Dr Plus - Diatrofi

Συστατικά

Καφές και αρρυθμίες

Ο καφές είναι ένα αγαπημένο ρόφημα που αποτελεί καθημερινή συνήθεια. Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει και αποδείξει ότι η κατανάλωση καφέ προσφέρει οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, την ηπατική λειτουργία, την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, χρόνιων νοσημάτων, ακόμα και νευρολογικών διαταραχών. Περίφημη είναι η μελέτη της Ικαρίας, που συσχετίζει την κατανάλωση ελληνικού καφέ με την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ η πιο πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, απέδειξε ότι η κατανάλωση καφέ, ακόμα και του αδίκως κατηγορούμενου στιγμιαίου καφέ, Νες ή φραπέ, δεν σχετίζεται με γαστρεντερικά συμπτώματα.

Ωστόσο για πολλούς η κατανάλωση καφέ και καφεϊνούχων ροφημάτων αποτελούσε ένα αμφιλεγόμενο σημείο σχετικά με την επίδραση της καφεΐνης στον καρδιακό ρυθμό. Για πολλά χρόνια η κοινή γνώμη συνέδεε αβάσιμα την κατανάλωση καφεΐνης με την καρδιακή εκτοπία και με καρδιακές αρρυθμίες, αλλά αυτό προέρχονταν από ανεπίσημες πηγές, ενώ λίγες μελέτες είχαν δείξει οποιαδήποτε συσχέτιση.

Πρόσφατη μελέτη έθεσε ως στόχο να διαφωτίσει αυτό το σημείο. Στη μελέτη συμμετείχε μεγάλος αριθμός εθελοντών (1.388 άτομα) μεγάλης ηλικίας (μέση ηλικία τα 72 έτη). Από τους εθελοντές, το 61% κατανάλωνε καθημερινά περισσότερες από 1 μερίδες καφεϊνούχων ροφημάτων, όπως καφές, τσάι, ρόφημα σοκολάτας. Σκοπός της μελέτης ήταν να παρατηρήσει τη σχέση μεταξύ της χρόνιας κατανάλωσης καφεϊνούχων ροφημάτων και των καρδιακών συστολών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν κατάφεραν να δείξουν κάποια συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης καφεΐνης από ροφήματα, όπως είναι ο καφές, με την εμφάνιση καρδιακών αρρυθμιών.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης και όλων των πιθανών περιορισμών, αλλά και εξατομικευμένων ιδιαιτεροτήτων και ιατρικών οδηγιών, ο καφές αποτελεί μια ευχάριστη συνήθεια, που μπορούμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια μας και μας κάνει καλό. Μάλιστα,  τόσο ο ελληνικός, όσο ο στιγμιαίος καφές, που περιέχουν μέτριες ποσότητες καφεΐνης ανά μερίδα (Ελληνικός καφές (50ml) -40mg καφεΐνης και ο στιγμιαίος καφές (~200ml)-65-100mg καφεΐνης) σε σχέση με τον καφέ φίλτρου (καφές φίλτρου (~200ml)-115-175mg καφεΐνης), αποτελούν ιδανικές επιλογές για την απόλαυση του αγαπημένου μας καφέ καθημερινά.

 

Πηγές:

A Crippa et al, 2014. Coffee Consumption and Mortality from All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Dose-Response Meta-Analysis, American Journal of Epidemiology, published online ahead of print. 

Dixit S, Stein PK, Dewland TADukes JWVittinghoff EHeckbert SRMarcus GM. Consumption of Caffeinated Products and Cardiac Ectopy. J Am Heart Assoc. 2016 Jan 26;5(1). pii: e002503.

Gerasimos Siasos1,2,* Evangelos Oikonomou1,*Christina Chrysohoou1, Dimitris Tousoulis Demosthenes Panagiotakos1, Marina Zaromitidou1,Konstantinos Zisimos1,Eleni Kokkou1, Georgios Marinos1, Athanasios G Papavassiliou2, Christos Pitsavos1, Christodoulos Stefanadis1, Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study http://vmj.sagepub.com/content/18/2/55 11st Department of Cardiology, ‘Hippokration’ Hospital, University of Athens Medical School, Athens, Greece, 2Department of Biological Chemistry, University of Athens Medical School, Athens, Greece

 The Coffee Science Information Centre

             

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.