Dr Plus - Diatrofi

Ρύζι / Ζυμαρικά Συνταγές

Vegan συνταγές ζυμαρικών

vegan-syntages-zymarikon

Η αυστηρή χορτοφαγία και ειδικά ο όρος βίγκαν/βιγκανισμός είναι ιδιαίτερα γνωστός σήμερα. Όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει αυτόν τον τρόπο διατροφής είτε ως φιλοσοφία και στάση ζωής, είτε λόγω διατροφικών δυσανεξιών ή δίαιτας.

Για όποιον λόγο και αν έχει επιλέξει κάποιος αυτήν την διατροφή, για να είναι επιτυχής και διατροφικά ισορροπημένη, είναι σημαντικό να συμβουλευτεί έναν διατροφολόγο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε

  • βιταμίνη Β12
  • σίδηρο
  • ψευδάργυρο
  • πρωτεΐνη
  • ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • ασβέστιο
  • ιώδιο
  • βιταμίνη D

Ωστόσο, σήμερα θα ήθελα να σας παραθέσω μερικές αγαπημένες και εύκολες συνταγές/σάλτσες που μπορούν να συνοδέψουν τα ζυμαρικά σας.

Μακαρόνια με φακές με κόκκινη σάλτσα

Μια πολύ απλή συνταγή που στο χρώμα και στην υφή του θυμίζει μακαρόνια με κιμά!

Υλικά για την σάλτσα (ποσότητα για 2 μερίδες)
  • 1 ποτήρι φακές (εγώ επιλέγω καφέ ή μαύρη (Beluga) φακή μιας και θέλει μόνο 20 λεπτά βράσιμο)
  • 1 Κρεμμύδι
  • 1-3 σκελίδες σκόρδο (αναλόγως τις προτιμήσεις σας)
  • 1 πολτό ντομάτας
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση

Βράζουμε τις φακές και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο. Τις προσθέτουμε μαζί με τον πολτό ντομάτας στο τηγάνι με τα κρεμμύδια κλπ.

Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε την σάλτσα πάνω στα μακαρόνια και τρίβουμε τυρί κατάλληλο για βίγκαν διατροφή.

Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα με κάσιους (υλικά για την σάλτσα για 2 μερίδες)
  • 1/2φλιτζάνι κάσιους
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 10-15 ντοματίνια
  • Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση

Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο στα ντοματίνια και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε τα κάσιους σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη, προσθέτουμε τα ντοματίνια μέχρι να σχηματιστεί υφή πάστας. Μπορούμε επίσης να το μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι για να το θερμαίνουμε για 5 λεπτά.

Μακαρόνια με σάλτσα πέστο (υλικά για την σάλτσα πέστο για 2 μερίδες)
  • 2 κούπες φρέσκο βασιλικό
  • 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι ή κάσιους ή καρύδια ή και ηλιόσπορους
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά (επιλέξτε εμπλουτισμένη με B12)*
  • ¼ κούπας νερό

*Αν δεν χρησιμοποιήσετε διατροφική μαγιά θα χρειαστεί να προσθέσετε ¼ κουταλάκι αλάτι στην συνταγή

Εκτέλεση

Προσθέστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να σχηματιστεί υφή πάστας. Μπορούμε επίσης να την μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι για να το θερμαίνουμε για 5 λεπτά.

Καλή σας όρεξη!

Σχετικά με τον δημιουργό

Ιλλόνα Δαγδαλιανίδου Διαιτολόγος/Διατροφολόγος