Dr Plus - Diatrofi

Συνταγές Ψάρι

Ψαρόσουπα για 4 άτομα

psarosoupa

Οι σούπες είναι ιδανική τροφή για τον χειμώνα. Οι βιταμίνες από τα λαχανικά και το ψάρι είναι πολύτιμες για τις κρύες μέρες.

Η προετοιμασία μια ψαρόσουπας είναι απλή, ιδιαίτερα  αν ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη σας να σας καθαρίσει τα ψάρια.

Πάρτε λοιπόν τα ψάρια και τα αγαπημένα σας λαχανικά και δώστε τους αξία ανεκτίμητη!

Υλικά

  • 1 κιλό ψάρια για σούπα, καθαρισμένα από εντόσθια και βράγχια
  • 1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 4 καρότα
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο
  • 4 πατάτες μεσαίες
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 2  τσίλι ολόκληρα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 μικρό φλυτζανάκι ρύζι γλασσέ για να την εμπλουτίσουμε
  • Χυμό από ένα λεμόνι και ένα λεμόνι για το σερβίρισμα
  • 4 κ.σ  για το μαγείρεμα και 4 κ.σ. ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Προετοιμασία

Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά μας. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε χοντρές φέτες. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια 1 εκ.

Καθαρίζουμε το τζίντζερ και κόβουμε σε λεπτές φέτες. Κόβουμε το σέλινο σε μικρά κομμάτια. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια.

Πλένουμε το ρύζι. Βάζουμε το ψάρι μέσα σε μέτρια κατσαρόλα, με το θυμάρι, την δάφνη και τζίντζερ. Σκεπάζουμε με το ζωμό  και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά.

Όταν το ψάρι είναι έτοιμο το αφαιρούμε προσεχτικά απο την κατσαρόλα και το βάζουμε σε πιατέλα. Σουρώνουμε τον ζωμό, και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις πατάτες, το σέλινο,  τα φύλλα δάφνης, τα πιπεράκια τσίλι, το αλάτι και το πιπέρι και το ελαιόλαδο και το ρύζι. Βράζουμε για 20-25 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Ξεψαχνίζουμε το ψάρι πολύ προσεκτικά αφαιρώντας τα κόκαλα. Ανάλογα με το πώς θέλουμε, κόβουμε το κρέας του ψαριού για να το προσθέσουμε στην σούπα.

Όταν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα ρίχνουμε τo ψάρι μέσα στην σούπα και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.

Δοκιμάστε να λιώσετε μερικά από τα βρασμένα λαχανικά και ρίξτε τα ξανά στον ζωμό, θα αποκτήσει πλούσια υφή.

Σερβίρουμε με  λίγο ελαιόλαδο στην κάθε μερίδα και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προσοχή

Μην βράζετε ποτέ το ψάρι με τα λαχανικά μαζί.  Είναι επικίνδυνο κόκκαλα να εισχωρήσουν σε λαχανικά!

Σχετικά με τον δημιουργό

Αργυρώ Ζαφείρη Food Inspector/Executive Chef