτά να στραγγίσουν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε το τεμαχισμένο κρέας.

Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι με το λεμόνι, προσθέτοντας λίγο νερό, αλάτι και χτυπάμε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να πήξει.

Στη συνέχεια απλώνουμε σ’ ένα ταψί τα μυρωδικά και τοποθετούμε επάνω ένα-ένα τα κομμάτια από το κρέας αφού πρώτα τα βουτήξουμε στο λαδολέμονο.

Ότι περισσέψει, από το λαδολέμονο, το περιχύνουμε στο φαγητό μαζί με ελάχιστο νερό, γιατί το φαγητό ψήνεται από τα υγρά των μυρωδικών.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για περίπου 2 με 3 ώρες.

Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου ή λίγο ψωμί και για σαλάτα σερβίρονται τα ψημένα μυρωδικά.

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαριέττα Μιχαήλ / Διαιτολόγος - Διατροφ...