Dr Plus - Diatrofi

Snacks

Snack χωρίς ζάχαρη γίνεται?

 Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας πολλές φορές δε μας επιτρέπουν να ακολουθούμε το παραδοσιακό διατροφικό μοντέλο και μας ωθούν να καταναλώνουμε διάφορα μικρογεύματα εκτός του πρωινού, του μεσημεριανού και του βραδινού, τα οποία ονομάζουμε snack. Τα snacks προσφέρουν μία πολύτιμη εναλλακτική για όσους θέλουν να φροντίζουν το σώμα τους χωρίς να στερούνται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ συγχρόνως ικανοποιούν την όρεξη μας για ένα απολαυστικό διάλειμμα μέσα στην ημέρα.

Σε τι μας ωφελούν τα snacks ;

 • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προμηθεύοντάς το με τις κατάλληλες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
 • Το Centre for Science in the Public Interest (Κέντρο Επιστήμης για το δημόσιο Συμφέρον) αναφέρει ότι τα υγιεινά σνακ προωθούν την ισορροπημένη διατροφή, προλαμβάνουν την παχυσαρκία καθώς και άλλα νοσήματα που πιθανόν να εμφανιστούν στο μέλλον.
 • Δίνουν ενέργεια βοηθώντας να συμβαδίσουμε με τις ακρατείς απαιτήσεις της καθημερινότητας
 • Ενισχύουν την ικανότητα της συγκέντρωσης, κυρίως λόγω της γλυκόζης που εξασφαλίζουν στον εγκέφαλο
 • Μειώνουν την κούραση και την υπνηλία

Snacks χωρίς ζάχαρη υπάρχoυν ;

Σαφώς και υπάρχουν, αρκεί να ανατρέξουμε στην διατροφική ετικέτα και να βρούμε εκείνα που μας αρέσουν γευστικά.
Μερικές προτάσεις γευστικών σνακ χωρίς ζάχαρη είναι :

 • Φρυγανιές σταρένιες ή με σίκαλη  – που είναι και χωρίς αλάτι
 • Cream Crackers
 • Κrispies ολικής άλεσης
 • Πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού
 • Digestive μπισκότα
 • Μπάρες δημητριακών

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδανικές επιλογές για όσους θέλουν να αποφύγουν τη ζάχαρη. Παράλληλα με τα snacks αυτά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να δώσουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία του. Στη περίπτωση μάλιστα που συνδυαστούν με κάποιο φρούτο ή λαχανικό, είναι ακόμη καλύτερα, διότι μπορούμε να πάρουμε και πολύτιμες βιταμίνες, φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα.

Στις μικρότερες ηλικίες είναι καλό να προστεθεί και μια μερίδα ζωικής τροφής, όπως κάποιο ζυμωμένο γαλακτοκομικό (Κεφίρ, πλήρες γιαούρτι, γραβιέρα, παρμεζάνα, φέτα κ.α.)  διότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πρωτεϊνικές ανάγκες.

Βοηθά το σνακ στην υπερφαγία?

Βάζοντας ένα snack της επιλογής μας στην τσάντα η το σακίδιο μας, μειώνουμε την πιθανότητα κατανάλωσης ανθυγιεινών η παχυντικών τροφίμων. Τα μη υγιεινά snack λειτουργούν όπως το πρόχειρο φαγητό: αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα και τη ρίχνουν επίσης απότομα, δημιουργώντας πείνα, μειώνοντας την ενέργεια, ενώ μας ωθούν στην υπερκατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα. Το ευτυχές είναι ότι πλέον υπάρχει ποικιλία επιλογών γύρω από τα snacks, που μπορούν να μας δώσουν την απαραίτητη θρέψη και ενέργεια για να συνεχίσουμε την ημέρα μας χωρίς να στερούμαστε την απόλαυση.

Βιβλιογραφία :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29601935

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26704443

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com