Dr Plus - Diatrofi

Γλυκά

Κέικ μήλο-αχλάδι με ελαιόλαδο και μέλι

Φθινόπωρο χωρίς κέικ δεν γίνεται. Τώρα που τα κρύα ροφήματα δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους στα ζεστά, τι καλύτερο από το να συνοδεύσουμε τον καφέ μας,  το τσάι μας, ένα ζεστό κακάο ή ακόμα  το γάλα τους  τα παιδιά με ένα υπέροχο σπιτικό κέικ, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι και υγιεινό και μπορεί να αποτελέσει και ένα πρωινό γεύμα. Φρούτα της εποχής λοιπόν σε έναν υπέροχο συνδυασμό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Κέικ μήλο-αχλάδι με ελαιόλαδο και μέλι

  • 500 γρ. αλεύρι ζέας
  • 170 γρ. ασπράδια αυγού
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 220 γρ. μέλι
  • 2 αχλάδια
  • 2 μικρά μήλα golden
  • 30 γρ. μαύρη σταφίδα (προεραιτικά)
  • 3 κ.γλ. pumpkin spice
  • 2 κοφτά κουτ.γλ. baking soda
  • ½ κ.γλ cream of tartar ( κρεμόριο)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 40 γρ. Bitter σοκολάτα

 Εκτέλεση: 

  1. Κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα μπόλ και προσθέτω τα μπαχαρικά τη σόδα και το αλάτι και αφήνω στην άκρη.
  2. Κόβω σε κυβάκια τα μήλα και τα αχλάδια αφού αφαιρέσω τη φλούδα τους και αφήνω στην άκρη.
  3. Σε ένα άλλο μπολ βάζω τα ασπράδια αυγών και τα χτυπάω στο μίξερ να αφρατέψουν προσθέτοντας το κρεμόριο. Προσθέτω στο ασπράδι μου το ελαιόλαδο και το μέλι και συνεχίζω να χτυπάω με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά .
  4. Ενσωματώνω το μίγμα των στερεών υλικών στο μίγμα των υγρών και ανακατεύω χρησιμοποιώντας μια κουτάλα. Προσθέτω τα κομμένα φρούτα και τις σταφίδες (αν θέλω) και ανακατεύω πάλι τη ζύμη.
  5. Προθερμαίνω το φούρνο και μεταφέρω τη ζύμη μου σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνω στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις με αέρα για περίπου 45 λεπτά.

Ελέγχω το ψήσιμο του χρησιμοποιώντας ένα καθαρό μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρό είναι έτοιμο. Αφήνω για 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και ξεφορμάρω αφού το βοηθήσω να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα με ένα μαχαίρι.

Αφού κρυώσει γαρνίρω με την πικρή σοκολάτα χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι.

**Αν δεν έχω το έτοιμο μίγμα μπαχαρικών pumpkin spice μπορώ να το φτιάξω χρησιμοποιώντας για μια δόση τα εξής υλικά:

  • * 2 κ.γλ. κανέλα Κεϋλάνης
  • * 2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
  • * 1κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • * ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Χριστίνα Φώτη Food Blogger