Dr Plus - Diatrofi

Βιταμίνες

ΠΑΙΡΝΩ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Τα αντισυλληπτικά όπως και όλα τα φάρμακα εισέρχονται στον οργανισμό και συμμετέχουν στις  φυσιολογικές χημικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος . Όπως είναι αναμενόμενο ένα τεχνικό σκεύασμα μπορεί να επηρεάσει και να διαταράξει την φυσιολογική ολοκλήρωση των χημικών και μεταβολικών διεργασιών του σώματος . Έτσι έχουμε επιρροές στα παρακάτω διατροφικά στοιχεία :

  • Μείωση των βιταμινών Β2, Β6 και Β12
  • Αλλαγή στον μεταβολισμό της αλβουμίνης
  • Μείωση ινοσιτόλης
  • Μείωση φυλλικού οξέως :
  • Μείωση βιταμίνης C
  • Μείωση τυροσίνης
  • Μείωση Βιοτίνης
  • Έλλειψη μαγνησίου
  • Έλλειψη ψευδαργύρου
  • Μείωση καλίου

Μείωση των βιταμινών   Β2, Β6 και Β12

Β2(  ριβοφλαβίνη ) : Υδατοδιαλυτή βιταμίνη .Μπορεί να δώσει κίτρινο χρώμα στα ούρα και στο μητρικό γάλα . Απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων , των λιπαρών και της πρωτεΐνης.Προστατεύει και γιατρεύει της κυτταρικές μεμβράνες , ισορροπεί την οξύτητα στο σώμα , συμβάλει στην υγεία των νυχιών , μαλλιών και ματιών . Σημάδια έλλειψης αποτελούν το αίσθημα καψίματος στα μάτια , ευαισθησία στο φως , πληγές στη γλώσσα , καταρράκτης , θαμπά και λιπαρά μαλλιά , εκζέματα , και δερματίτιδα .

Πηγές στα τρόφιμα : τροφές ολικής άλεσης , ξηροί καρποί όσπρια , γαλακτοκομικά , κολοκύθι , κάρδαμο , σιτάρι , μανιτάρια , λάχανο , κουνουπίδι , μαρούλι , φασόλια , ντομάτες .

Β6 ( Πυριδοξίνη ) : Υδατοδιαλυτή βιταμίνη . Μεταβάλλεται σε πυριδοξίνη με την βοήθεια του ψευδαργύρου . Μπορεί να προκαλέσει νευροπάθειες σε μεγάλες ποσότητες  ( 2-5 γρ. ) . Απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπαρών . Συμμετέχει στη δημιουργία όλων των αμινοξέων και ορμονών , στη κυτταρική αναπαραγωγή , στη λειτουργία του εγκεφάλου . Έχει αντικαταθλιπτική και διουρητική δράση , ελέγχει αλλεργικές αντιδράσεις και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα . Σημάδια έλλειψης αποτελούν η κατακράτηση υγρών , μυϊκή ατονία και κράμπες , φτωχή συγκέντρωση , έλλειψη ενεργητικότητας , ανησυχία και κατάθλιψη .

Πηγές στα τρόφιμα : τροφές ολικής άλεσης , ξηροί καρποί όσπρια , κολοκύθι , κάρδαμο ,μπανάνα , μπρόκολο ,  κρεμμύδι ,  λάχανο , κουνουπίδι , μαρούλι , φασόλια.

Β12( Κυανοκοβαλαμίνη ) : Υδατοδιαλυτή βιταμίνη . Ενεργοποιείται με εσωτερικούς παράγοντες . Δεν έχει τοξικότητα . Απαραίτητη για το μεταβολισμό της πρωτεΐνης , τη σύνθεση DNA συμμετέχει στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα , απαραίτητη για το νευρικό σύστημα και την αποτοξίνωση από τοξικές ουσίες .Σημάδια έλλειψης αποτελούν τα θαμπά και λιπαρά μαλλιά , εκζέματα και δερματίτιδα , έλλειψη ενεργητικότητας , ανησυχία , δυσκοιλιότητα , χλωμό δέρμα ,αναιμία .

Πηγές στα τρόφιμα : Λιπαρά ψάρια , γαλοπούλα , κοτόπουλο , αρνί , γαλακτοκομικά , αυγά , (δεν υπάρχει φυτική πηγή σε αυτή τη βιταμίνη ) .

