Dr Plus - Diatrofi

Γλυκά

Μελομακάρονα με στέβια

Μια εξαιρετική εκδοχή για τα μελομακάρονα. Ιδανική συνταγή για αυτούς που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να απολαύσουν αυτή τη Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά.

Υλικά (για 30 κομμάτια)

  • 500γρ. Αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του ή για αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις με 1 κ.γ. σόδα και 1κ.γ.μπεικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. Σιμιγδάλι
  • 300ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (ή 250ml χυμό και 50 ml κονιάκ)
  • Ξύσμα απο 1 πορτοκαλί
  • 300ml απαλό ελαιόλαδο (ή μισό σπορέλαιο μισό ελαιόλαδο)
  • Βανίλια
  • Κανέλα
  • Γαρύφαλλο
  • 30γρ. Στέβια sweetie
  • 2 κ.σ . Τριμμένα καρύδια

Για το σιρόπι:

  • 250ml νερό
  • 20γρ. Στέβια sweetie
  • 1 ξυλαράκι κανέλα και γαρίφαλα

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα μπαχαρικά και ρίχνουμε απο πάνω όλα τα υγρά. Ανακατεύουμε με το κουτάλι μεχρι να ομογενοποιηθούν, πλάθουμε σε μικρά μελομακάρονα γιατί φουσκώνουν πολύ (όχι πολύ πλάσιμο να μην βγάλει η ζύμη το λάδι της) και ψήνουμε στους 200*C για 30-35 λεπτά.

Εν τω μεταξύ για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά να πάρουν μια βράση 1 λεπτό σβήνουμε την φωτια και το αφήνουμε στο μάτι μεχρι να γίνουν τα μελομακάρονα

Μόλις γίνουν σιροποιαζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με το χλιαρό σιρόπι βουτώντας τα για 20″ στο σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και τα συντηρούμε για 4 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για περισσότερο.

Προσοχή! λόγω έλλειψης μελιού και ζάχαρης που δρουν ως συντηρητικά μουχλιαζουν γρήγορα

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.