Dr Plus - Diatrofi

Πεπτικό Πίτες

Το θρεπτικότερο ψωμί χωρίς γλουτένη!

Για αρκετούς από εμάς  η αποφυγή της γλουτένης είναι κάτι πέρα από μόδα. Είναι ανάγκη!

Εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη, εάν έχετε ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη ή αν απλά έχετε πεπτικά συμπτώματα που σχετίζονται με την κατανάλωσή της, το πρώτο πράγμα που σίγουρα θα αναζητήσατε είναι μια καλή συνταγή για ψωμί!

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές. Όπως θα βρείτε κι αρκετά μείγματα αλεύρων στην αγορά που σας υπόσχονται την τέλεια συνταγή.

Προσωπικά χάλασα πολλά κιλά (ακριβό) αλεύρι μέχρι να καταλήξω στο εξής συμπέρασμα: ακόμα κι αν το ψωμί πετύχει (που δεν πετυχαίνει εύκολα χωρίς τη γλουτένη),  θα αποτελείται από κακής ποιότητας άλευρα που στερούνται φυτικών ινών και που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Άλευρα από λευκό ρύζι, καλαμπόκι και πατάτα ανεβάζουν αρκετά το σάκχαρο στο αίμα και οδηγούν συνήθως σε υπερινσουλιναιμία.

Τα έτοιμα προϊόντα  χωρίς γλουτένη ,του εμπορίου, αποτελούνται κυρίως από τέτοιου είδους άλευρα και αρκετή ζάχαρη. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 σε ανθρώπους που κάνουν χρόνια αποφυγή γλουτένης.

Με πολλά πειράματα κατέληξα στα αγαπημένο μου ψωμί από φαγόπηρο το οποίο είναι ένα ιδιαίτερο στη γεύση δημητριακό πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες, όπλο στην αποφυγή του διαβήτη και της υπερινσουλιναιμίας κι εύκολο πλέον να το βρεις μερ μόλις 2€ το κιλό.

Προσωπικά έχω προμηθευτεί έναν απλό, οικονομικό ηλεκτρικό μήλο που αλέθει κόκκους καφέ  με μόλις 9€. Με αυτόν και με λίγη υπομονή και αγάπη, κάνω αλεύρι από όποιον καρπό και σπόρο θέλω. Έτσι αλέθω το δικό μου αλεύρι φαγόπηρου που είμαι σίγουρη πως δεν θα έχει επιμόλυνση με γλουτένη. Βέβαια αλεύρι φαγόπηρου μπορείτε να βρείτε συσκευασμένο και στα βιολογικά.

Στη συνταγή θα βρείτε 2 άλευρα που δεν είναι συνηθισμένα: από αραρούτι και από ταπιόκα. Αυτά τα χρησιμοποιούμε γιατί έχουν αρκετό άμυλο και θα κάνουν πιο «λεπτή» την υφή και τη γεύση του ψωμιού. Εάν δεν τα έχετε μπορείτε να βάλετε άμυλο καλαμποκιού ( νεσεστέ). Στα σούπερ μάρκετ υπάρχει κάποιο σε πολύ καλή τιμή ( <1€ τα 500γρ) με την υποσημείωση «χωρίς γλουτένη».

Το αλεύρι από κεχρί το βρίσκεις επίσης εύκολα σε καταστήματα με βιολογικές τροφές, δεν έχει γλουτένη, είναι επίσης πολύ θρεπτικό και θα κάνει λίγο πιο «γλυκό» το ψωμί σας-για όσους δεν αγαπούν πολύ το φαγόπηρο.

Επίσης θα δείτε να χρησιμοποιώ ένα συστατικό που λέγεται ξανθανικό κόμμι. Κοστίζει 7€ τα 100γρ αλλά κρατάει μήνες! Το βρίσκεις με την υποσημείωση χωρίς γλουτένη στα βιολογικά. Αυτό δίνει μάζα στη ζύμη και την κάνει πιο κολλώδη. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε 1 ασπράδι αβγού αλλά θα υπολογίσετε 1-2 κουταλιές της σούπας παραπάνω αλεύρι φαγόπηρου.

Χρησιμοποιήστε μια κλασική στρόγγυλη φόρμα για κέικ-αυτή με την τρύπα-  για να ψηθεί καλύτερα το ψωμάκι σας και να γίνει πιο τραγανό.

Καλή επιτυχία!

Ψωμί φαγόπηρου χωρίς γλουτένη

Υλικά:

  • 430γρ αλεύρι φαγόπηρου (ή 160 γρ αλεύρι φαγόπηρου και 270 γρ αλεύρι από κεχρί )
  • 20 γρ αλεύρι από αραρούτι και 50 γρ αλεύρι ταπιόκας ( ή συνολικά 70γρ άμυλο καλαμποκιού)
  • 1 κ.γλ. ξανθανικό κόμμι
  • 2 κ.γλ. μαγιά χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • 500 γρ χλιαρό νερο
  • Λάδι για τη φόρμα

Τρόπος παρασκευής:

  • Διαλύουμε τη μαγιά και το μέλι στο νερό.
  • Προσθέτουμε τα άλευρα και το ξανθανικό κόμμι και ανακατεύουμε απαλά να γίνει ελαστικός χυλός, σαν χυλός για κέικ. Δεν θα γίνει ζυμάρι που πλάθεται.
  • Στο τέλος ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
  • Λαδώνουμε καλά τη φόρμα του κεικ
  • Ρίχνουμε μέσα το χυλό ομοιόμορφα.
  • Σκεπάζουμε με πετσέτα σε ζεστό σημείο( σε ζεστό φούρνο ή πάνω στο καλοριφερ)  και αφήνουμε 1-2 ώρες μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες μικρές φουσκάλες.
  • Αφού φουσκώσει μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, κλτ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα.
  • Δεν ανοίγουμε το φούρνο μέχρι να ψηθεί.

