Όσπρια

Φασολάδα

Έξω κάνει κρύο και είναι ώρα για ένα ζεστό και θρεπτικό πιάτο. Η παραδοσιακή Ελληνική φασολάδα. Ένα θρεπτικό φαγητό χαμηλό σε λιπαρά. Έχει πολλές και διαφορετικές παραλλαγές. Άλλοι τα προτιμούν σούπα, άλλοι στεγνά και άλλοι πάλι χυλωμένα. Αν και είναι ένα φαγητό που πήρε τον τίτλο του παραδοσιακού το 1940 μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στις νεαρότερες ηλικίες.

Υλικά για 6 – 8 μερίδες (για όλη την οικογένεια)

  • Μισό κιλό φασόλια μέτρια
  • 6-7 ποτήρια νερό
  • 200 γραμμ. καρότα
  • 200 γραμμ. κρεμμύδι ξερό
  • 100 γραμμ. σέλινο
  • 100 γραμμ. φλούδα πορτοκάλι
  • 5 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
  • Μία πατάτα περίπου 50 γραμμ.
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι
  • και μία κόκκινη πιπέρια

Βάζουμε από το βράδυ τα φασόλια να μουσκέψουν σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι. Την επομένη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 5-6 ποτήρια νερό. Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά και την φλούδα του πορτοκαλιού εάν μας αρέσει, διότι δίνει άρωμα στην φασολάδα  Βράζουμε μία με μιάμιση ώρα ανάλογα με τα φασόλια και λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε πέντε κουταλιές ντομάτα πελτέ ή πουμαρό ή τριμμένη ντομάτα – αν θέλουμε τα φασόλια με ντομάτα. Τέλος ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ανάλογα με το πόσο θέλουμε χυλωμένη την φασολάδα ανακατεύουμε συχνά και για αρκετό χρόνο προς το τέλος του μαγειρέματος. Με τα υλικά αυτά ετοιμάζουμε περίπου 6-8 μερίδες φαγητού περ. 200 με 250 γρ. φασόλια χωρίς το ζουμί ανά μερίδα. Τα φασόλια, όπως όλα τα όσπρια συνδυάζονται θαυμάσια με μία μερίδα τυριού ή μία κουταλιά της σούπας κοφτή ταραμοσαλάτα ή λίγο ψάρι ή με λίγο τουρσί και πέντε ελιές. Αυτή τη συνταγή όπως και πολλές άλλες μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο “Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα, μαμά;” από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.