Dr Plus - Diatrofi

Γλυκά

Τα Μελομακάρονα του αθλητή!

Τα  Χριστούγεννα γεμίζουν τα σπίτια μας με υπέροχες  μυρωδιές. Τα παραδοσιακά γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, έχουν την τιμητική τους και οι νοικοκυρές βάζουμε τα δυνατά μας να γεμίσουμε τις πιατέλες από νωρίς με την πρώτη δόση, γιατί σίγουρα θα χρειαστεί επανάληψη μέχρι το τέλος των γιορτών!

Τα μελομακάρονα (που είναι και τα αγαπημένα μου) έχουν πάνω κάτω συγκεκριμένα υλικά και οι αλλαγές που μπορούν να γίνουν είναι σε συγκεκριμένα υλικά όπως το αλεύρι που θα χρησιμοποιηθεί και η γλυκαντική ουσία.

Στη δική μου εκτέλεση, την πλέον  διατροφική, θα σας παρουσιάσω τα πιο υγιεινά μελομακάρονα με ένα υλικό έκπληξη που είναι από μόνο του ένας διατροφικός θησαυρός και θα γίνει το επόμενο ευρέως γνωστό souperfood. Αυτό είναι το αλεύρι Teff ολικής άλεσης (πόα η αβησσυνιακή). Είναι ένα προϊόν βιολογικής καλλιέργειας, ένας μικροσκοπικός σπόρος που το όνομα του σημαίνει «χαμένο», πιθανόν λόγω μεγέθους (γιατί αν έπεφτε στο έδαφος χανόταν), που όμως ξεχειλίζει από βιταμίνες , πρωτεΐνες (11γρ πρωτεΐνη ανά 100γρ), υδατάνθρακες (67γρ ανά 100γρ προϊόντος), ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν περιέχει γλουτένη κάτι που καθιστά δυνατόν να καταναλώνεται από άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή από άτομα που πάσχουν από διαβήτη αλλά και από αθλητές λόγω της εξαιρετικής διατροφικής του αξίας και της χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σάκχαρα (μόλις 2,5 γρ λιπαρά και 2,1 γρ σάκχαρα ανά 100 γρ).

 

Υλικά για 35 μελομακάρονα

  • 5 κούπες αλεύρι Teff (800γρ)
  • 1/3 κούπας φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 κούπας κονιάκ
  • 1/3 κούπας μέλι
  • 1 1/3 κ.γλ μπέικιν
  • 1 κοφτό κ.γλ. σόδα (χωρίς αλουμίνιο)

Υλικά για το σιρόπι

  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

Υλικά για το γαρνίρισμα

  • 1 κούπα καρύδια τριμμένα
  • 1 κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη

-Σε μια λεκάνη βάζω το λάδι το κονιάκ το 1/3 κούπας  μέλι και ανακατεύω με το σύρμα να ενωθούν .

– Στο χυμό πορτοκάλι ( που το κρατώ πάνω από τη λεκάνη μου) ρίχνω τη σόδα και ανακατεύω να αφρίσει ο χυμός και προσθέτω στο μίγμα μου. Προσθέτω και το μπέικιν και ανακατεύω.

-Προσθέτω το αλεύρι σταδιακά να δω πόσο θα ρουφήξει το υγρό μίγμα μου και ανακατεύω με το χέρι μου ελάχιστα ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά για να μην μου σφίξει η ζύμη.

– Προθερμαίνω το φούρνο στους 170 βαθμούς.

-Παίρνω μια ποσότητα στα χέρια μου τη σφίγγω ανάμεσα στα χέρια μου και πλάθω σε σχήμα της επιθυμίας μου. Προσπαθώ να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.

-Στρώνω λαδόκολλα στο ταψί και αφού το γεμίσω με τα πρώτα μελομακάρονα τα τρυπάω στην επιφάνεια ελαφρά με ένα πηρούνι και ψήνω για 30’ στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις.

– Ενώ ψήνεται η πρώτη δόση μου ετοιμάζω το σιρόπι μου. Τοποθετώ όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα φέρνω σε βρασμό. Αφού πάρει βράση συνεχίζω τον βρασμό για 3 λεπτά, το ξαφρίζω, αφαιρώ τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας και μεταφέρω σε ένα μπόλ.

– Βγάζω από το φούρνο τη δόση μου και αφού πέσει ελαφρά η θερμοκρασία τους για 1-2’ τα βουτάω στο σιρόπι γυρνώντας  τα και από τις δύο πλευρές προσεχτικά και αφήνω για λιγότερο από 1’ γιατί το τραβάνε γρήγορα. Αφαιρώ με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετώ σε πιατέλα γαρνίροντας τα κατευθείαν με το μίγμα καρυδιού και μπαχαρικών. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν.

*Επειδή με αυτό το αλεύρι γίνονται πιο μαλακά προσέχω λίγο τις κινήσεις μου για να μη μου σπάσουν και σιροπιάζω για λιγότερο χρόνο απ’ ότι συνήθως γιατί τραβάνε πιο εύκολα το σιρόπι.

*Αν θέλω να είναι πιο σκληρά μπορώ να αντικαταστήσω ένα μέρος από αλεύρι Teff με βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Χριστίνα Φώτη Food Blogger