Αλλαγή στον μεταβολισμό  της αλβουμίνης

Μία από την ομάδα των απλών πρωτεϊνών που συναντώνται ευρέως στους ιστούς των φυτών και των ζώων·. Η αλβουμίνη, όπως και όλες οι πρωτεΐνες του πλάσματος, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την ταχεία αναπλήρωση των ιστικών πρωτεϊνών. Γενικά, οι αλβουμίνες ζωικής προέλευσης έχουν υψηλότερη θερμιδική αξία σε σχέση με αυτές που προέρχονται από τα φυτά εξαιτίας του ότι οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες απαραίτητων αμινοξέων.

Μείωση ινοσιτόλης

Η ινοσιτόλη   είναι υδατοδιαλυτή ,είναι ένας βιταμινούχος παράγοντας του συμπλέγματος βιταμινών B. Η Συντίθεται ενεργά στο εσωτερικό του ανθρώπινου οργανισμού και η παραγόμενη ποσότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προσλαμβάνεται με τη διατροφή. Οι δύο ιστοί που φαίνεται να εμπλέκονται κυρίως είναι το ήπαρ και οι νεφροί.

Μια διατροφή φτωχή σε ινοσιτόλη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ και μείωση των επιπέδων ινοσιτόλης σε όλους τους ιστούς. Μια διατροφή ανεπαρκής σε ινοσιτόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ινοσιτόλης στους ιστούς του νεογνού και στο μητρικό γάλα και αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο ήπαρ της μητέρας.

Διατροφικές πηγές είναι: Πίτουρο , εσπεριδοειδή (εκτός από λεμόνια) , σπόροι δημητριακών ολικής αλέσεως , βρώμη , κόκκοι λεκιθίνης , πεπόνι , φακές , φασόλια , χοιρινό κρέας , ξερά φασόλια , καρύδια, μοσχαρίσιο συκώτι , ρύζι, ρεβίθια , μοσχαρίσιο κρέας

Μείωση φυλλικού οξέως :

Χρειάζεται για την χρησιμοποίηση της πρωτεΐνης , τη σύνθεση DNA και των ερυθρών αιμοσφαιρίων . Απαραίτητο για το ανοσοποιητικό σύστημα ,τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος των εμβρύων . Σημάδια έλλειψης είναι η αναιμία , έκζεμα , θαμπά γκριζαρισμένα μαλλιά , εκζέματα και δερματίτιδα , φτωχή μνήμη και όρεξη , στομαχικός πόνος , κατάθλιψη .

Πηγές στα τρόφιμα :Ξηροί καρποί , πράσινα λαχανικά , λάχανο , σπαράγγια , σουσάμι , φουντούκια , κάσιους , μπρόκολο , κουνουπίδι , αβοκάντο .

Η απορρόφηση του αυξάνεται από την παρουσία  βιταμινών  του συμπλέγματος Β και ειδικά τη Β12 ..

Μείωση βιταμίνης C – ασκορβικό οξύ :

Υδατοδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση .Συμμετέχει στο μεταβολισμό . Δημιουργεί κολλαγόνο διατηρώντας το δέρμα , τα κόκαλα και τους συνδέσμους υγιείς .Δυναμώνει και προστατεύει το ανοσοποιητικό και έχει αντικαρκινική δράση . Προστατεύει από καρδιαγγειακά . Σημάδια έλλειψης αποτελούν τα συχνά κρυολογήματα , φλεγμονές , αιμορραγία και ευαισθησία στα ούλα, αιμορραγία στη μύτη , αργή επούλωση πληγών , κοκκίνισμα στο δέρμα και σκορβούτο .

Η βιταμίνη C δεν δημιουργείται στο σώμα  άρα χρειάζεται λήψη από την τροφή . Πηγές στα τρόφιμα : φρέσκα φρούτα και λαχανικά , πιπεριές , λάχανο , φράουλες πορτοκάλια , ντομάτες , αρακάς , λεμόνια , γκρέιπφρούτ .

