Dr Plus - Diatrofi

Συστατικά Τρόφιμα

Η κατανάλωση καφέ αποτελεί ασπίδα για τις νευρολογικές παθήσεις

Οι νευρολογικές παθήσεις αποτελούν γνώρισμα της σύγχρονης κοινωνίας μας η οποία «γερνά». Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, εμφανίζουν συμπτώματα νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος Parkinson και μάλιστα όλο και πιο «νωρίς» στην ζωή τους. Η αιτία του αυξανόμενου ποσοστού είναι πολυπαραγοντική και η θεραπεία υπό έρευνα.

Όμως, πολλοί θα έχουμε παρατηρήσει ότι για να «δουλέψει» ο εγκέφαλός μας πρέπει πρώτα να πιούμε καφέ! Μάλιστα, υπάρχουν πολλά δεδομένα, που αποδείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, τόσο άμεσα, όσο μακροπρόθεσμα, προσφέροντας μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαταραχών του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και της νόσου Alzheimer ή Parkinson. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση καφέ προστατεύει από την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων παραμένει άγνωστος.

Μια πρωτότυπη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Nutritional Neuroscience Journal»,  προσπάθησε να εξετάσει την επίδραση του καφέ σε έναν φυσιολογικό παράγοντα, ο οποίος προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών το Alzheimer ή το Parkinson. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και μικρή ποσότητα καφέ αυξάνει την ποσότητα του προστατευτικού παράγοντα μέσα στα ανθρώπινα νευρικά κύτταρα.

Παρόλα αυτά, έχουμε ήδη στα χέρια μας ακόμα μια υπόδειξη ότι η μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφέ, που αναφέρεται σε 2-4 κούπες ή ποτήρια στιγμιαίου καφέ ή 4-6 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ, προσφέρει ασπίδα προστασίας έναντι νευρολογικών παθήσεων. Μάλιστα, όταν πρόκειται για έναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ επωφελούμαστε διπλά, λόγω της καρδιοπραστατευτικής του επίδρασης και της υψηλής συγκέντρωσης σε αντιοξειδωτικά, ενώ η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, ζεστού νες ή κρύου φραπέ, προσφέρει απόλαυση καφέ με μεγαλύτερη διάρκεια κατανάλωσης και λιγότερη καφεΐνη ανά μερίδα σε σχέση με την ίδια ποσότητα καφέ φίλτρου (Καφές φίλτρου (~200ml): 115-175mg, Στιγμιαίος καφές (~200ml): 65-100mg). Επιπλέον, τόσο ο ελληνικός, όσο ο στιγμιαίος καφές είναι ένα 100% φυσικό προϊόν με αμελητέες θερμίδες και δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, εκτός αν προσθέσουμε εμείς.

Μπορεί λοιπόν ο μηχανισμός πίσω από την προστατευτική νευρολογική δράση του καφέ να παραμένει υπό έρευνα, εμείς όμως μπορούμε να επωφελούμαστε άμεσα από την καθημερινή κατανάλωση καφέ στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, προστατεύοντας την εγκέφαλό μας από την εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων με το πέρας του χρόνου.

Βιβλιογραφία:

  1. Journal of Agricultural and Food Chemistry
  2. Kakio S,Funakoshi-Tago MKobata KTamura H. Coffee induces vascular endothelial growth factor (VEGF) expression in human neuroblastama SH-SY5Y cells. Nutr Neurosci. 2016 Jan 20.
  3. The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.