Dr Plus - Diatrofi

Βιταμίνες Ιχνοστοιχεία Συστατικά

«Διατροφή και χαμηλή Β12»

Η βιταμίνη Β12 ή αλλίως κυανοκομπαλαμίνη, ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη.

Ποιός είναι ο ρόλος της στον οργανισμό?

Έχει σπουδαίο ρόλο στον οργανισμό καθώς συμβάλλει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη διατήρηση της ακεραιόττας του νευρικού συστήματος, ενώ συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών.

Τι προκαλλεί η έλλειψη της βιταμίνης Β12?

Όταν έχουμε χρόνια και σοβαρή έλλειψη σε βιταμίνη Β12 μπορεί να οδηγηθούμε σε μεγαλοβλαστική κακοήθη αναιμία καθώς μειώνεται ο αριθμός των ερυθροκυτάρρων λόγω του ότι σταματάει η ωρίμανσή τους στον μυελό των οστών.  Η βιταμίνη Β12 παρόλο που είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη μπορεί να μείνει στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες υδατοδιαλυτές βιταμίνες επομένως η έλλειψή της δεν είναι τόσο συχνή. Έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη παρατηρείται κυρίως σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν ζωϊκά τρόφιμα όπως οι χορτοφάγοι ακόμη η έλειψή της μπορεί να οφείλετε σε πρόβλημα στην απορόφησή της.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12?

Κυρίως τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, δεν τη συναντάμε σε μεγάλη περιεκτικότητα σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Πηγές είναι το γάλα, το γιαούρτι, τα κρέατα, τα ψάρια, τα αυγά, το κοτόπουλο, τα εντόσθια, τα θαλασσινά και κυρίως τα μύδια, οι αχιβάδες και οι σαρδέλες. Ακόμη δημητριακά πρωϊνού εμπλουτισμένα με Β12, η διατροφική μαγιά ενδεικτικά μία κουταλιά της σούπας έχει πάνω από 2,4 μικρογραμμάρια Β12, δηλαδή το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Τελός στο εμπόριο υπάρχουν και εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα με Β12 όπως γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας κτλ.

Πολύ σημαντικό είναι σε όλα τα τρόφιμα να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων και να βλέπουμε την περιεκτικότητα τους σε όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Συνηστώμενη ημερήσια δόση είναι:

Άντρες και γυναίκες άνω των 14 ετών 2,4 μg/ημέρα.

Στην εγκυμοσύνη είναι 2,6 μg/ημέρα και στο θηλασμό 2,8 μg/ημέρα αντίστοιχα.

Βιβλιογραφία:

«Διατροφική αξιολόγηση: Διαιτολογικό & ιατρικό ιστορικό, σωματομετρικοί κλινικοί & βιοχημικοί δείκτες»,(2006), Μανιός Γ, Εκδόσεις Πασχαλίδης, Αθήνα

«Διατροφή για υγεία, άσκηση και αθλητισμό» Μαρία Χασαπίδου, Άννα Φαχαντίδου, εκδ. University studio press, (2002)

«Διατροφικός οδηγός για ενήλικες» Εθνικοι διατροφικοί οδηγοί (2018), http://www.diatrofikoiodigoi.gr/default.aspx?page=home

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Γεωργαλή Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Γεννήθηκα το 1990 στην Αθήνα και μεγάλωσα στη περιοχή του Πειραιά. Το 2009 ξεκίνησα τις σπουδές στο Α.ΤΕΙ Κρήτης στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας οπου τις ολοκλήρωσα το 2014.

Έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο κατά τη διάρκεια της οποίας εκπτώνησα και την πτυχιακή μου εργασία με θέμα «Συμμόρφωση εγκύων με τη Μεσογειακή διατροφή.

Έρευνα σε πληθυσμό της Αθήνας και σύγκριση με πληθυσμό Ηρακλείου Κρήτης». Το 2014 με την απόκτιση του πτυχίου μου ξεκίνησα να εργάζομαι σε φαρμακευτικό χώρο στο τμήμα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Το 2017 ξεκίνησα να εργάζομαι ως διαιτολόγος σε γυμναστήριο στη περιοχή του Πειραιά και σε πολυχώρο διατροφής στη Καισαριάνη οπου συνεχίζω να εργάζομαι μέχρι και σήμερα και στους 2 τομείς.

Το έτος 2016-2017 παρaκολούθησα την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ και απέκτησα εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία ως Master Practitioner in eating disorders and obesity.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μου ως διαιτολόγος ενημερώνομαι για τις τελευταιές οδηγείες σχετικά με τη διατροφή, παρακολουθώ συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια μεταξύ των οποίων ήταν και σεμινάριο πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τέλος είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).