Κρέας

Χοιρινό Πρασοσέλινο

Μαζί με τον ερχομό των Χριστουγέννων, έρχονται στο μυαλό μου και εικόνες, μυρωδιές αλλά και γεύσεις συμπληρώνοντας το παζλ της δικής μου διατροφικής μνήμης. Από όλα τα εδέσματα των ημερών αυτών, αυτά που ξεχωρίζω δεν είναι η κοτόσουπα του Χριστουγεννιάτικου πρωινού που συνηθίζουμε εμείς στα μέρη μας, ούτε το ψητό του μεσημεριανού γεύματος, αλλά το χοιρινό με πρασοσέλινο, το οποίο επιλέγουμε για την δεύτερη ημέρα αυτής τη τόσο ξεχωριστής γιορτής.

Μετά το φαγοπότι της κύριας ημέρας αυτό που αναζητάμε είναι η όξινη γεύση από τη σάλτσα αυγολέμονου, η ιδιαιτερότητα στη γεύση από το πρασοσέλινο αλλά και η τόσο ξεχωριστή γεύση του μαγειρεμένου χοιρινού που αν κι επιλέγουμε άπαχο μέρος του ζώου, γίνεται τόσο μαλακό κι εύγευστο. Τα υλικά αυτά συνδυάζονται τόσο αρμονικά και συνθέτουν ένα ελαφρύ πιάτο πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Αυτός είναι ο τόπος μου. Το χωριό που μεγάλωσα. Η Μεγάλη Παναγία βρίσκεται στην Bόρεια Χαλκιδική. Ένας τόπος που γέμισε το μυαλουδάκι μου με διατροφικές μνήμες.

panagia

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινο μπούτι
  • ½ κιλό σέλινο
  • ½ κιλό πράσο
  • 3 μέτρια καρότα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αυγό και λεμόνι για το αυγολέμονο

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε κύβους, τσιγαρίζουμε ελαφριά το κρεμμύδι και προσθέτουμε το κρέας. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια. Βράζουμε το φαγητό στη χύτρα για μισή ώρα περίπου. Ανοίγουμε με προσοχή τη χύτρα και ρίχνουμε χοντροκομμένα το σέλινο και το πράσο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Αφού κρυώσει λίγο το φαγητό, ρίχνουμε τη σάλτσα αυγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού η σάλτσα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Πηγή Σγουρογιάννη / Διαιτολόγος - Διατροφ...