Πίτες

Πίτσα της Τυροφάγου

Γράφτηκε απο Georgette Tsakiraki

Η Κυριακή της Απόκρεω είναι η τελευταία μέρα που τρώνε κόκκινο κρέας, για όσους αποφασίσουν να τηρήσουν την νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής. Η εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Απόκρεω και της Κυριακής της Τυρινής είναι οι μέρες που παραδοσιακά τρώνε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγά και ονομάζεται “εβδομάδα της Τυροφάγου” ή “λευκή εβδομάδα”, καθώς οι χριστιανοί δεν καταναλώνουν κρέας.

Τι καλύτερο λοιπόν για νηστεύοντες και μη από μια νόστιμη σπιτική πίτσα με τυρί, μυρωδικά και λαχανικά της Ελληνικής γης.

Για την ζύμη:

  •  1 ποτήρι γάλα χλιαρό
  •  500γρ. αλεύρι (200γρ. ολικής και 300γρ. για όλες τις χρήσεις)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 25ml ελαιόλαδο

Για την σάλτσα:

  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Ρίγανη/ δάφνη

Για την γέμιση:

  • 250γρ. τυρί γκούντα ή μοτσαρέλα τριμμένη
  • 250 γρ, τυρί φέτα
  • 1 ντομάτα σε φέτες
  • Ελιές σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • Ρίγανη

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και διαλύουμε σε αυτό την μαγιά

Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε μια λακουβίτσα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το μείγμα γάλακτος-μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.

Την τοποθετούμε σε λαδωμένο σκεύος να φουσκώσει για 1 ώρα

Για την σάλτσα: Σοτάρουμε το σκόρδο στο λάδι και κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψάκι. Απλώνουμε την ζύμη, στρώνουμε την σάλτσα και από πάνω γαρνίρουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει

Πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε.

Bonne chance!

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Georgette Tsakiraki