Dr Plus - Diatrofi

Γλυκά

Μπισκότα βρώμης με πορτοκάλι χ. ζάχαρη

Σε μια πρόσφατη οικογενειακή συγκέντρωση η νύφη μου με φίλεψε μια τσάντα με πορτοκάλια από το κτήμα της. Όταν πήγα στο σπίτι μου και έκοψα ένα να φάω μύρισε όλο το σπίτι από αυτό το ζουμερό πεντανόστιμο πορτοκάλι. Πόσο διαφορετική γεύση και άρωμα έχει ότι ειναι δικό σου και το καλλιεργείς σωστά χωρίς χημικά!

Ήταν η ιδανική ευκαιρία αυτά τα πορτοκάλια να γεμίσει το σπίτι μου άλλη μια φορά από το υπέροχο άρωμά τους.

Ορίστε λοιπόν τα μπισκότα μου στην πιο υγιεινή εκδοχή τους που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν ούτε σε γεύση ούτε σε εμφάνιση από τα μπισκότα που φιγουράρουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ ως δήθεν υγιεινά και διατροφικά.

Μπισκότα βρώμης με  πορτοκάλι

  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml χυμό πορτοκάλι σουρωμένο
  • 50 γρ. στέβια κρυσταλλική 1:3 αναλογία με ζάχαρη. (Αν θέλω να χρησιμοποιήσω ζάχαρη 150 γρ.)
  • ½ κουταλάκι γλυκού σπόρους βανίλια Μαδαγασκάρης
  • 1 κουταλιά σούπας ξύσμα πορτοκάλι
  • 500 γρ. αλεύρι βρώμης κοσκινισμένο
  • 2 κουταλάκια γλυκού baking powder
  • ½ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα χωρίς αλουμίνιο
  • Για το γαρνίρισμα θα χρειαστώ ταχίνι ολικής, μέλι και κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη.

Σε ένα μπολ ανακατεύω με σύρμα το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι ,τη στέβια (αν χρησιμοποιήσω ζάχαρη θα χρησιμοποιήσω άχνη) τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι βρώμης, το baking και τη σόδα και ζυμώνω με το χέρι μου ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά.

Πλάθω τη ζύμη σε μπαλίτσες των 30 γραμμαρίων και τοποθετώ σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Πιέζω ελαφρά τις μπαλίτσες με το χέρι μου ,να γίνουν πιο επίπεδες που το έχω ελαφρά λαδωμένο, και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 με αέρα για 20 λεπτά.

Αφήνω να κρυώσουν καλά τα μπισκότα μου για να σκληρύνουν και γαρνίρω με ό,τι προτιμώ. Εγώ χρησιμοποίησα 4 κουταλιές σούπας ταχίνι ολικής άλεσης ανακατεμένο με 2 κουταλιές σούπας μέλι και έλιωσα και 30 γραμμάρια κουβερτούρα με μισό κουταλάκι γλυκού λάδι καρύδας και στόλισα τα μπισκότα μου με διάφορους συνδυασμούς. Αν θέλω χρησιμοποιώ ξηρούς καρπούς αντί για ταχίνι ή άσπρο σουσάμι.

Είμαι σίγουρη ότι θα τα εντάξετε στη διατροφή σας, εμένα έγιναν το αγαπημένο μου συνοδευτικό στον καφέ μου!

Σχετικά με τον δημιουργό

Χριστίνα Φώτη Food Blogger