Στις σύγχρονες δυτικές χώρες η κατανάλωση σνακ αποτελεί καθημερινή συνήθεια. Μάλιστα, όπως σημειώνουν έρευνες, τα ενδιάμεσα αυτά γεύματα συνεισφέρουν σχεδόν στο ένα τρίτο της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
Ο κορεσμός (το αίσθημα πληρότητας που παραμένει μετά το φαγητό) είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην καταστολή της υπερκατανάλωσης τροφής. Σε αυτό βοηθούν τα σνακ μεταξύ των γευμάτων, καθώς καταφέρνουν να μας χαρίσουν το αίσθημα κορεσμού μέχρι το επόμενο γεύμα, όταν θα μπορούμε να καταναλώσουμε το φαγητό μας με ηρεμία και τη διάθεση να το απολαύσουμε.
Πολλές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως αυξάνουν τον κορεσμό όταν καταναλώνονται ως σνακ.
Καταναλώνοντας λοιπόν τα «σωστά» σνακ μειώνουμε την πιθανότητα κατανάλωσης ανθυγιεινών ή λιπαρών τροφίμων ενδιάμεσα των κυρίων γευμάτων.
Τι σνακ πρέπει να επιλέγουν όσοι έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες;
Για όσους ακολουθούν ιδιαίτερες διατροφικές οδηγίες, υπάρχουν πλέον επιλογές χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αλατιού , όπως αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, Krispies, Cream Crackers) αλλά και προϊόντα, όπως Πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού, μπισκότα Digestive αλλά και μπάρες Digestive Bars με μαύρη σοκολάτα.
Ενδεικτικά, τρόφιμα με χαμηλή έως μηδενική περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι είναι:
- Ξηροί καρποί (άψητοι-ανάλατοι)
- Φρυγανιές σταρένιες ή με σίκαλη – Χωρίς προσθήκη αλατιού & ζάχαρης
- Cream Crackers Χωρίς Ζάχαρη
- Γιαούρτι
- Κεφίρ
- Κrispies ολικής άλεσης Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης
- Πολυδημητριακά μπισκότα με κακάο χωρίς ζάχαρη
- Digestive μπισκότα χωρίς ζάχαρη
- Digestive Μπάρες χωρίς προσθήκη ζάχαρης
Τα σνακ όπως φρυγανιές, Cream Crackers ή τα Πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού και τα μπισκότα Digestive μας χορταίνουν «σωστά» χωρίς να αυξάνουν σημαντικά την ενεργειακή μας πρόσληψη. Τέλος, μας βοηθούν εξαιρετικά στην υιοθέτηση ωφέλιμων διατροφικών συνηθειών.