Dr Plus - Diatrofi

Γλυκά

Μελομακάρονα με… βρώμη!

Μελομακάρονα χωρίς αλεύρι πιο υγιεινά, με λιγότερη ζάχαρη αλλά και λιπαρά.

Δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα “κανονικά” μελομακάρονα.

Στη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής βρίσκονται τα δημητριακά όπως η βρώμη. Τα δημητριακά πρέπει να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Η βρώμη είναι δημητριακό με χαμηλή θερμιδική αξία, πλούσιο σε φυτικές ίνες (2.8γρ/40γρ),πλούσιο σε πρωτεΐνη (4,5γρ/ 40γρ.),σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Λόγω της περιεκτικότητας της σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην ασπίδα του οργανισμού κατά ιών και βακτηριδίων. Συνδυάζουμε τα αντιοξειδωτικά οφέλη της κανέλας και του μελιού, με τις μοναδικές φυτικές ίνες της βρώμης προσδίδοντας μοναδικά οφέλη στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Ας πειραματιστούμε… 

Για 25 περίπου κομμάτια θα χρειαστούμε:

  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 6 κουταλιές της σούπας στέβια
  • 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. πίτουρο βρώμης
  • 2  φλ. βρώμη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Λίγο γαρύφαλλο τριμμένο

Για το σιρόπι:

  • 1 φλ. μέλι
  • 6 κουταλιές ζάχαρη καστανή
  • 2 φλ. νερό
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
  • 2-3 μοσχοκάρφια
  • 1 κομματάκι φλούδα από μανταρίνι, ή πορτοκάλι
  • Τριμμένο καρύδι για το πασπάλισμα

Ξεκινάμε με το σιρόπι 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Περνάμε στη ζύμη

Αλέθουμε την βρώμη, και το πίτυρο βρώμης, στο multi ώστε να γίνουν μια πούδρα. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μαλακιά ζύμη που κολλάει ελαφρά στα χέρια. Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς.

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα ρίχνουμε απευθείας στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για μισό λεπτό περίπου, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές. Τα βάζουμε σε στρώσεις σε μια πιατέλα πασπαλίζοντας με το τριμμένο καρύδι.

Καλά Χριστούγεννα!

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρίνα Ζαχαράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Μαρίνα Ζαχαράκη. Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης.Σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης και αποφοίτησα με γενικό βαθμό Άριστα (8,6 ).
Ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάζομαι ως καθηγήτρια, αναπληρώτρια σε Σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Παράλληλα τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού σε θέματα διατροφής .
Διετέλεσα εργαστηριακός συνεργάτης στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Κρήτης στη Σητεία. Εργάστηκα σε δημόσια ΙΕΚ υπό την ιδιότητα του εκπαιδευτικού στα γνωστικά αντικείμενα της Διατροφής.

Στις 29 Μαΐου του 2015 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση :Master di secondo livello, Education and Disability Le dinamiche emotivo - affettive, που απονεμήθηκε από το Universita degli studi di Roma “ TOR VERGATA” Roma- Italia.

Έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν την διατροφική εκπαίδευση του κοινού, τη μεσογειακή – Κρητική διατροφή, την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παιδιών και ενηλίκων καθώς και τη συμβολή της διατροφής στην αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων.

Είμαι συνεργάτης του site faepaidimou.gr.Οι απόψεις και τα άρθρα μου βασίζονται σε εμπειρία και γνώση που διαθέτω αλλά και στη συνεχή ενημέρωση από σεμινάρια και έρευνες. Πάνω από όλα τα άρθρα μου είναι γραμμένα με την υπευθυνότητα και την αγάπη με την οποία «ταΐζει» ένας γονιός το παιδί του. Παράλληλα αρθρογραφώ σε site, περιοδικά και εφημερίδες. Έχω παρουσιάσει διάφορες εργασίες σε ημερίδες και έχω κληθεί ως ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης έχω οργανώσει ομιλίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που οφείλουν να αναπτύξουν τα παιδιά της σχολικής ηλικίας σε αρκετά σχολεία. Η αποδοχή από μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν τέτοια που η δράση μου συνεχίζεται κάθε χρόνο.

Πρόσφατα έλαβα τον τίτλο «Master Practitioner οn Eating Disorders and Obesity» από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED).

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μου στην επιστήμη της διατροφής είναι η δύναμη που έχει στην προστασία της υγείας. Για να ακολουθήσει κάποιος μια υγιεινή διατροφή, πρέπει να το θέσει ως μια από τις προτεραιότητες του.
Είναι σημαντικό ο καθένας να κοιτάξει με κριτική ματιά τη διατροφή του και να προβληματιστεί τί χρειάζεται να βελτιώσει.Οι γρήγοροι ρυθμοί που έχει η ζωή σήμερα απαιτούν προγραμματισμό στη διατροφή. Πολλές φορές είναι τόσο περιορισμένος ο χρόνος, λόγω εργασίας κλπ, που το τί θα φάμε δεν αποτελεί προτεραιότητα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό και σε διάφορες λιχουδιές για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής, όπως το άγχος και την κούραση τους. Όταν δίνουμε στο φαγητό τέτοιο ρόλο και το συνδέουμε με την ψυχολογική μας διάθεση, είναι εύκολο η διατροφή να χάνει την ισορροπία της.
Επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, είναι σημαντικό ο καθένας να κοιτάξει με κριτική ματιά τη διατροφή του και να προβληματιστεί τί χρειάζεται να βελτιώσει. Έτσι, συνειδητά θα αναζητήσει νέες λύσεις και νέες καλύτερες συνήθειες. Όταν μάθει κανείς να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και πειρασμούς, όταν μάθει πώς να ψωνίζει σωστά, πώς να βελτιώσει τις συνταγές του ή το τί παραγγέλνει σε εστιατόρια, τότε αποκτά τον έλεγχο της διατροφής του. Θα πρέπει η περίοδος που χάνει κάποιος βάρος να τον γεμίσει με δεξιότητες και γνώσεις και να αποτελέσει αρχή για τη νέα, μακροχρόνια ισορροπημένη του διατροφή. Βέβαια, για να έχουμε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, πρέπει η διατροφή μας να έχει ποικιλία, να είναι νόστιμη και ευχάριστη, να έχει πολλές επιλογές για σνακ και να προσφέρει λύσεις σε πρακτικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει το κάθε άτομο. Αν δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, τότε το άτομο θα κουραστεί και εύκολα θα καταφύγει στον παλιό και ανθυγιεινό τρόπο ζωής του.

Στοιχεία επικοινωνίας
Κινητό τηλέφωνο: 6998704872
Email:zaxarakimarina@gmail.com