Η απορρόφηση της αυξάνεται από την παρουσία φλαβονοειδών , βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε . Μειώνουν την απορρόφηση το κάπνισμα , αλκοόλ , μόλυνση , στρες , τηγανητά , χαμηλή λήψη φρούτων , φάρμακα και κακή απορρόφηση .

Μείωση τυροσίνης

Το αμινοξύ L-Tyrosine είναι σημαντικό ως διατροφικό στοιχείο του εγκεφάλου καθώς συνιστά δομικό στοιχείο διαφόρων νευροδιαβιβαστών , με αποτέλεσμα να έχει ισχυρή  επίδραση στη διάθεση και στη νοητική εγρήγορση . Επίσης συνεισφέρει στην παραγωγή μελανίνης , με αποτέλεσμα να επηρεάζει τον τόνο των μαλλιών και του δέρματος , ενώ είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των θυρεοειδών ορμονών .

Μείωση Βιοτίνης :

Υδατοδιαλυτή βιταμίνη . Απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών , των υδατανθράκων και των λιπαρών οξέων . Βελτιώνει το δέρμα , μαλλιά και νεύρα . Απαραίτητη στη παιδική ηλικία . Σημάδια έλλειψης αποτελούν  η μυϊκή ατονία και κράμπες , φτωχή όρεξη , ξηρά μαλλιά και δέρμα , έκζεμα και δερματίτιδα .

Πηγές στα τρόφιμα :Όλες οι φυτικές και ζωικές τροφές . Ξηροί καρποί , όσπρια , κολοκύθι , κεράσι α, λάχανο , κουνουπίδι , μαρούλι , φασόλια , καλαμπόκι , γάλα ,αυγά .

Έλλειψη μαγνησίου :

Στοιχείο των οστών και των δοντιών .Χαλαρώνει τους μύες και σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό .Συμμετέχει στη νευρική λειτουργία και στη γλυκόλυση . Χρειάζεται για το μεταβολισμό των απαραίτητων λιπαρών οξέων και την ισορροπία των ορμονών .Σημάδια έλλειψης αποτελούν η μυϊκή ατονία και τρέμουλο , αϋπνία , νευρικότητα , υπερκινητικότητα , υψηλή πίεση , κατάθλιψη , ανησυχία , δυσκοιλιότητα.

Πηγές στα τρόφιμα : Ξηροί καρποί , ξηρά φρούτα , πράσινα λαχανικά , όσπρια , πατάτα , σκόρδο , σταφίδες .

Έλλειψη ψευδαργύρου :

Είναι αντιοξειδωτικό και προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα . Απορροφάτε καλύτερα με άδειο στομάχι .  Οι χορτοφάγοι μπορεί να έχουν έλλειψη . Αποτελεί στοιχείο περισσότερων από 200 ενζύμων καθώς και  του DNA και του RNA . Ζωτικό για την ανάπτυξη , ενεργοποιεί τη βιταμίνη Α και Β6 , συμμετέχει στο μεταβολισμό ορμονών φύλλου , στη δημιουργία οστών και δοντιών , στην ανάπτυξη των μαλλιών .Σημάδια έλλειψης αποτελούν η φτωχή αίσθηση γεύσης και οσμής , λευκά σημάδια στα νύχια , συχνές φλεγμονές , ακμή στο δέρμα , χαμηλή γονιμότητα , χλωμό δέρμα , τάσεις κατάθλιψης , έλλειψη όρεξης , άσθμα και υπερκινητικότητας .

Πηγές στα τρόφιμα :Ξηροί καρποί , ξηρά φρούτα , τροφές ολικής άλεσης , ψάρι , κρέας , και όσπρια .

Μείωση καλίου

Το κάλιο μαζί με το νάτριο αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στη διέγερση των νεύρων και των μυών.

Τα επίπεδα του διατηρούνται φυσιολογικά όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν κάλιο και της αποβολής της περίσσειας καλίου με τα ούρα.
Συνήθως η έλλειψη του οφείλεται σε αντίδραση σε κάποιο φάρμακο. Το υπερβολικό κάλιο μπορεί να είναι απόρροια νεφρικής ανεπάρκειας, ηπατικής νόσου ή έλλειψη μιας ορμόνης που παράγεται από τα επινεφρίδια.

