Dr Plus - Diatrofi

Πίτες

Πρασόπιτα

Γράφτηκε απο Diatrofi.gr

Οι πίτες (γλυκές ή αλμυρές) πάντοτε υπήρξαν βασικό κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Μα βασικά υλικά παρασκευής, απλά συστατικά που εύκολα και σχεδόν πάντα είχα, λίγο λάδι, αλεύρι και νερό. Η γέμισή τους πάντα διέφερε ανάλογα με την εποχή. Με το τι εποχιακά λαχανικά υπήρχαν ή ακόμα και αν υπήρχε διαθέσιμο τυρί ή γάλα. Μία από αυτές τις παραλλαγές είναι και η πρασόπιτα, ξαδέρφη της σπανακόπιτας. Με ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση, έχει φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς. Μία νόστιμη συνταγή με πλούσια γεύση.

Ένα μικρό της κομμάτι, αν περισσέψει μπορεί να αποτελέσει και μία πολύ καλή επιλογή για πρόγευμα.

Υλικά που χρειαζόμαστε:

  • Ένα κιλό πράσα
  • Μισό κιλό φύλλο έτοιμο
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • Δύο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Άνηθο

Τρόπος παρασκευής:

Πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, με ψιλοκομμένο τον Άνηθο. Τα σοτάρουμε καλά σε μία κατσαρόλα και αφού μαραθούν, τα ρίχνουμε στο τρυπητό να στραγγίξουν καλά.

Στη συνέχεια, τ΄ ανακατεύουμε με το ανθότυρο, τη φέτα, τα αυγά, δύο κουταλιές της σούπας από το λάδι, το πιπέρι και το αλάτι.

Στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδωμένα. Ρίχνουμε όλο το υλικό στη μέση και κατόπιν στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε και αυτά.

Χαράζουμε την πίτα και την βάζουμε στο φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 250 βαθμούς. Αφήνουμε την πίτα να ψηθεί για περίπου τρία τέταρτα της ώρας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr