Πίτες

Λυχναράκια

Μια ακόμα παραδοσιακή συνταγή. Πίτα και γλυκό Δύο σε ένα. Ένα κλασσικό Κρητικό γλύκισμα το οποίο όμως με παρόμοιες συνταγές το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα. Η διασπορά των Κρητών, τα παρόμοια τοπικά προϊόντα; Ότι και να είναι, τα λυχναράκια είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που δεν θέλει και πολλά υλικά για να το φτιάξεις. Λίγα αυγά, μέλι και μυζήθρα μαζί με λίγο αλεύρι ότι δηλαδή μπορεί κανείς να βρει σε μια μικρή ελληνική αγροτική οικογένεια. Φτωχικό γλυκό (μπροστά στα σοκολατοειδή που υπάρχουν στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων) που προσφέρεται όμως με απέραντη αγάπη και φροντίδα. Για αυτό και πάντα είναι καλοδεχούμενο.

 

Υλικά για τη γέμιση

  • 2 κιλά γλυκιά μυζήθρα
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 4 κουταλιές μέλι
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
  • 1½ κουταλιά κανέλα
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αβγών, διαλυμένοι σε λίγο νερό

Υλικά για τη ζύμη

  • 2 κιλά μαλακό αλεύρι
  • 2 ποτήρια λάδι
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 5 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
  • 50 γρ. μαγιά φούρνου
  • ½ φλιτζάνι γάλα

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτετε λίγο αλεύρι και αφήνετε το προζύμι να «ανέβει». Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη σ’ ένα μπολ.

Προσθέτετε τα αβγά χτυπημένα, το αλάτι, το γιαούρτι και το προζύμι. Τα ζυμώνετε όλα μαζί και προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας

το ζύμωμα. Αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει για λίγο, έως ότου ετοιμάσετε τη γέμιση. Περνάτε τη μυζήθρα από τον μύλο των λαχανικών.

Προσθέτετε 2 κρόκους αβγών, τη βανίλια, το μέλι, το ξύσμα, ½ κουταλιά κανέλα και το βούτυρο, και ανακατεύετε το μείγμα. Ρίχνετε σταδιακά

τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Ανοίγετε το ζυμάρι σε μέτριο φύλλο και το κόβετε σε στρογγυλά φυλλαράκια. Παίρνετε μ’ ένα υγρό κου-

ταλάκι γέμιση και την βάζετε στο κέντρο κάθε φύλλου. Σχηματίζετε λυχναράκια «τσιμπώντας» τη ζύμη γύρω γύρω. Αλείφετε τα καλιτσούνια

με τους 2 κρόκους, αφού τους χτυπήσετε, και τα πασπαλίζετε με κανέλα. Τοποθετείτε τα καλιτσούνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε σε

μέτρια προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.