Dr Plus - Diatrofi

Γλυκά

Βαρβάρα

Είναι γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την παραμονή της αγίας Βαρβάρας, δηλαδή σήμερα και μοιράζεται σε μπολάκια σε γείτονες για να έχουν καλή υγεία τα παιδιά κυρίως του σπιτιού αλλά και προς τιμήν της αγίας, από όπου και το όνομά της. Παραδοσιακό έδεσμα Θράκης.

Υλικά:

  • 500γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
  • 2,5 λίτρα ζεστό νερό
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 4 κουταλιές αλεύρι ή νισεστέ (κορν φλάουρ)
  • 200 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 200γρ. αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα)
  • 200 γρ. σουσάμι
  • 200 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
  • 200 γρ. αμύγδαλα χονδροκομμένα
  • Κανέλα σκόνη

Εκτέλεση:

Πλένετε το σιτάρι και το βάζετε από βραδύς σε ζεστό νερό να φουσκώσει.

Την επόμενη το βράζετε με το ίδιο νερό και την κανέλα μέχρι να σκάσει το σιτάρι και να χυλώσει το ζουμί.

Το στραγγίζετε και μετράτε τον χυλό.

Μετράμε 7 κούπες ζουμί (αν είναι λιγότερο συμπληρώνουμε με νερό) και το βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το σιτάρι.

Διαλύετε το αλεύρι ή το νεσιστέ σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνετε στο χυλό.

Προσθέτετε την ζάχαρη, το μισό σουσάμι, τα μισά καρύδια και τα μισά αμύγδαλα και τα ρίχνετε στο χυλό και ανακατεύετε να πάρουν μια βράση.

Ο χυλός να μην είναι ούτε πολύ πηχτός, ούτε πολύ αραιός. Σερβίρετε σε μπολάκια και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι, καρύδια, αμύγδαλα και κανέλα.

 

πηγή φωτογραφίας https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1_(%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8C)

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.