Dr Plus - Diatrofi

Γλυκά

Σουσαμόπιτα

Γιορτή χωρίς γλυκά δε γίνεται. Σε όποιο σπίτι κι αν πας στο χωριό μου Μεγάλη Παναγία στη Bόρεια Χαλκιδική, από το πιο φτωχό έως το πιο πλούσιο οι μυρωδιές που θα αγγίξουν τα οσφρητικά σου κύτταρα είναι αυτές της κανέλας, του γαρύφαλλου, του καβουρδισμένου σουσαμιού, των καρυδιών και του μελιού. Υλικά ευρέως γνωστά για τα θρεπτικά τους συστατικά. Από την ένωση των υλικών αυτών, φτιάχνεται η σουσαμόπιτα. Ένα γλυκό χωρίς ζωικά λίπη, χωρίς trans λιπαρά οξέα, γεμάτο γεύση και μεράκι. Μεράκι γιατί φτιάχνεται με 11 χειροποίητα φύλλα ζυμωμένα με αγάπη. Στο τέλος η διακόσμηση της σουσαμόπιτας γίνεται με ένα γαριφαλοκαρφάκι στο κέντρο του κάθε κομματιού.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 500 καρύδια
  • 300 γρ. σουσάμι
  • Ελαιόλαδο (περίπου ½ λίτρο)
  • 1κ.γλ.κανέλα
  • ½ κ.γλ. γαρίφαλο
  • Ξύδι
  • Αλάτι

Σιρόπι

  • 2 ½ κιλά ζάχαρη
  • 6 ποτήρια νερό
  • 3κ.σούπας μέλι
  • Καρφάκια γαρίφαλο για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε το αλεύρι με 2 φλυτζ. χλιαρό νερό, λίγο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο και το χωρίζουμε σε 11 μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το λαδώνουμε ελαφριά και ρίχνουμε λίγο άμυλο καλαμποκιού και το ανοίγουμε σε φύλλο. Αφού καβουρδίσουμε το σουσάμι και χοντροκόψουμε τα καρύδια, ετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης με τα υπόλοιπα υλικά.

Σε λαδωμένο ταψάκι τοποθετούμε το 1ο φύλλο το λαδώνουμε και ρίχνουμε ένα μέρος της γέμισης. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε τα 11 φύλλα μας και τη γέμιση. Στο τέλος λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο, χαράζουμε την πίτα στα κομμάτια και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι 1 καρφάκι από γαρίφαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα και 1 τέταρτο περίπου.

Σιροπιάζουμε το γλυκό μας αφού κρυώσει καλά με καυτό σιρόπι.

Καλή επιτυχία!

Σχετικά με τον δημιουργό

Πηγή Σγουρογιάννη / Διαιτολόγος - Διατροφ...