Snacks Παιδί

Ιδέες για δεκατιανό γεύμα στο σχολείο

Η ύπαρξη ενδιάμεσων γευμάτων- σνακ στη διατροφή του παιδιού είναι πολύ σημαντική, καθώς του δίνουν την απαραίτητη ενέργεια, για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας του (σχολείο, διάβασμα, παιχνίδι, κοινωνικοποίηση), μέχρι το επόμενο γεύμα και για αυτό το λόγο δε θα πρέπει να παραλείπονται.

Εαν το παιδί καταναλώνει πλήρες πρωινό,το δεκατιανό μπορεί να είναι ένα μικρό γευματίδιο, το οποίο περιλαμβάνει 1-2 διαφορετικά είδη τροφίμων:

  • 1 φρέσκο φρούτο εποχής π.χ. 1 μπανάνα, 1 μήλο, 1 μπολ ρόδι καθαρισμένο, κ.α.
  • αποξηραμένα φρούτα π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, cranberries, κ.α.
  • 1 καλαμπόκι βραστό
  • 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και λαχανικά κομμένα σε στικς
  • 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης
  • 1 μικρό παστέλι
  • 1 energy ball
  • 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 φέτα κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών
  • 1 ατομική συσκευασία γάλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος

Εαν το παιδί δεν παίρνει επαρκές πρωινότο δεκατιανό μπορεί να είναι μεγαλύτερο, και να περιλαμβάνει περισσότερα από 1-2 διαφορετικά είδη τροφίμων:

  • 1 τοστ (με λευκό/κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών και λίγο κοτόπουλο/γαλοπούλα/αυγό βραστό και πολύχρωμα λαχανικά)
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι
  • 1 smoothie
  • 1 κομμάτικ σπιτικό κεικ
  • 1 κομμάτι σπιτική πίτα
  • Οτιδήποτε από την παραπάνω κατηγορία, προσθέτοντας 1 φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς

Για να λάβει το παιδί μας όλα τα οφέλη του δεκατιανού σνακ, επιλέγουμε να είναι σπιτικό, ώστε να είστε σε θέση να ελέγχετε την ποιότητα και την ποσότητα των υλικών. Ταυτόχρονα, για να είναι θελκτικό και να διατηρείτε έντονο το ενδιαφέρον του παιδιού, πρέπει να υπάρχει ποικιλία και φαντασία.

Αποφεύγουμε να δίνουμε καθημερινά στο παιδι:

  • Τυποποιημένα τρόφιμα και γλυκά, π.χ. σοκολάτα, μπισκότα, ντόνατς, κρουασάν, κ.α., καθώς περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά
  • Αναψυκτικά, καθώς είναι εθιστικά, περιέχουν αρκετή ζάχαρη, χωρίς να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά (κενές θερμίδες) στον οργανισμό του.
  • Συσκευασμένους χυμούς τύπου amita, αφού περιέχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη και το χορταίνουν λιγότερο από το φρούτο.
  • Επιδόρπια γιαουρτιού, καθώς περιέχουν χαμηλότερο ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδάργυρου και βιταμινών, σε σχέση με το γιαούρτι, αλλά περισσότερη ζάχαρη.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ολυμπία Βλασερού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Ολυμπία Βλασερού και είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Αποφοίτησα από το τμήμα «Επιστήμης της Διαιτολογίας & Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου το 2011 και από τότε εργάζομαι ως διαιτολόγος- διατροφολόγος.
Για την πτυχιακή μου εργασία, συμμετείχα στην επιδημιολογική μελέτη MEDIS (Mediterranean Islands Study), με ερευνητικό αντικείμενο «Κατανάλωση αφεψημάτων και ΔΜΣ, στην τρίτη ηλικία». Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης συνεργάστηκα με τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Γ.Ν.Α Γ.Γεννηματάς» και «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα».
Έχω εργαστεί σαν ανεξάρτητος συνεργάτης σε γυμναστήρια της Αθήνας όπως το ‘Holmes Place’.
Διατηρώ το γραφείο μου στο κέντρο αισθητικής – αδυνατίσματος Figura Helena, στην Ηλιούπολη, ενώ συνεργάζομαι και με άλλα κέντρα αισθητικής.
Πραγματοποιώ συχνά ομιλίες εθελοντικά σε νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ υπήρξα και μέλος της τοπικής ομάδας του δήμου Αργυρούπολης- Αττικής, για το διεθνές πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE».
Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Αυτή την εποχή, παρακολουθώ σεμινάρια, προκειμένου να αποκτήσω τον τίτλο Master Pratitioner στις Διατροφικές Διαταραχές.