Dr Plus - Diatrofi

Πίτες

Τυρόπιτα light με βρώμη

Η τυρόπιτα είναι ένα γεύμα που συχνά  αποφεύγουμε να απολαύσουμε είτε γιατί προσέχουμε τις θερμίδες και τα λιπαρά που καταναλώνουμε είτε λόγω κάποιας ενόχλησης που μπορεί να νιώσουμε από το φύλλο η και τη γέμιση κυρίως από τις τυρόπιτες του εμπορίου. Και αυτό το υπέροχο φαγητό το έφερα στα μέτρα μου και νομίζω και για πολλούς από εσάς με μια πολύ νόστιμη τυρόπιτα, πολύ ελαφριά στη γεύση και διατροφικά ισορροπημένη που με λίγη φρέσκια σαλάτα γίνεται μια υπέροχη 3αδα για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα αλλά και παρέα με ένα φρούτο αποτελεί τέλεια πρωινή  διατροφική 3άδα.

       ( Υλικά για ένα πυρέξ 22 Χ 22 cm)

  • 4 αυγά
  • 80 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί 10% λιπαρά
  • 100 γρ. τυρί cottage
  • 80 γρ. λευκό κατσικίσιο τυρί (τύπου φέτα)
  • 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 170 γρ. γάλα αμυγδάλου ή κανονικό
  • 1 κ.γλ. αποξηραμένο άνηθο
  • ½ κ.γλ. αποξηραμένο κρεμμύδι
  • 220 γρ. Πίτουρο βρώμης
  • 30 γρ. τριμμένο χρυσό λιναρόσπορο
  • Πιπέρι
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. άμυλο ταπιόκας
  • 5 κ.σ ανάμεικτο άσπρο και μαύρο σουσάμι

Σε ένα μπολ τοποθετώ τα αυγά με τα μυρωδικά και το πιπέρι  και χτυπάω είτε με σύρμα είτε με μίξερ πολύ λιγο. Προσθέτω τα τυριά το γιαούρτι και το γάλα και ανακατεύω ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτω το πίτουρο βρώμης  το λιναρόσπορο το άμυλο ταπιόκας και τις 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύω ξανά πολύ λίγο.

Στο πυρέξ  στρώνω λαδόκολλα, με ένα πινέλο βάζω ελάχιστο λάδι και τοποθετώ το μίγμα μου. Με το πινέλο λαδώνω  με τη μια κουταλιά σούπας λάδι την επιφάνεια του μίγματος και καλύπτω την επιφάνεια με το σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι να δω αν ψήθηκε μέχρι μέσα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Χριστίνα Φώτη Food Blogger