Dr Plus - Diatrofi

Γλυκά

«Μωσαϊκό» με μπανάνα: (νηστίσιμο)

Στο συγκεκριμένο γλυκό, το βούτυρο ή η μαργαρίνη και η σοκολάτα, που χρησιμοποιείται στο παραδοσιακό μωσαϊκό, αντικαθίσταται από μια κρέμα με μπανάνες και κακάο. Επομένως, το γλύκισμα αυτό έχει πολύ λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από το παραδοσιακό, κυρίως από τα μπισκότα που θα επιλέξουμε. Επιπλέον, έχει «καλά» λιπαρά, ω-3 από τα καρύδια και πολυακόρεστα από τα αμύγδαλα.

Η κρέμα κακάο- μπανάνα, αποτελεί έναν «καμβά» στον οποίο μπορούμε να προσθέσουμε διάφορους συνδυασμούς, όπως ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, τριμμένη καρύδα, βρώμη, μπισκότα, μουστοκούλουρα, δημητριακά πρωινού, κομμάτια σοκολάτας κτλ, και δημιουργώντας ένα ελαφρύ και δροσερό γλυκό, που μας θυμίζει κάτι ανάμεσα στον κορμό της μαμάς των παιδικών μας χρόνων και παγωτό. Τα υλικά παραμένουν ωμά διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Αν επιθυμούμε πιο γλυκό αποτέλεσμα, ανάλογα με την γλυκύτητα του φρούτου, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουτάλια μέλι ή καλύτερα στέβια.

Υλικά για περίπου 8-10 μερίδες:

  • 4 μεγάλες ώριμες μπανάνες
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη
  • Περίπου μισό πακέτο (125-150γρ.) μπισκότα τύπου “digestive” (κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά χωρίς ζάχαρη)
  • 1/2 φλυτζάνι καρύδια ή αμύγδαλά ωμά και ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες ή άλλο ξηρό φρούτο

Σκεύη:

1 μπολ

Multi μιξεράκι ή ραβδομπλέντερ

1 κουτάλι

Λαδόκολλα και

Αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση:

  • Πολτοποιούμε στο multi ή στο ραβδομπλέντερ τις μπανάνες μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα
  • Προσθέτουμε το κακάο και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να ανακατευθεί πολύ καλά και να έχουμε μια βελούδινη κρέμα σοκολάτας
  • Αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα μπισκότα σπάζοντας τα με τα χέρια σε ακανόνιστα κομμάτια και τρίμματα
  • Ανακατεύουμε με το κουτάλι και προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς. Το μείγμα θα πρέπει να είναι αφράτο και λίγο πιο «νερουλό» από τον κλασσικό κορμό. Δεν χρειάζεται πλάσιμο με τα χέρια
  • Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλά πάνω σε αλουμινόχαρτο και αδειάζουμε πάνω στην λαδόκολλά το μίγμα μας σε σχήμα «κορμού» και τυλίγουμε στερεώνοντας το με το αλουμινόχαρτο
  • Το βάζουμε στην κατάψυξη για 8-10 ώρες, ή καλύτερα για όλο το βράδυ.
  • Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε αμέσως!

Καλή σας απόλαυση!

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.