Γλυκά

«Πειραγμένο» cheese cake

Tο cheese cake θέλει υπομονή και η γεύση του κυνήγι. Αν και είναι ένα από τα πιο εύκολα γλυκά στην παρασκευή του, θέλει τον χρόνο του. Είναι θέμα σωστής στρατηγικής. Ξεκινάς, για παράδειγμα, σήμερα το απόγευμα να φτιάξεις τη βάση με τα μπισκότα, κι αφού την ετοιμάσεις, κάθεσαι να πιεις κι ένα καφεδάκι. Εν συνεχεία, σηκώνεσαι για να ετοιμάσεις την πρώτη στρώση της κρέμας, κι αφού τελειώσεις, την προσθέτεις στα μπισκότα και τα ξαναβάζεις στο ψυγείο.

Εκεί θα μείνουν παρέα τα υλικά όλο το βράδυ, να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους, να ανακατευτούν το ένα με το άλλο. Εν τω μεταξύ, αφού σταματήσεις να δοκιμάζεις με το δάχτυλο τα υπολείμματα της κρέμας που έμειναν στο μπολ, κάνεις ντουζάκι και βγαίνεις έξω για βραδινό ποτό. Την επόμενη μέρα, αφού πρώτα φας το πρωινό σου και ετοιμάσεις τον καφέ σου, βγάζεις το ταψάκι για να προσθέσεις και το τελευταίο υλικό, τη μαρμελάδα. Κι αφού το κάνεις κι αυτό, τα ξαναβάζεις πάλι όλα μαζί στο ψυγείο για έναν δεύτερο γύρο χημικών ανταλλαγών, που θα κρατήσουν τουλάχιστον έως το απόγευμα. Έως τότε προλαβαίνεις να καλέσεις τους φίλους σου, για να τους προσφέρεις ένα κομμάτι γλυκό. Αυτό το γλυκό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορείς να το φας μόνος σου. Η ελάχιστη αριθμητική δύναμη που απαιτείται είναι εσύ και ο καλός σου, που θα σε ταΐζει στο στόμα. Αυτό το cheese cake ονομάζεται «πειραγμένο», γιατί με τα υλικά που χρησιμοποιούμε, μειώνουμε την περιεκτικότητα των λιπαρών τουλάχιστον στο μισό, σε σύγκριση με την παραδοσιακή συνταγή.

Η μείωση των λιπαρών στο μισό σε ό,τι αφορά το φρέσκο βούτυρο (δεν γίνεται χωρίς αυτό), η προσθήκη φυτικής μαργαρίνης, τα μπισκότα digestive, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αμινοξέα, οι ξηροί καρποί μ’ ένα σωρό άλλα αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, μαζί με το άπαχο γάλα, κάνουν αυτό το γλυκό ναι μεν να κοστίζει λίγες θερμίδες παραπάνω, αλλά αν καταναλωθεί ως μία μερίδα, θα μπορούσε να αποτελέσει εξαιρετικό πρωινό, συνδυαζόμενο με έναν φρέσκο χυμό. Τέλος, για κάποιον παράξενο λόγο, που μόνο η χημεία μπορεί να εξηγήσει, συγκρίνοντάς το με την παραδοσιακή συνταγή, η γεύση της δικής μας ιδέας ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Υλικά για 10 μερίδες

Βήμα 1ο Η σωστή βάση είναι το παν

  • 300 γραμμάρια μπισκότα digestive
  • 50 γραμμάρια μαργαρίνη εμπλουτισμένη με ω3 και ω6
  • 50 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατους, άψητους ξηρούς καρπούς

Τρίβουμε πολύ καλά στο multi τούς ξηρούς καρπούς και τα μπισκότα. Εν συνεχεία, τα απλώνουμε σ’ ένα πιρέξ ή σε στρογγυλό ταψί, από το οποίο αφαιρείται η πλευρική επιφάνεια. Σ’ ένα μπρίκι λιώνουμε σε σιγανή φωτιά το βούτυρο με τη μαργαρίνη, προσέχοντας να μην έρθουν σε θερμοκρασία βρασμού, και εν συνεχεία τα περιχύνουμε στο τριμμένο μείγμα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι, ώστε να ποτιστούν όλα τα υλικά, και έπειτα πιέζουμε έτσι ώστε να σχηματιστεί ομοιόμορφη βάση στο ταψί μας. Είναι σημαντικό να πατηθούν πολύ καλά όλα τα υλικά, γιατί το συγκεκριμένο γλυκό δεν ψήνεται σε κανένα στάδιο. Έως ότου ετοιμάσουμε την κρέμα, φυλάμε για 5-10 λεπτά το ταψί στο ψυγείο, ή ακόμα καλύτερα στην κατάψυξη, ώστε να αρχίσει το μείγμα να δένει γρηγορότερα.

Βήμα 2ο Η σειρά της κρέμας

  • 2 φακελάκια φυτική κρέμα σε σκόνη (περίπου 200 γραμμάρια)
  • 350 γραμμάρια γάλα, με 1,5% λιπαρά
  • 300 γραμμάρια τυρί κρέμα (είναι στην κρίση σας τι λιπαρά θα επιλέξετε)

Για την παρασκευή της κρέμας ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας. Η μόνη διαφορά είναι ότι ενώ για κάθε φακελάκι απαιτούνται 200 γραμμάρια γάλα, στα δύο φακελάκια που θα χρησιμοποιήσουμε εμείς θα χρειαστούμε κάτι λιγότερο, δηλαδή 350 γραμμάρια, ώστε να πετύχουμε πιο σφιχτή κρέμα. Χτυπάμε τη σκόνη και το γάλα στο μίξερ για 5 λεπτά και, εν συνεχεία, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, που το έχουμε αφήσει από πριν σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου ένα τέταρτο. Αφήνουμε τα υλικά να δέσουν μεταξύ τους, τουλάχιστον για 6-8 ώρες.

Βήμα 3ο Τα κερασάκια στην τούρτα

  • 400 γραμμάρια μαρμελάδα βατόμουρο ή φρούτα του δάσους. Αν η μαρμελάδα είναι πολύ σφιχτή, μπορούμε να την αραιώσουμε με 2 κουταλιές κονιάκ. 

Αφού έχουν παραμείνει αρκετές ώρες τα υπόλοιπα υλικά στο ψυγείο, απλώνουμε τη μαρμελάδα πάνω από τη λευκή κρέμα και ξαναβάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 3-4 ώρες ακόμα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas