Snacks Γλυκά

Κρουασάν με σπιτική μερέντα αλλά αλλιώς

Η αλήθεια είναι ότι εγώ και η ζαχαροπλαστική έχουμε μια σχέση… ας πούμε «ανοχής». Την ανέχομαι και με ανέχεται για χάριν της οικογένειας και της υγείας των παιδιών. Έτσι λοιπόν, δύσκολα δοκιμάζω να φτιάξω κάτι νέο υπό το φόβο της αποτυχίας. Τον τελευταίο καιρό μου μπήκε στο μυαλό να επιχειρήσω να φτιάξω κρουασάν για τα παιδιά. Άρχισα λοιπόν μια διαδικτυακή αναζήτηση για να βρω τη συνταγή που θα μου «ταίριαζε περισσότερο» . Αυτό το βάλε βγάλε από την κατάψυξη και τo επαναλαμβανόμενο ζύμωμα που είχαν όλες οι συνταγές, ήξερα πως δε θα μου έβγαινε σε καλό. Έτσι εγκατέλειψα την ιδέα για τα κρουασάν και αποφάσισα να αυτοσχεδιάσω.  Είχα ήδη δοκιμάσει μια συνταγή για ανεβατά κουλουράκια που είχαν λατρέψει τα παιδιά και επιχείρησα να κάνω μια παραλλαγή κάνοντάς τα γεμιστά με σπιτική μερέντα. Το καλό με τους αυτοσχεδιασμούς είναι ότι καμιά φορά πετυχαίνουν. Έτσι, λοιπόν, μοιράζομαι την ιδέα μου με όλες τις μαμάδες που έχουν όπως κι εγώ μια δυσκολία με την κουζίνα, και θέλουν να προσφέρουν στην οικογένειά τους γρήγορες και υγιεινές λύσεις.

Εύκολη συνταγή με σίγουρη επιτυχία, χωρίς το βούτυρο που έχουν τα κλασικά κρουασάν, με λίγη ζάχαρη και επιπλέον, ότι πρέπει για την περίοδο που διανύουμε, μιας και έχει μόνο λάδι.

Για τα «Κρουασάν»:

Γίνονται γύρω στα 50 μεγαλούτσικα κουλουράκια ή τσουρεκάκια ή κρουασανάκια (όπως θέλετε πείτε τα και ελπίζω να μην μας παρεξηγήσουν οι μάγειρες ή οι σεφ).

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σκληρό
100 γρ νωπή μαγιά
1 κούπα βρασμένη κανέλα (κανελόζουμο)
1 σφηνάκι ρακί (αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε κονιάκ)
1 κούπα ζάχαρη μαύρη + 2 ακόμη κοφτές κουταλιές σούπας
Μισή κούπα λάδι
Μισή κούπα χυμό πορτοκαλιού
λίγη μαστίχα αλεσμένη στο μούλτι  με τη μια κουταλιά ζάχαρη (4-5 μεσαίους κόκκους)

Βράζουμε ένα -δύο ξυλάκια κανέλας σε λίγο παραπάνω  από μια κούπα και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να βγάλουμε τα ξυλάκια. Όταν  γίνει χλιαρό, σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου, μετράμε μια κούπα , το ρίχνουμε σε βαθύ μπολ και διαλύουμε σ’ αυτό τη μαγιά, τις 2 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη και 2-3 κουταλιές αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει.

Σε μεγαλύτερη λεκάνη ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά  με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και θα μας δώσουν μια αρκετά μαλακή ζύμη που μπορεί να κολλά λίγο στα χέρια μας σ΄αυτή τη φάση.Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν ανεβεί, Πλάθουμε  πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια πλεξούδες ή κουλουράκια ή κρουασανάκια γεμιστά.

Αφήνουμε να ανεβούν σκεπασμένα με πετσέτες που δεν βγάζουν χνούδι, και τα ψήνουμε σε 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα, για περίπου30 λεπτά.

Σε ότι αφορά τη σπιτική μερέντα η συνταγή που έχω χρησιμοποιήσει προέρχεται από τη Σοφία Πιτσικάλη ή αλλιώς Sofia Sofeto. https://sofeto.gr/?p=356

Υλικά για μερέντα:

1 κουταλιά της κούπας Στέβια με ερυθριτόλη με αναλογία με τη ζάχαρη 1:5

ή 2,5 κ.σ Στέβια κρυσταλική με ερυθριτόλη με αναλογία με τηη ζάχαρη 1:2

60γρ κακάο σε σκόνη

160 γρ γάλα εβαπορέ ελαφρύ(ή εναλλακτικά 160 γρ καρύδας)

60 γρ ταχίνι

100 γρ φουντούκια χτυπημένα στο μούλτι μέχρι να βγάλουν τα έλαιά τους

1/5 κουταλάκι του γλυκού φυσική βανίλια σε σκόνη

Μέσα στο μούλτι θα βάλετε το κακάο, την στέβια, το γάλα και θα χτυπήσετε μέχρι να ενωθούν. Στη συνέχεια ρίχνετε το ταχίνι τη βανίλια, τα φουντούκια και ξαναχτυπάτε.

Η αλλαγή που έκανα εγώ σε αυτή τη συνταγή είναι ότι πρόσθεσα περισσότερο γάλα γιατί την ήθελα περισσότερο μαλακή.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Μιχαλάκη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Σπυριδούλα Μιχαλάκη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Από το 2014 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Ρόδο και διατηρεί συνεργασίες με άλλους επιστήμονες υγείας.

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» και εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα » Εκτίμηση του βάρους παιδιών δημοτικού σχολείου και συσχέτιση με διατροφικούς δείκτες».

Είναι εξειδικευμένη θεραπεύτρια των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και από το 2016 αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το έτος 2013-14 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε επιτυχώς πρόγραμμα εξειδικευμένης επιμόρφωσης στη Μεσογειακή Διατροφή και την Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών νοσημάτων, από το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον, παρακολουθεί Μετεκπαιδευτικά μαθήματα μέσω διαδικτύου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, με θέματα που αφορούν στο Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η κα Μιχαλάκη διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια και ανοιχτές ομιλίες με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής και αποτελεί μέλος της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Ρόδου.

Άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο(www.diatrofi.gr, www.keadd.gr ) και στο διαδικτυακό περιοδικό e-food for thought, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά.

Additional info:

Διεύθυνση: Ρόδος
Τηλέφωνο: 6936269276
Email: mihalaki.nutrition@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.nutritionhealthylife.weebly.com