Πίτες

Kολοκυθόπιτα με κιμά

Υλικά για 5-6 μερίδες :

  • 600γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 600γρ κολοκύθα πορτοκαλί (την μικρούλα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο κ στραγγισμένο
  • 1 αυγό μεγάλο ή 2 μικρά χωρισμένα
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
  • 1 φλυτζάκι γραβιέρα τριμμένη
  • 1-2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 100 ml γάλα
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό
  • ½ φλυτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • Κανέλα
  • Μοσχοκάρυδο
  • Πάπρικα καπνιστή
  • Πιπέρι
  1. Αφου πλύνω την κολοκύθα κ την ανοιξω στα δύο και την καθαρίσω από τους σπόρους, την ψήνω για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς με τη φλούδα προς τα επανω μεχρι να μαλακώσει. Τη βγάζω από το φούρνο κ ενώ είναι ζεστή την ξεφλουδίζω και την κανω πουρέ προσθέτοντας το βούτυρο λιωμένο, το γάλα και τα ασπράδια αυγών κ ανακατεύω και στη συνέχεια προσθέτω και τους κρόκους.
  2. Στον κιμά εχω τρίψει το κρεμμύδι κ τον βράζω με ½ φλυτζάνι νερό. Αφού βράσει προσθέτω το τριμμένο καρότο και το κολοκύθι, το αλεύρι, και όλα τα μυρωδικά και μπαχαρικά εκτός της πάπρικας που θα προστεθεί στο τέλος.
  3. Σε μια αποσπώμενη φόρμα  που εχω λαδώσει ελαφρά  πασπαλίζω με λίγη τριμμένη φρυγανιά και στρώνω τον κιμά και τον πατάω με τη βάση ενός ποτηριού να σφίξει η βάση. Πάνω από τον κιμά απλώνω την τριμμένη γραβιέρα και τελος προσθέτω τον πουρέ κολοκύθας. Πασπαλίζω με την υπόλοιπη φρυγανιά και την καπνιστή πάπρικα και ψήνω σε ζεστο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και στους 170 για άλλα 35 λεπτά. Αφήνω να κρυώσει κ ξεφορμάρω.

*Αν θέλω μπορώ να χρησιμοποιήσω εναλλακτικά υλικά, όπως πατάτες ή γλυκοπατάτες αντί για κολοκύθα  ή φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη αντί για το κλασικό και τέλος μπορώ να αντικαταστήσω τη φρυγανιά με πίτυρο βρώμης.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Χριστίνα Φώτη Food Blogger