Dr Plus - Diatrofi

Ρύζι / Ζυμαρικά Συνταγές

Σπαγγέτι ολικής με νηστίσιμη bolognese 

spagetti-me-nistisimi-bolonez

Μιας και διανύουμε περίοδο νηστείας, είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες φτιάχνοντας την πιο τέλεια χορτοφαγική bolognese.

Ακολουθήστε κατά γράμμα την συνταγή και δεν θα θέλετε να τρώτε τίποτα άλλο!

Θα χρειαστείτε

  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο
  • λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
  • μισό κιλό μανιτάρια
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1/ 4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ίση ποσότητα γιαουρτιού και γάλακτος)
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη και 1/4 φλιτζάνι για το σερβίρισμα
  • 1 κουταλιά του γλυκού δεντρολίβανο
  • 600 γραμμάρια σπαγγέτι ολικής
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Χτυπήστε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και τα μανιτάρια
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο. Ρίξτε μέσα τα λαχανικά, πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι και αφήστε τα όλα να μαλακώσουν για 20 λεπτά
  3. Προσθέστε το κρασί και το κόκκινο πιπέρι και μαγειρέψτε μέχρι να απορροφηθεί το κρασί. Μαγειρέψτε για άλλα 25 λεπτά και προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το δεντρολίβανο και το τριμμένο τυρί. Ανακατέψτε για 5 λεπτά
  4. Ρίξτε μέσα τα ζεστά ζυμαρικά, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 φλυτζάνι νερό και ανακατέψτε
  5. Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό

Ο συνδυασμός των ζυμαρικών με τα μανιτάρια δεν είναι τυχαίος. Πέραν του γεγονότος ότι προκύπτουν πιάτα με εξαιρετική γεύση, ανεβαίνει κατακόρυφα και η διατροφική τους αξία, χωρίς ταυτόχρονα να επιβαρύνεται η θερμιδική πρόσληψη.

Ένα πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο για όλη την οικογένεια που συνδυάζει τους υδατάνθρακες για ενέργεια, και τα μανιτάρια που έχουν υψηλή θρεπτική αξία, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και καθόλου χοληστερίνη!

Επίσης, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες Β, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρίνα Ζαχαράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Μαρίνα Ζαχαράκη. Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης.Σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης και αποφοίτησα με γενικό βαθμό Άριστα (8,6 ).
Ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάζομαι ως καθηγήτρια, αναπληρώτρια σε Σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Παράλληλα τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού σε θέματα διατροφής .
Διετέλεσα εργαστηριακός συνεργάτης στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Κρήτης στη Σητεία. Εργάστηκα σε δημόσια ΙΕΚ υπό την ιδιότητα του εκπαιδευτικού στα γνωστικά αντικείμενα της Διατροφής.

Στις 29 Μαΐου του 2015 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση :Master di secondo livello, Education and Disability Le dinamiche emotivo - affettive, που απονεμήθηκε από το Universita degli studi di Roma “ TOR VERGATA” Roma- Italia.

Έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν την διατροφική εκπαίδευση του κοινού, τη μεσογειακή – Κρητική διατροφή, την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παιδιών και ενηλίκων καθώς και τη συμβολή της διατροφής στην αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων.

Είμαι συνεργάτης του site faepaidimou.gr.Οι απόψεις και τα άρθρα μου βασίζονται σε εμπειρία και γνώση που διαθέτω αλλά και στη συνεχή ενημέρωση από σεμινάρια και έρευνες. Πάνω από όλα τα άρθρα μου είναι γραμμένα με την υπευθυνότητα και την αγάπη με την οποία «ταΐζει» ένας γονιός το παιδί του. Παράλληλα αρθρογραφώ σε site, περιοδικά και εφημερίδες. Έχω παρουσιάσει διάφορες εργασίες σε ημερίδες και έχω κληθεί ως ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης έχω οργανώσει ομιλίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που οφείλουν να αναπτύξουν τα παιδιά της σχολικής ηλικίας σε αρκετά σχολεία. Η αποδοχή από μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν τέτοια που η δράση μου συνεχίζεται κάθε χρόνο.

Πρόσφατα έλαβα τον τίτλο «Master Practitioner οn Eating Disorders and Obesity» από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED).

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μου στην επιστήμη της διατροφής είναι η δύναμη που έχει στην προστασία της υγείας. Για να ακολουθήσει κάποιος μια υγιεινή διατροφή, πρέπει να το θέσει ως μια από τις προτεραιότητες του.
Είναι σημαντικό ο καθένας να κοιτάξει με κριτική ματιά τη διατροφή του και να προβληματιστεί τί χρειάζεται να βελτιώσει.Οι γρήγοροι ρυθμοί που έχει η ζωή σήμερα απαιτούν προγραμματισμό στη διατροφή. Πολλές φορές είναι τόσο περιορισμένος ο χρόνος, λόγω εργασίας κλπ, που το τί θα φάμε δεν αποτελεί προτεραιότητα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό και σε διάφορες λιχουδιές για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής, όπως το άγχος και την κούραση τους. Όταν δίνουμε στο φαγητό τέτοιο ρόλο και το συνδέουμε με την ψυχολογική μας διάθεση, είναι εύκολο η διατροφή να χάνει την ισορροπία της.
Επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, είναι σημαντικό ο καθένας να κοιτάξει με κριτική ματιά τη διατροφή του και να προβληματιστεί τί χρειάζεται να βελτιώσει. Έτσι, συνειδητά θα αναζητήσει νέες λύσεις και νέες καλύτερες συνήθειες. Όταν μάθει κανείς να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και πειρασμούς, όταν μάθει πώς να ψωνίζει σωστά, πώς να βελτιώσει τις συνταγές του ή το τί παραγγέλνει σε εστιατόρια, τότε αποκτά τον έλεγχο της διατροφής του. Θα πρέπει η περίοδος που χάνει κάποιος βάρος να τον γεμίσει με δεξιότητες και γνώσεις και να αποτελέσει αρχή για τη νέα, μακροχρόνια ισορροπημένη του διατροφή. Βέβαια, για να έχουμε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, πρέπει η διατροφή μας να έχει ποικιλία, να είναι νόστιμη και ευχάριστη, να έχει πολλές επιλογές για σνακ και να προσφέρει λύσεις σε πρακτικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει το κάθε άτομο. Αν δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, τότε το άτομο θα κουραστεί και εύκολα θα καταφύγει στον παλιό και ανθυγιεινό τρόπο ζωής του.

Στοιχεία επικοινωνίας
Κινητό τηλέφωνο: 6998704872
Email:zaxarakimarina@gmail.com