Snacks Γλυκά

Τα οφέλη του χαλβά στην υγεία μας

Γράφτηκε απο Βάσω Βαγιώτα

Ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά γλυκίσματα της Σαρακοστής και όχι μόνο. Πολλοί τον έχουν συνδέσει με την Καθαρά Δευτέρα, μπορεί όμως να καταναλωθεί οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική ρίζα hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό. Τον συναντούμε σε διάφορες  χώρες της Μεσογείου και της Ανατολής και στην Ελλάδα διαδόθηκε από πρόσφυγες της Σμύρνης (χαλβατζήδες πρόσφυγες) όπου πουλούσαν χαλβάδες σε μικρές  παράγκες.

Τα είδη του :

  • Σησαμένιος : Παρασκευάζεται από ταχίνι (λιωμένο σουσάμι), το οποίο συνδυάζεται με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι, ενώ στο χαλβά εμπορίου χρησιμοποιείται επίσης φρουκτόζη ή χαρουπόμελο ή στέβια κλπ με μαστιχώδη υφή.
  • Σιμιγδαλένιος : Παρασκευάζεται από χοντρό σιμιγδάλι, σιρόπι από νερό και ζάχαρη και ελαιόλαδο και δεν πωλείται στην αγορά. Η υφή του είναι νωπή και μαλακή.
  • Χαλβάς Φαρσάλων : Παρασκευάζεται κυρίως από νισεστέ (συνήθως από ρύζι ή από καλαμπόκι – κορν φλάουρ), βούτυρο, νερό και ζάχαρη, ενώ έχει λιπαρή και πολύ μαλακιά υφή.
  • Χαλβάς Κετέν : Παρασκευάζεται από μια κολλώδη μάζα κυρίως από αλεύρι και ζάχαρη ενώ η υφή του είναι νηματοειδής σαν βαμβάκι.

Στην αγορά θα βρείτε πολλά από τα είδη του χαλβά όπου τους έχει προστεθεί κακάο, ξηροί καρποί, σοκολάτα και μέλι.

Θρεπτική αξία (αφορά όλα τα είδη):

  • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του χαλβά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του, συμβάλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και ενισχύει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, λόγω των αμινοξέων που περιέχει γι ‘ αυτό και προτιμάται από πολλούς χορτοφάγους.
  • Λόγω τις υψηλής περιεκτικότητας μετάλλων ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, δυναμώνει τα οστά και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών.
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω την περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπου βοηθούν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Θερμίδες χαλβά :

Όσο υγιεινός κι να είναι, δεν σημαίνει ότι είναι και ‘’αθώος’’ σε θερμίδες. Βέβαια τίποτα δεν παχαίνει εάν καταναλώνεται με μέτρο και αν επιλέξετε χαλβά για γλυκό απ’ ότι μία πάστα για παράδειγμα, σίγουρα  αποτελεί ιδανική επιλογή. Τα 100γρ χαλβά αποδίδουν γύρω στις 350 θερμίδες ανάλογα με την περιεκτικότητα βέβαια σε έξτρα υλικά όπως κακάο ή ξηρούς καρπούς κλπ.

Ο χαλβάς αποτελεί εξαιρετική επιλογή σνακ και για τα παιδιά. Καλή Σαρακοστή σε όλους και να θυμάστε, ‘’Παν μέτρων άριστον’’.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βάσω Βαγιώτα

Μεταπτυχιακές σπουδές : Master Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity (Δίπλωμα Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία) . Παράλληλα είναι επίσημη personal trainer στην TRX Suspension Training.

Παρείχε διαιτολογικές υπηρεσίες σε γυμναστήρια της Αθήνας με ανάπτυξη πελατολογίου, λιπομετρήσεις, λήψη διαιτητικού και ιατρικού ιστορικού, σωματομετρήσεις, σχεδιασμός εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής, συμβουλές διατροφής και υγείας.

