Γλυκά

Μουσταλευριά χωρίς…αλεύρι, αλά Sofeto!

Γράφτηκε απο Sofia Sofeto
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ,
με το που τελειώνει ο τρύγος στ’ αμπέλια,
οι νοικοκυρές αρχίζουν να ετοιμάζουν τον μούστο ,
άλλες τον χρησιμοποιούν άμεσα , άλλες τον φτιάχνουν πετιμέζι .
Οι κουζίνες τους σε αναβρασμό !
Πρώτη τους δουλειά είναι να καθαρίσουν τον μούστο από τα “ξένα” σώματα,
η στάχτη των ξύλων πολύτιμη σύμμαχος σ’ αυτό τους το εγχείρημα…
Βράσιμο , ξάφρισμα και τέλος σούρωμα για να μείνει καθαρός ο μούστος
και έτοιμος  να δώσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του,
μαζί και την υπέροχη γλυκιά γεύση του σε κάθε συνταγή!
Ο μούστος ,αυτός ο θησαυρός υγείας ,
 είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C
 καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.
Είναι καλή πηγή υδατανθράκων
λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει
 κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Σχετικά με τον δημιουργό

Sofia Sofeto

Ονομάζομαι Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).
Είμαι 42 ετών και μητέρα 2 παιδιών , ενός κοριτσιού 7 ετών και ενός αγοριού 2,5 μηνών.
Ανέκαθεν ήμουν λάτρης της μαγειρικής και του ποιοτικού - υγιεινού φαγητού.
Πριν από 9 χρόνια περίπου διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 1.
Από τότε άρχισα να ψάχνω διατροφικές λύσεις και τρόπους, ώστε να μπορώ να τρέφομαι εγώ αλλά κι όλη η οικογένεια μου απολαυστικά αλλά προπάντων υγιεινά.
Το 2012 προέκυψε το blog μου "Sofeto Γεύσεις Υγείας". Ήταν κατά κάποιον τρόπο το ημερολόγιο διατροφής μου.
Το αγάπησα πολύ και παράλληλα με τις άλλες ασχολίες μου το διατηρούσα ενεργό.
Η αποδοχή του κοινού που με ανακάλυπτε ήταν θερμή.
Το 2013 πήρα μέρος σε διαγωνισμό μαγειρικής, που διοργάνωσαν τα εστιατόρια T.G.I Fridays με θέμα "Living Well". Πήρα το βραβείο καλύτερου ορεκτικού , με την "Βελουτέ σούπα super food με γαρίδες" http://sofeto.gr/?p=122
Το 2014 συνταγές μου επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Μεσογειακό οργανισμό ελαιολάδου Re.Co.Med με έδρα την Ιταλία. http://www.recomed.eu/category/food-blog/page/4/
Το 2014 επίσης ήμουν ανάμεσα στους νικητές του διαγωνισμού που διοργάνωσε το περιοδικό "Γαστρονόμος" με θέμα : Μαγειρεύουμε την παράδοση αλλιώς". Το δικό μου πιάτο ήταν " Στιφάδο σαλιγκαριών με εσπεριδοειδή και πουρέ γλυκοπατάτας". (Τα δικαιώματα της δημοσίευσης έχει μόνο το περιοδικό.)
Το 2015 πήρα μέρος στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το περιοδικό ΒήμαGourmet , "Food blog awards 2015", στην κατηγορία "Best special diet".
Κέρδισα το βραβείο κοινού , εφόσον το κοινό με ψήφισε.
Παράλληλα συνταγές μου έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά .
Η επαφή με το κοινό μου είναι καθημερινή.
Στην σελίδα μου θα βρείτε πάνω από 450 συνταγές , όλες στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής.
Στόχος μου είναι να εντάξω ομαλά τον κόσμο σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, υλικών και τρόπου μαγειρέματος, δίχως ακρότητες και υπερβολικές προτάσεις.