Dr Plus - Diatrofi

Πίτες Συνταγές

Χορτόπιτα με φύλλο κρούστας

xortopita

Ο χειμώνας είναι πλούσιος σε χόρτα. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε και να δημιουργήσουμε εξαιρετικές χορτόπιτες!

Μην αποφύγετε όσα έχουν έντονη γεύση, θα δώσουν στην πίτα σας ξεχωριστό άρωμα! Αφιερώστε χρόνο στην διαδικασία της προετοιμασίας και το αποτέλεσμα θα το λατρέψουν οι αγαπημένοι σας.

Υλικά για την γέμιση

  • 1/2  κιλό σπανάκι  καλά πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 1/2 κιλό διαφορα χόρτα της αρεσκείας μας, μυρώνια και άγρια χόρτα. Καλά καθαρισμένα, πλυμένα και κομμένα
  • 1  μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5-6  φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1  μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½  κιλό φέτα τριμμένη χοντρά κομμάτια
  • 6 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλυτζάνι γάλα
  • ¼  κουτ γλυκού πιπέρι μαύρο
  • Λίγο σουσάμι

Προετοιμασία

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε  ελαφρά με το ελαιόλαδο το σπανάκι και τα κρεμμύδια, κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα μας και προσθέτουμε την φέτα, τα αυγά, το γάλα, το πιπέρι και τον άνηθο.

Αλείφουμε με λάδι το  ταψί μας και τοποθετούμε ένα φύλλο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Βάζουμε το ένα  φύλλο πάνω στο άλλο. Βάζουμε ακόμη τέσσερα φύλλα μαζεύοντας σαν να τα σουρώνουμε και λαδώνοντας ενδιάμεσα σε κάθε φύλλο.

Απλώνουμε πάνω τους την γέμιση και  πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντας και πάλι.

Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο απλωμένο κανονικά (ίσιο). 

Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και με την βοήθεια πινέλου αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας μας με λίγο γάλα.

Τέλος πασπαλίζουμε με το  σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μία ώρα μέχρι να χρυσοψηθεί.

Σχετικά με τον δημιουργό

Αργυρώ Ζαφείρη Food Inspector/Executive Chef