1 Οκτωβρίου 2012 - 1 Απριλίου 2013 πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο διαιτολογικό γραφείο του κύριου Βασίλειου Φλουρή και συνέχισε μετά το τέλος της πρακτικής της έως τον Ιούνιο του 2013 στο ίδιο γραφείο ως διαιτολόγος – διατροφολόγος, με επισκέψεις κατ’ οίκον, λιπομετρήσεις, σωματομετρήσεις, λήψη ιατρικού και διαιτητικού ιστορικού , σχεδίαση εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής

Τον Νοέμβρη του 2013 αρθρογραφoούσε για το site www.joytv.gr στην στήλη fitness – diet – health- wellness.

Από τον Φεβρουάριο 2014, συμμετείχει στην τηλεοπτική εκπομπή JOY στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΙ, με θέματα διατροφής και υγείας, η οποία προβάλλεται κάθε σαββατοκύριακο πλέον ως Joinus.

Από τον Φεβρουάριο του 2015 έως σήμερα ανέλαβε την σύνταξη άρθρων σχετικά με την υγιεινή διατροφή στα site followme.gr, newsdiet.gr, logodiatrofis.gr, nutri-fit.gr

Εργάζεται στη Affidea Ευρωιατρική Συμμετοχών Ελλάδος και κατοικεί στη Αθήνα.

Παρακολούθησε τα εξής συνέδρια και ημερίδες :

• 11ο Πανελλήνιο συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας 24-27 Νοεμβρίου 2011

• 29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2012 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης στην Αθήνα.

• 27 – 31 Μαρτίου 2013, 13ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο στην Αθήνα.

• 21 Μαρτίου 2015, 13η ημερίδα επιστημονικής ομάδας ‘’Διατροφή’’ στην Αθήνα.

• 29 Μαρτίου 2015, 1η Ημερίδα ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος στην Αθήνα.

• 23 Απριλίου 2016, 16η ημερίδα επιστημονικής ομάδας ‘’Διατροφή’’ στην Αθήνα.

Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό αργότερα από μικρή ηλικία, καθώς αποφοίτησε από το Αθλητικό Γυμνάσιο και Αθλητικό Ενιαίο Λύκειο Σούδας του νομού Χανιών.

Αθλήματα

• 1 έτος τένις στον Ναυσταθλητικό Αθλητικό όμιλο Σούδας.

• 1 έτος ποδηλασία στον Ναυσταθλητικό Αθλητικό όμιλο Σούδας.

• 4 έτη πρωταθλητισμό στην κωπηλασία στον Ναυσταθλητικό Αθλητικό όμιλο Σούδας.

Διακρίσεις

• 2η στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας κορασίδων στην Καστοριά το 2007

• 3η στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας νεανίδων στα Γιάννενα το 2007

• 3η στο σχολικό Πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας στην Κεφαλονιά 2007

• 1η στους διασυλλογικούς αγώνες κωπηλασίας στα Χανιά (Σούδα) 2008

• 2η στους διασυλλογικούς αγώνες κωπηλασίας στο Ηράκλειο 2008

Εθελοντισμός :

2013 - 2014 Ενημέρωση παιδιών και εφήβων αθλητών σχετικά με την υγιεινή Διατροφή σε αθλητικούς συλλόγους σε όλη την Αθήνα

2015 Συμμετοχή σε εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού που πραγματοποίηση η Επιστημονική Ομάδα Απίσχνασης – Λόγω Διατροφής με θέμα ‘’Βελτιώνω τη διατροφή μου : Τρώω σωστά!‘’ στα πλαίσια του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - Επισιτισμού 2015

Στοιχεία επικοινωνίας

Κινητό τηλέφωνο: 6979739735

E-mail :vaso_vag@hotmail.com

Σελίδα στο facebook : Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Βαγιώτα Βάσω

Instagram : https://www.instagram.com/vasso_vayiota_diet/