Dr Plus - Diatrofi

Γλυκά

Το μουστοκούλουρο

Υπάρχει κάποιος που δεν έχει δοκιμάσει μουστοκούλουρο; Η απάντηση σίγουρα είναι όχι…το μουστοκούλουρο είναι ένα κουλούρι με 130 θερμίδες το τεμάχιο σε σχήμα στρογγυλό ή σε πλεξίδα που ανάλογα με το γούστο του κάθε ουρανίσκου μπορεί να είναι μαλακό ή σκληρό. Αποτελεί μια πολύ θρεπτική και ελαφριά επιλογή πρωινού ή ενδιάμεσου γεύματος τόσο για ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Ποια όμως είναι τα βασικά συστατικά του μουστοκούλουρου; Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ο μούστος και σε άλλες περιπτώσεις το πετιμέζι. Τόσο ο μούστος όσο και το πετιμέζι είναι παράγωγα του σταφυλιού. Μην ξεχνάμε ότι ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του σταφυλιού, ο μήνας του τρύγου, έτσι λοιπόν κάποιοι τυχεροί από εμάς τον καιρό αυτό θα τρυγήσουν και θα φτιάξουν το δικό τους κρασί, μούστο ή πετιμέζι. Η διαφορά ανάμεσα στο μούστο και στο πετιμέζι είναι ότι το μεν πρώτο είναι ο χυμός των σταφυλιών που προκύπτει από το πάτημα, ενώ το δεύτερο είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου.

Τα μουστοκούλουρα μπορούν να φτιαχτούν τόσο με μούστο όσο και με πετιμέζι, το σίγουρο είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά διότι τόσο το σταφύλι όσο και τα παράγωγα αυτού περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες της ομάδας των φλαβονοειδών που φαίνεται να συντελούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (του στήθους, του παχέος εντέρου, του δέρματος, του ήπατος) και των καρδιαγγειακών παθήσεων, επίσης είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C. Το σταφύλι κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Θεωρείται η κυριότερη τροφή αποτοξίνωσης. Τα έλαια που παράγονται από τα κουκούτσια των σταφυλιών είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη. Η κατανάλωση σταφυλιού βοηθάει σε καταστάσεις ύπαρξης δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο έτσι ώστε να φτιάξουμε για τα άτομα που αγαπάμε μουστοκούλουρα….εμείς σας δίνουμε μια από τις πολλές συνταγές που κυκλοφορούν χρησιμοποιώντας μούστο.

Υλικά:

  • 500 ml μούστο
  • 500 ml ελαιόλαδο ανάμεικτο με σπορέλαιο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1½ κ.γλ. κανέλα σκόνη
  • 1½ κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 φλιτζ. ελληνικού καφέ κονιάκ
  • όσο πάρει (γύρω στο 1½ κιλό) αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μούστο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ. Τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα και τα αραδειάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα.

Ψήνουμε τα κουλούρια στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 40΄, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Νικομάνη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Διαιτολόγος Διατροφολόγος