Πίτες

«Πειραγμενος μουσακας»

Ένα κλασικό φαγητό σε μια ελαφριά και άκρως θρεπτική εκδοχή! Αγαπώ να πειραματίζομαι με τα υλικά στην κουζίνα μου και τολμώ να τα παντρεύω με τρόπο που να ικανοποιούν τόσο τις γευστικές μου προτιμήσεις, όσο και τις διατροφικές μου απαιτήσεις. Πειραματιστείτε μαζί μου γιατί όπως λέει ο φίλος και δάσκαλός μου Ευάγγελος Ζουμπανέας “αν δεν δοκιμάσεις θα είναι πάντα άνοστο”.

Μερίδες 8/ Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Θα χρειαστώ μια αποσπώμενη φόρμα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΜΟΥ

  • 300ΓΡ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
  • 300ΓΡ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ
  • 100 ΓΡ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΡΟΤΑ ΠΛΥΜΜΕΝΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ
  • 1/2 ΞΕΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΧΟΝΤΟΚΟΜΜΕΝΟ ΚΥΜΙΝΟ ΣΚΟΝΗ-ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
  • ( ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΑΧΑΝΙΚΟ)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ

  • 1/2 ΚΙΛΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΙΜΑΣ
  • 1/2 ΞΗΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΜΕΝΟ
  • 2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
  • 1 ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΟΥΠΑΣ ΠΕΛΤΕ
  • 2 ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ
  • 1 ΞΥΛΑΚΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΕΥΛΑΝΗΣ
  • ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
  • 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΟΥΠΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • 1 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΥΒΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • 2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΣΟΥΠΑΣ ΑΝΗΘΟ

ΥΛΙΚΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

  • 60 ΓΡ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ GHEE (ΓΚΙ)
  • 1/2 ΛΙΤΡΟ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ (15-20 ΛΕΠΤΑ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ)
  • 60 ΓΡ ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΟ ΑΛΕΥΡΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
  • 3 ΚΡΟΚΟΥΣ ΑΥΓΩΝ
  • 1 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ
  • ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ

Εκτέλεση 

Βράζω τα λαχανικά μου σε νερό μεχρι να μαλακωσουν με τα υπόλοιπα υλικα της βάσης περίπου 15 λεπτά και τα στραγγίζω καλα.

Σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά βαζω 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και  προσθέτω το κρεμμύδι ,το σκόρδο και τον κιμά κ σοτάρω μέχρι να σκουρύνει το χρώμα του, προσθέτω αλάτι και πιπέρι.Προσθέτω τον πελτέ,τις τριμμένες ντομάτες τον κύβο και την κανέλα κ αφήνω σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτεί ο κιμάς. Τέλος προσθέτω τον άνηθο. Αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία μέχρι να ετοιμάσω την μπεσαμέλ.

Σε μια κατσαρόλα βαζω το βούτυρο να αρχίσει να λιώνει και προσθέτω το αλεύρι αμυγδάλου κ ανακατεύω διαρκώς να μη σβολιάσει και σιγα σιγα προσθέτω το γάλα ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και χαμηλώνω τη φωτιά να πήξει ελαφρώς η κρέμα, δεν θα πήξει πολυ ειναι σχετικά αραιή σ αυτο το σημείο.

Αφαιρώ απο το μάτι της κουζίνας κ προσθέτω τους κρόκους  την παρμεζάνα και το μοσχοκάρυδο.Βάζω λίγες κουταλιές απο την μπεσαμέλ μου στον κιμά κ ανακατεύω να πάρει μια κρεμώδη υφή. Στρώνω τα λαχανικά στη βάση της φόρμας μου και πάνω τους στρώνω τον κιμά και τελειώνω με την μπεσαμέλ τρίβοντας επιπλέον παρμεζάνα να κάνει ωραία κρούστα στο ψήσιμο.

Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνω για μόλις 25-30 λεπτά ώσπου να παρει χρώμα η μπεσαμέλ. Αφήνω να κρυώσει αρκετά και με ένα μαχαίρι ξεκολλάω γύρω γύρω το φαγητό απο τα τοιχώματα της φόρμας και οταν κρυώσει κ αλλο ανοίγω τη φόρμα και σερβίρω.

Καλή όρεξη!

Σχετικά με τον δημιουργό

Χριστίνα Φώτη Food Blogger