Dr Plus - Diatrofi

Snacks

 Σνακ για ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες

Στις σύγχρονες δυτικές χώρες η κατανάλωση σνακ αποτελεί καθημερινή συνήθεια. Μάλιστα, όπως σημειώνουν έρευνες, τα ενδιάμεσα αυτά γεύματα συνεισφέρουν  σχεδόν στο ένα τρίτο της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Ο κορεσμός (το αίσθημα πληρότητας που παραμένει μετά το φαγητό) είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην καταστολή της  υπερκατανάλωσης  τροφής. Σε αυτό βοηθούν  τα σνακ μεταξύ των γευμάτων, καθώς καταφέρνουν να μας χαρίσουν το αίσθημα  κορεσμού μέχρι το επόμενο γεύμα, όταν  θα μπορούμε να  καταναλώσουμε το φαγητό μας με ηρεμία και τη διάθεση να το απολαύσουμε.

Πολλές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι  τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές  ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως αυξάνουν τον κορεσμό όταν καταναλώνονται ως σνακ.

Καταναλώνοντας   λοιπόν τα «σωστά» σνακ μειώνουμε την πιθανότητα κατανάλωσης ανθυγιεινών ή λιπαρών τροφίμων ενδιάμεσα των κυρίων γευμάτων.

Τι σνακ πρέπει να επιλέγουν όσοι έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες;

Για όσους ακολουθούν ιδιαίτερες διατροφικές οδηγίες,   υπάρχουν πλέον επιλογές χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αλατιού , όπως  αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, Krispies, Cream Crackers) αλλά και προϊόντα, όπως Πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού,  μπισκότα Digestive αλλά και  μπάρες Digestive Bars με μαύρη σοκολάτα.

Ενδεικτικά, τρόφιμα με χαμηλή έως μηδενική περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι είναι:

  • Ξηροί καρποί (άψητοι-ανάλατοι)
  • Φρυγανιές σταρένιες ή με σίκαλη  – Χωρίς  προσθήκη αλατιού & ζάχαρης
  • Cream Crackers Χωρίς Ζάχαρη
  • Γιαούρτι
  • Κεφίρ
  • Κrispies ολικής άλεσης Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης
  • Πολυδημητριακά μπισκότα με κακάο χωρίς ζάχαρη
  • Digestive μπισκότα χωρίς ζάχαρη
  • Digestive Μπάρες χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Τα σνακ όπως φρυγανιές, Cream Crackers ή τα Πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού και τα μπισκότα Digestive  μας χορταίνουν «σωστά» χωρίς να αυξάνουν σημαντικά την ενεργειακή μας  πρόσληψη. Τέλος, μας βοηθούν εξαιρετικά στην υιοθέτηση ωφέλιμων διατροφικών συνηθειών.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com