Σημείωση: Το ψωμί δεν φουσκώνει πάρα πολύ. Βγαίνει ένα πολύ αφράτο αλλά με τραγανή κόρα ψωμάκι με τη χαρακτηριστική ελαφρά γήινη γεύση του φαγόπηρου.

Να είστε σίγουροι πως έχετε φτιάξει κάτι πολύ θρεπτικό και μοναδικό!

Σχετικά με τον δημιουργό

Στέλλα Σαρηπαναγιώτου/ Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

«Ένας καλός διατροφολόγος δεν είναι απλά αδυνατιστής αλλά φροντιστής και θεραπευτής»
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη στις 14/6/1980. Από πολύ μικρή ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και την φροντίδα του σώματος μέσω της εκγύμνασης και της καλής τροφής. Ένα απο τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκε όταν οι Πανελλήνιες εξετάσεις με οδήγησαν στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, όπου και αποφοίτησα το Φεβρουάριο του 2006, με βαθμό 8,43.
Γρήγορα συνειδητοποίησα τον σημαντικό ρόλο της ψυχολογίας αλλά και της ιατρικής παρέμβασης στα πλαίσια της διατροφικής υποστήριξης όσων με επισκέπτονται. Έτσι με τον σύζυγό μου καθηγητή φυσικής αγωγής Θοδωρή Σημάδη αποφασίσαμε να εκπαιδευτούμε στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία. Παράλληλα διατηρούμε συνεργασία με εξειδικευμένους ψυχολόγους για την καλύτερη και πιο ολιστική προσέγγιση των ασθενών με διατροφικές διαταραχές.
Ο χώρος που διατηρούμε απο τον Αύγουστο του 2009 δεν θέλαμε να είναι ένα ακόμα διαιτολογικό γραφείο που θα τονίζει τα νούμερα των μετρήσεων και της ζυγαριάς, αλλά ένας χώρος εκπαίδευσης γύρω απο τα οφέλη της τροφής και τη φροντίδα του σώματος.
Επαγγελματική πορεία
Το 2004 ολοκλήρωσα την πρακτική μου άσκηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, με πλήρη ανάθεση καθηκόντων.
Η διπλωματική μου εργασία να αφορά το ρόλο της αερόβιας άσκησης στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Εργάστηκα από το 2004 έως το 2009 σε διαιτολογικά γραφείά της Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα ήμουν εξωτερικός συνεργάτης σε πολλά γυμναστήρια της πόλης και σε αθλητικά κέντρα.
Από το 2009 διατηρώ ανεξάρτητο διαιτολογικό κέντρο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Το 2011 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity) που τελείται από τον ΚΕΑΔΔ, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED.
Από το 2011 είμαι συνεργάτης του Iατρείου Χρονίων Νοσήματων και Μεταβολικών Διαταραχών του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, στην Αθήνα.
Είμαι κάτοχος του πτυχίου του European Institute of Nutritional Medicine E.I.Nu.M που με καθιστά ειδικό σε θέματα Διατροφικής Ιατρικής.
Από το 2011 πραγματοποιώ εξετάσεις Μεταβολομικής ανάλυσης (Metabolomic Profile).
Την περίοδο 2011-2012 εκφωνούσα καθημερινά στον Παλμό 96.5 fm τις ολιγόλεπτες διατροφικές συμβουλές.
Παρακολουθώ συστηματικά από το 2012 σεμινάρια για τον Μητρικό Θηλασμό και τον υποστηρίζω μέσα από τη δουλειά μου σε κάθε ευκαιρία.
Συμμετέχω σε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε δημοτικά σχολεία, δήμους και εκδηλώσεις με θέματα τη διατροφή και αρθογραφώ σε επιστημονικά και διαδικτυακά περιοδικά και portals.
Παρακολουθώ συστηματικά και συμμετέχω ως ομιλήτρια σε σημαντικά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν στις εξελίξεις της διατροφής αλλά και σύγχρονων παθήσεων.
Έως σήμερα έχω υπάρξει διατροφολόγος τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων καθώς και αθλητών που φέρουν σημαντικούς τίτλους διάκρισης.
Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του ομίλου Διατροφή (www.diatrofi.gr) και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (www.keadd.gr).
Αρθρογραφώ επαγγελματικά για το www.lifeme.gr
Το μότο μου είναι
Κάθε φορά που θα νοιώθεις θυμό, οργή, λύσσα, τσαντίλα, μην ξεσπάς στην τροφή σου. Ο μόνος τρόπος να γλυτώσεις είναι να βγάλεις τα αρνητικά συναισθήματα απο πάνω σου μετατρέποντάς τα σε δράση. Σε αντίθετη περίπτωση το μόνο που θα καταφέρεις αργά ή γρήγορα θα είναι να εξοργιστείς και με τον ίδιο σου τον εαυτό!
Εξειδίκευση:
Στις Διατροφικές Διαταραχές, σε θέματα Διατροφικής Ιατρικής, την Παχυσαρκια παιδιών κι ενηλίκων και την διατροφική υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού.
Στέλλα Σαρηπαναγιώτου
Διατροφολόγος ATEIK
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Κάτοχος τίτλου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (Ε.Ι.Νu.M)
Εφαρμογές Μεταβολικής Ανάλυσης

Additional Info:
Διεύθυνση: Πλάτωνος 52
Περιοχή: Εύοσμος
Τηλέφωνο: 2310776797
Κινητό: 69320610187
Email: ss.diaitologos@gmail.com
Ιστοσελίδα:www.ssdiaitologos.gr