Dr Plus - Diatrofi

Έξυπνα Γεύματα Πρωινό Συνταγές

Super Breakfast για 2 ή περισσότερους με καρπούζι και κουκουνάρι

Τη δροσιά και την ενέργειά του να ‘χεις…

Η φύση σωστά εποίησε, ανάλογα με την κάθε εποχή να παρέχει και τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Το καλοκαίρι που η ανάγκη για περισσότερη ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καλοκαιρινά φρούτα όπως το καρπούζι και το πεπόνι, έρχονται να καλύψουν επάξια με δροσιά και αρώματα την απαιτούμενη «προσφορά και ζήτηση».

Το συγκεκριμένο πρωινό αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες επιθυμίες μικρών και μεγάλων, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος περισσότερος χρόνος ώστε να προετοιμάσω αυτό το δροσερό πρωινό στα μικρά της οικογένειας, απαλλαγμένο από τα ενοχλητικά κουκούτσια απελευθερώνοντας όλα τα αρώματα και τη γεύση  του.

Πριν ασχοληθώ με το καρπούζι ανακατεύω σε αναλογία για κάθε μερίδα, μια κουταλιά από το καταπληκτικό σε σύνθεση έτοιμο μίγμα με βρώμη και ξερά φρούτα, το γνωστό ως organic rich Musli ή το εκπληκτικό Μούσλι με Superfruits Χωρίς Ζάχαρη με 100 γραμμάρια γιαούρτι ώστε να έχει μαλακώσει επαρκώς μέχρι να σερβιριστούν και τα υπόλοιπα υλικά.  Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο έτοιμο μίγμα για «μούσλι» κατά προτίμηση δίχως να περιέχει ζάχαρη.

Το γιαούρτι όπως το κεφίρ, παρόλο που η θρεπτική τους αξία είναι πολύ ανώτερη από το απλό γάλα, δεν είναι η πιο εύκολη τροφή για μικρά παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για τα μίγματα βρώμης με ξερά φρούτα. Με τη διαδικασία όμως που περιγράφω, δηλαδή με το μούλιασμα της βρώμης στο γιαούρτι ή το κεφίρ τουλάχιστον 10-15 λεπτά πριν το σερβίρισμα και με την προσθήκη γλυκών φρούτων όπως το καρπούζι, το τελικό αποτέλεσμα γίνεται ιδιαίτερα εύπεπτο και μαλακό και μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα ακόμα και από μικρά παιδιά.

Στο επόμενο στάδιο της παρασκευής, προχωράω κόβοντας δυο μεγάλες φέτες καρπούζι και στη συνέχεια τεμαχίζοντας τον χυμώδη καρπό σε μικρά κομμάτια και με ένα μυτερό μαχαίρι και πιρούνι απελευθερώνω ένα προς ένα τα κουκούτσια.

Όταν ολοκληρώσω αυτή τη διαδικασία,  χτυπάω στο multi περίπου μισό φλιτζάνι ξηρούς καρπούς για να προστεθούν ως γαρνιτούρα στο τέλος μαζί με το κουκουνάρι.

Η δική μου αγαπημένη ισορροπία για κάθε 2 μερίδες που ετοιμάζω

Ένα κεσεδάκι γιαούρτι  των 200 γραμμαρίων ως η ζωική επιλογή της 3άδας

Δυο κουταλιές  organic rich Musli ή το εκπληκτικό Μούσλι με Superfruits Χωρίς Ζάχαρη ως το μισό αμυλούχο τρόφιμο της ομάδας δημητριακών/καρπών της 3άδας

Μια κοφτή κουταλιά τριμμένους ξηρούς καρπούς και μια κουταλιά κουκουνάρι ως το άλλο μισό αμυλούχο τρόφιμο της ομάδας δημητριακών/καρπών της 3άδας

Ένα φλιτζάνι καρπούζι κομμένο σε κύβους και καθαρισμένο ως  η  φρέσκια επιλογή της 3άδας

Το συγκεκριμένο πρωινό αποτελεί πραγματικά ένα μικρό θησαυρό θρεπτικών συστατικών αλλά και σημαντική πηγή ενυδάτωσης που θα δώσει για πολλές ώρες ενέργεια για παιχνίδι στη θάλασσα ή όπου αλλού απαιτείται διάρκεια σε φρεσκάδα και δύναμη…

Τη συγκεκριμένη επιλογή με το τίτλο «Super Breakfast για 2» μαζί με πολλές άλλες θα τη βρεις και στην εφαρμογή Diet Coaching στο πακέτο Ιδεών – Συνταγών: «Συνταγές από την Λευκάδα»

Diet Coaching App Store

 

Η φιλοσοφία  των επιλεγμένων συνδυασμών  για τη δημιουργία μικρών πλήρη γευμάτων  είναι βασισμένη στο βιβλίο  Thin PositiveΜυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas