Dr Plus - Diatrofi

Κρέας

Ιεράπετρα, Αβρωνιές γιαχνί με απάκι

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Πρέπει να είσαι τολμηρός και θαρραλέος για να την επισκεφτείς, μα όταν θα ρθεις θα μαγευτείς, από φαράγγια καταρράκτες, πηγές, και δάση, παραλίες διαμαντένιες όταν αντικρίσεις δεν θα θες ποτέ από το όνειρο να βγεις!

Η λίμνη των Μπραμιανών, λίγο έξω από την Ιεράπετρα

Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι: σαν τη ρακή κι η Ιεράπετρα! Να την πιεις γουλιά γουλιά….

Ήξερες ότι…;

Η επαρχία Ιεράπετρας οριοθετείται από την Παχειά Άμμο και το Καβούσι στα βόρεια και το Μύρτος και τη Μονή Καψά στα νότια και στην έκτασή της περιλαμβάνεται το όρος Θρύπτη και τμήμα της Δίκτεως. Ο,τι ξέρεις και δεν ξέρεις για το Νότο του Λασιθίου, συνήθως περιορίζεται στην Ιεράπετρα, το Γαϊδουρονήσι, την Αγία Φωτιά, ίσως και το Μύρτος και τον Μακρύ Γιαλό.

Μόλις περάσεις την Παχειά Άμμο και ακολουθήσεις μια διαδρομή 12 χλμ. προς την Ιεράπετρα, που αποτελεί το στενότερο σημείο της Κρήτης, εισέρχεσαι σε μια απίστευτα πλούσια και άγνωστη περιοχή – ακόμη και για τους ντόπιους. Είσαι έτοιμος να συναντήσεις …..

Καταρράκτες και λίμνες

Χα, Μυλωνάς και Σαρακίνα. Αυτά τα ονόματα να θυμάσαι αν θες να είσαι από τους λίγους που έχουν αντικρίσει τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της περιοχής. Το φαράγγι του Χα φημίζεται στον πλανήτη για τους καταρράκτες του στους οποίους όμως έχουν πρόσβαση μόνο έμπειροι καταρριχητές

kataraktis mylona

Τα μικρά Μετέωρα της Κρήτης

Μοναδικοί, περίεργοι γεωλογικοί σχηματισμοί ξεπροβάλλουν πάνω από τον οικισμό της Καλαμαύκας αποκαλύπτοντας μια από τις άγνωστες πτυχές της ιεραπετρίτικης ενδοχώρας

ierapetra paralia

Υδάτινο υπερθέαμα

Είναι πραγματικά υπερθέαμα …Τόσο το φαράγγι που είναι εντυπωσιακό όσο και ο 30μ. Καταράχτης “Μυλωνά” ανάμεσα στο Κουτσουνάρι και στα Φέρμα που χρόνια αποτελούσε μυστικό ακόμα και για τους ντόπιους.

kataraktis mylona2

….Και φέρνει στον νου του κανείς την περιγραφή που έκανε ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης, βγαίνοντας από το σπίτι της Μαντάμ Ορτάνς που λέγεται ότι βρισκόταν στην Ιεράπετρα:

«Έμοιαζε το κρητικό ετούτο τοπίο καλοδουλεμένο, λιγόλογο, λυτρωμένο από περιττά πλούτη, δυνατό και συγκρατημένο. Διατύπωνε με τ’ απλούστερα μέσα την ουσία. Δεν έπαιζε, δεν καταδέχουνταν να χρησιμοποιήσει κανένα τερτίπι, δε ρητόρευε, έλεγε ότι ήθελε να πει με αντρίκια αυστηρότητα. Μα ανάμεσα από τις αυστηρές γραμμές του ξεχώριζες στο κρητικό ετούτο τοπίο απροσδόκητη ευαισθησία και τρυφεράδα…».

Πληροφορίες: Χαραμή Όλγα, Τσιλιγκιρίδη Καλλιόπη , Φλουράκης Σπύρος,
Φωτογραφίες : Μήλας Ηρακλής

Αβρωνιές γιαχνί με απάκι

Υλικά

  • ½ κιλό αβρωνιές (άγρια ανοιξιάτικα ντόπια σπαράγγια) ή σπαράγγια
  • 3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό (ποικιλία Δαφνί)
  • 150 γρ. απάκι σε φλούδες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για το σιρόπι της αγουρίδας:

  • ½ ποτήρι κρασιού χυμό αγουρίδας
  • 1 κουτ. γλυκού κερασόξιδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή

Σχετικά με τον δημιουργό

Γεωργία Φλουράκη / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος