Γλυκά

Αρωματικό φθινοπωρινό κέικ

Είναι η κατάλληλη εποχή να γεμίσουμε  το σπίτι μας με  μυρωδιές που θα μας κανουν πιο ευχάριστη τη μετάβαση στο  χειμώνα  και την τιμητική του έχει σίγουρα το πορτοκάλι, το κάστανο και οι σταφίδες και όλα αυτά πάντα σε μια γευστική μεν αλλα και διατροφική πρόταση δε γιατί ..μπορούμε! Η υφή του από τα εναλλακτικά άλευρα θα σας εντυπωσιάσει και τα αρώματά του θα σας ταξιδέψουν.Θα γίνει σίγουρα από τα αγαπημένα σας!!

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι από κάστανα
  • 100 γρ. αλεύρι από καρύδα
  • 50 γρ. αλεύρι από αμύγδαλα
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. μπέικιν σόδα
  • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κούπα μαύρες σταφίδες
  • 1 κούπα ζάχαρη καρύδας
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα φρέσκο χυμο πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 50 γρ. μαύρη κουβερτούρα 70%

Σε ένα μπόλ κοσκινίζω τα 5 πρώτα υλικα και τα αφηνω στην ακρη.

Χρησιμοποιώντας το κόσκινο αλευρώνω τις σταφίδες μου από το αλεύρι μου και τινάζω το επιπλέον πίσω στο μπόλ μου, αυτό το κανω για να μην καθίσουν στον πάτο της φόρμας.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το ελαιόλαδο με την ζάχαρη και το χυμό πορτοκάλι με το εξάρτημα ‘’Κ’’ ή  φτερό που ειναι κατάλληλο για κέικ μεχρι να λιώσει η ζάχαρη και κατόπιν προσθέτω 1-1 τα αυγά και συνεχίζω μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σιγά σιγά προσθέτω το μίγμα από τα άλευρα χτυπώντας σε πιο χαμηλή ταχύτητα και παρακολουθώ πόσο θα χρειαστεί γιατί ανάλογα με την κούπα που θα χρησιμοποιήσω για μέτρο των υγρών υλικών μπορεί να διαφέρει η ποσότητα των στέρεων που απαιτείται. Θέλω η ζύμη μου να μην είναι ούτε σαν χυλός αλλα ούτε και να σφίξει υπερβολικά, να είναι ρευστή αλλα να πρέπει να χρειάζεται σπάτουλα για να την πάρω από τον κάδο.

Προσθέτω το ξύσμα πορτοκάλι και τις σταφίδες και ανακατεύρω ελαφρά το μίγμα το οποίο και μεταφέρω σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα  ψήνοντάς το  για περίπου 50 λεπτά στους 170 βαθμούς. Αφού κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρω και όταν κρυώσει καλά απλώνω την κουβερτούρα που έχω λιώσει σε μπεν μαρί με 1 κουτ.γλυκού λάδι καρύδας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Χριστίνα Φώτη Food Blogger