Όσπρια

Ρεβίθια φούρνου με εσπεριδοειδή

Βρήκα στην αγορά πραγματικά μανταρίνια, ξέρετε αυτά με τα κουκούτσια μεν αλλά με το ωραίο άρωμα. Τα φάγαμε «στον τόπο», δεν ήταν και πολλά, και τις φλουδίτσες τους τις κρέμασα να ξεραθούν, να τις έχω για ν’ αρωματίζω φαγάκια. Το πρώτο που έκανα ήταν ρεβίθια φούρνου. Ρεβίθια τα οποία είναι πλούσια σε φολικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Το θρεπτικό αυτό όσπριο σε συνδυασμό με τα εσπεριδοειδή μας δίνουν μια εξαιρετική γεύση στην νηστίσιμη συνταγή που ακολουθεί.

 

Υλικά για 4 μερίδες

  • ½ κιλό ρεβίθια
  • 3 πράσα
  • φλούδα από μισό μανταρίνι
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • χυμό από ένα πορτοκάλι

Τρόπος παρασκευής

Πλένετε ½ κιλό ρεβίθια και τα βάζετε να μουλιάσουν με ζεστό νερό και ένα κουταλάκι αλάτι. Τα αφήνετε εκεί οκτώ-δέκα ώρες και τα βάζετε να βράσουν για μισή μόνο ώρα. Μετά θα τα σουρώσετε και θα τα βάλετε σε πιρέξ. Επίσης θα βάλετε 3 πράσα -μόνο το τρυφερό μέρος- κομμένα λεπτές ροδέλες, τη φλούδα από μισό μανταρίνι κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες. Μαζί θα βάλετε ½ κουταλάκι κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι, μαύρο πιπέρι, το ανάλογο αλάτι και νερό βραστό που να φτάνει 3 εκατοστά πάνω από τα ρεβίθια. Βάλτε τα στο φούρνο στους 200°C και αφήστε τα να ψηθούν. Παρακολουθείτε τα κάθε τόσο μήπως χρειαστούν νερό αν συμπληρώσετε, βάλτε βραστό.

Όταν τα ρεβίθια είναι τρυφερά και λειώνουν με μικρή πίεση, ρίξτε στο ταψί το χυμό από 1 πορτοκάλι, το ελαιόλαδο και δοκιμάστε το αλάτι. Όταν είναι έτοιμα δεν πρέπει να είναι στεγνά. Προσέξτε τα υγρά τους να είναι στο επίπεδο των ρεβιθιών, γιατί αφού τα ξεφουρνίσετε θ’ απορροφήσουν υγρά και θα στεγνώσουν. Προσοχή λοιπόν να είναι μελάτα. Αφήστε τα πάντως να «σταθούν» 15 τουλάχιστον λεπτά πριν τα σερβίρετε.
Προσέξτε μια κρίσιμη λεπτομέρεια: Αν έχετε χρόνο, αξίζει να μαγειρέψετε αργά τη ρεβιθάδα. Σ’ αυτή την περίπτωση θα σκεπάσετε το ταψί με διπλό αλουμινόχαρτο και θ’ αφήσετε το φούρνο στους 200°C για 45 λεπτά, μετά θα τον χαμηλώσετε στους 120°C και θα συνεχίσετε το ψήσιμο για πέντε ώρες.

Σχετικά με τον δημιουργό

Παναγιώτα Καρακασίδου / Διαιτολόγος - Διατροφ...