Dr Plus - Diatrofi

Συστατικά Τρόφιμα

Φθινοπωρινές γλυκολιχουδιές με την θρεπτική αξία του σταφυλιού

ΜΟΥΣΤΟΣ

Ο μούστος (ή το γλεύκος) αντιπροσωπεύει το χυμό που παράγεται μετά το πάτημα των σταφυλιών και πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Περιέχει τον φλοιό, τους σπόρους και τα στερεά συστατικά της ρώγας του σταφυλιού.

Τα θρεπτικά συστατικά του μούστου ποικίλουν και εξαρτώνται από την ποικιλία του αμπελιού από την οποία προέρχονται. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτά που συναντώνται και στο σταφύλι, επομένως η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη. Περιέχει βιταμίνες Α, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα κυρίως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, ενώ η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά του προσδίδουν καρδιοπροστατευτική δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μεγάλη περιεκτικότητα του μούστου σε σίδηρο το καθιστά κατάλληλη τροφή για άτομα με σιδηροπενική αναιμία.

moustos ΠΕΤΙΜΕΖΙ

Πετιμέζι είναι το πυκνόρευστο σιρόπι που παίρνουμε εάν βράσουμε το μούστο για πολύ ώρα. Το πετιμέζι είναι μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης από αρχαιοτάτων χρόνων και μαζί με το μέλι αποτελούσε τη γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιούσαν στη ζαχαροπλαστική. Όπως και ο μούστος διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού και αποτελεί τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία. Έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψή του από βρέφη είναι δυνατόν να προλάβει την εμφάνιση αναιμίας.

Το πετιμέζι,  μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε γλυκίσματα και ροφήματα, ή να προστεθεί ως αρωματικό σιρόπι σε γιαούρτι και παγωτά. Η χρήση του όμως δεν περιορίζεται μόνο στη ζαχαροπλαστική, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μαγειρική σε συνταγές με ψάρια, πουλερικά, κρέας και λαχανικά, σε σάλτσες και ντρέσινγκ, δίνοντας στα πιάτα μας γεύσεις μιας «μοντέρνας παράδοσης».

Μη διστάσετε να προσθέσετε τα προϊόντα αυτά στην καθημερινή σας διατροφή και να δώσετε στον εαυτό σας αυτό που πραγματικά του αξίζει, τη θρεπτική πληρότητα σε συνδυασμό με την γευστική απόλαυση!

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ της γιαγιάς ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ

Υλικά:

  • 5 φλ. μούστο
  • 1/3 φλ. νισεστέ
  • 1 φλ. καρύδια
  • 1 φλ. σταφίδες
  • Κανέλα
  • σουσάμι
  1. Βάζουμε τον μούστο στην κατσαρόλα. Βάζουμε το νισεστέ σ’ ένα μπολ με λίγο από τον μούστο και το διαλύουμε καλά ώστε να μην έχει βόλους. Στη συνέχεια το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα.
  2. Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Την μοιράζουμε σε πιάτα και ρίχνουμε από πάνω σουσάμι και κανέλα.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Μιχαλάκη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Σπυριδούλα Μιχαλάκη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Από το 2014 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Ρόδο και διατηρεί συνεργασίες με άλλους επιστήμονες υγείας.

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» και εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα » Εκτίμηση του βάρους παιδιών δημοτικού σχολείου και συσχέτιση με διατροφικούς δείκτες».

Είναι εξειδικευμένη θεραπεύτρια των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και από το 2016 αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το έτος 2013-14 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε επιτυχώς πρόγραμμα εξειδικευμένης επιμόρφωσης στη Μεσογειακή Διατροφή και την Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών νοσημάτων, από το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον, παρακολουθεί Μετεκπαιδευτικά μαθήματα μέσω διαδικτύου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, με θέματα που αφορούν στο Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η κα Μιχαλάκη διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια και ανοιχτές ομιλίες με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής και αποτελεί μέλος της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Ρόδου.

Άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο(www.diatrofi.gr, www.keadd.gr ) και στο διαδικτυακό περιοδικό e-food for thought, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά.

Additional info:

Διεύθυνση: Ρόδος
Τηλέφωνο: 6936269276
Email: mihalaki.nutrition@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.nutritionhealthylife.weebly.com