Dr Plus - Diatrofi

Όσπρια Συνταγές

Ροβίτσα ή ψιλοφάσουλα Καλαματιανά

Τα ελληνικά όσπρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής.  Έχουν μακρά ιστορία και δεν είναι τυχαίο  ότι κάποτε ονομάζονταν και «κρέας των φτωχών», λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες.

Επίσης, τα όσπρια  περιέχουν φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι χαμηλά σε  λιπαρά και αλάτι.

Ροβίτσα ή αλλιώς ψιλοφάσουλα

Η ροβίτσα είναι ένα όσπριο, λιγότερο δημοφιλές από τα υπόλοιπα όσπρια. Το μέγεθός του είναι μικρότερο από την φακή, ενώ το χρώμα του είναι πράσινο.

Είναι εξαιρετική τροφή για χορτοφάγους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, χορτοφαγικά κεφτεδάκια, πουρέ αλλά και σούπα. Η Ροβίτσα δεν χρειάζεται μούλιασμα πριν τη χρήση όπως άλλα όσπρια, και είναι εύκολη στα μαγείρεμα.

Συνταγή παραδοσιακής Καλαματιανής σούπας

Υλικά
  • 500 γρ ροβίτσα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Ρίγανη φρέσκια κατά βούληση
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Ξεπλένουμε και σουρώνουμε την ροβίτσα.  Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες. Ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με την ροβίτσα, και προσθέτουμε περίπου 2 λίτρα νερό. Προσθέτουμε και τη ρίγανη, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά.

Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.

Μπορείτε να αφαιρέσετε τα φλούδια που θα ανέβουν στην επιφάνεια της σούπας με τρυπητή κουτάλα-για να είναι ελαφρύτερη, αν θέλετε.

Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε να πάρει-μόλις-μια βράση.   Σερβίρουμε με έξτρα λεμόνι και ρίγανη, και λίγο ακόμα ωμό ελαιόλαδο ανά πιάτο.

Καλή όρεξη!

 

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρία Σκούρα Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Η Μαρία Σκούρα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Λονδίνο , στο London Metropolitan University. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Τμήματος Διατροφής με μεταπτυχιακές σπουδές στη Κλινική Διατροφή, και μέλος στην Ελληνική Εταιρία Εφηβικής Ιατρικής.

Από το 2010 έως το 2011 εξειδικεύθηκε και στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών και ολοκλήρωσε την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ). Το Πρόγραμμα τελεί υπό την εποπτεία του National Centre for Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας και είναι πιστοποιημένο από το British Psychological Society.

Από το 2012 συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού») παρέχοντας διατροφική υποστήριξη σε εφήβους με διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία, παχυσαρκία).

Από το 2011 έως το 2013 εργάστηκε ως υπεύθυνη σεμιναρίων της Μεσογειακής Διατροφής στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στο Μαρούσι.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες ως ομιλήτρια και ως σύνεδρος, και ασχολείται τακτικά με την συγγραφή άρθρων διατροφής σε περιοδικά και σε βιβλία.