Dr Plus - Diatrofi

Γλυκά

Νηστίσιμο Ρυζόγαλο

Και οι νηστεύοντες έχουν ψυχή…Και η ψυχή ζητά Νηστίσιμο ρυζόγαλο

Αμέτρητα άρθρα έχουν γραφεί σχετικά με τη Σαρακοστιανή νηστεία. Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέχουμε προκειμένου να διατηρήσουμε σταθερό το σωματικό μας βάρος αλλά και την καλή οργανική μας υγεία σε αυτή την περίοδο. Είναι επίσης κατανοητό οτι πολλοί απο εμάς αποφεύγουν αυτή την περίοδο γιατί οπως λένε η μονοτονία της Σαρακοστιανής νηστείας τους κουράζει και επηρεάζεται τόσο η σωματική όσο και η ψυχική τους υγεία.

Εδώ για ακόμη μια φορά παρέμβαίνει η επιστημονικότητα και θα υποστηρίξω την πραγματικότητα που βιώνει και ξεδιπλώνει σε ολα αυτά τα αρθρα ο επιστήμονας Διατροφολόγος. Ναι η νηστεία μπορεί να γίνει μια ομορφη περιοδος αποτοξίνωσης στη ζωή κάθε συνηδητοποιημένου ανθρώπου που μπορεί να έχει μια νόστιμη, θρεπτική, ισσοροπημένη και πολυποίκιλη διατροφή σε αυτή την περίοδο. Αρκεί πρωτίστως να ακολουθηθούν οι κατάλληλοι συνδιασμοί που προτείνει ένας διατροφολόγος προκειμένου να καλυφθούν οι εξατομικευμένες θρεπτικές ανάγκες ενός ατόμου και κατα δεύτερο λόγο ,απο τη μεριά του νηστεύοντος να εκτιμηθεί η πληθώρα προϊόντων που υπάρχουν στο εμπόριο για αυτή την περίοδο αλλά και η χρησιμότητα που μπορεί να έχει η γευστική του φαντασία.

Ετσι και εγώ, ένα απόγευμα και όντας σε περίοδο νηστείας άφησα την φαντασία μου να δουλέψει και ονειρευτικά “νηστίσιμο ρυζόγαλο”. Η γευση του δε διέφερε κατα πολύ απο τη γνώριμη συνταγή του παραδοσιακού με γάλα ρυζόγαλου, ενώ η θρεπτική του σύσταση έδωσε ένα άριστο αποτέλεσμα στον οργανισμό μου.

Υλικά για 4 μερίδες 

Έτσι για 4 κουπάκια των 220-240 γραμ χρειάστηκα τα παρακάτω υλικά:

  • 4 φλιτζάνια (των 250 ml) ρόφημα σόγιας με ουδέτερη γεύση (προτιμήστε αυτά που υπάρχουν στο ψυγείο των souper και είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο)
  • 1 φλιτζάνα (250 ml) νερό
  • 110 γραμ ζάχαρη
  • 85 γραμ ρυζί γλασέ ωμό
  • 2 κουτ. της σούπας κορν φάλουερ
  • 1 φακελάκι βανίλια με άρωμα λεμόνι
  • κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Πλένετε το ρύζι και το βραζετε με το νερό για 10 λεπτά ανακατευοντας συνέχεια. Ρίχνετε τις 3½ κούπες ροφήματος σόγιας στο ρύζι και αφήνετε να σιγοβράσει για 12-13 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Στη συνέχεια ρίχνετε τη ζάχαρη. Διαλύετε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο ρόφημα (½ φλιτζάνα) και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10-13 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια γιατί πήζει και ισως να σας αφρίσει.Εδώ θέλουμε χαμηλή φωτιά και συνεχόμενο ανακάτεμα. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το φακελάκι της βανίλιας και ανακατεύετε ξανά για λίγο ακόμα. Σερβίρετε σε μπολ και πασπαλίζετε με κανέλα.

H διαθρεπτική του αξία ανα μερίδα (200 γραμ έτοιμου) ανέρχεται στις 210 θερμίδες

Ελπίζω η συνταγή να σας αρέσει .Καλή όρεξη και καλή συνέχεια στη Σαρακοστή σας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευσταθία Κ. Καλημέρη / MSc Κλινική Διατροφολόγος