Τροφές με Κάλιο : στα φασόλια, στο αβοκάντο, τις μπανάνες τα πορτοκάλια, το πεπόνι, το αχλάδι, τη σταφίδα, τη γλυκοπατάτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, την αγκινάρα, τους ξηρούς καρπούς (χωρίς αλάτι) τα όσπρια, τα μανιτάρια και τη ντομάτα.

Παραπάνω αναφέρθηκε η δράση των αντισυλληπτικών στο σώμα και πώς επηρεάζουν την ισορροπία θρεπτικών συστατικών . Ωστόσο οι  χημικές διαδικασίες που γίνονται στο σώμα ,στα όργανα , στους ιστούς και στα κύτταρα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι  χημικές διαδικασίες διαφέρουν στους ανθρώπους και έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και σε δίδυμα αδέρφια , οι λειτουργίες ορμονών και η ανοχή σε κάποια φάρμακα είναι διαφορετική .Επίσης η χημική κατάσταση του σώματος επηρεάζεται πολύ από την διατροφή . Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω μπορούμε να καταλήξουμε ότι καλό είναι να γίνεται αιματολογικός έλεγχος για να διαπιστώνετε η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών έτσι ώστε να ρυθμιστεί διατροφικά ή με τη χρήση ανάλογων συμπληρωμάτων  από ειδικό διατροφολόγο.

Σχετικά με τον δημιουργό

Παναγιώτα Καρακασίδου / Διαιτολόγος - Διατροφ...

Ζω και εργάζομαι στην Θεσσαλονίκη. Το 1992 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι.Θ. πραγματοποίησα ερευνητική- πτυχιακή εργασία για τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και ελλείψεις των ατόμων που στεγάζονται στην Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη .

Το δεύτερο εξάμηνο του 1992 εργάστηκα στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Διατροφής. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου απέκτησα σημαντική εμπειρία διατροφικής διαχείρισης παθολογικών καταστάσεων.

Οι αναζητήσεις για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της σωστής τροφής ενισχύθηκαν από την απόφαση μου το 1994 να γίνω χορτοφάγος . Η χορτοφαγία αποτελεί πλέον για μένα μια στάση ζωής και βαθιάς φιλοσοφίας για αγάπη προς την φύση .

Από το 1997 έως σήμερα διατηρώ το δικό μου προσωπικό διαιτολογικό γραφείο .

Σ αυτά τα χρόνια η διατροφή πέρασε και περνάει από διάφορα μεταβατικά στάδια προσπάθειας για αλλαγή .Αλλαγή που προσπαθεί να γίνει προς όφελος των ανθρώπων αλλά σε πολλές περιπτώσεις τελικά δεν τα καταφέρνει παραμένοντας στα πλαίσια της Δίαιτας και τελικά είναι ο εχθρός των σύγχρονων ανθρώπων .

Η παρουσία πλέον πολύ σημαντικών ερευνών και εξελίξεων στη Διατροφή δημιουργεί συνεχόμενες ανησυχίες και αναζητήσεις, που με οδηγούν στην παρακολούθηση ενός πολύ σημαντικού σεμιναρίου που ήρθε να επισφραγίσει την εμπειρία τόσων χρόνων .

Από το 2011 έχω εξειδικευτεί στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία (Master Practitioner από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών [ΚΕΑΔΔ] υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED) και συνεργάζεται με Διαιτολόγους – Διατροφολόγους για θέματα που σχετίζονται με διατροφή και ψυχολογία σε παιδιά – εφήβους – ενήλικες (διατροφικές διαταραχές, παχυσαρκία, αυτοεκτίμηση, εικόνα σώματος).

Μια πολύ σημαντική εμπειρία που σε συνδυασμό με την προσωπική εμπειρία χρόνων πάνω στην χορτοφαγία έφερε

Το Μάιο του 2015 την έκδοση του βιβλίου μου

Η Διατροφή στη Νηστεία Θεωρία και Πράξη

από τις εκδόσεις Σταμούλη σε συνεργασία με τον ΚΕΑΔΔ το οποίο αφορά έναν πλήρη οδηγό υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής στην περίοδο της νηστείας με έναν ενημερωτικό οδηγό συνταγών που δίνουν έμφαση στην θρεπτικότητα αλλά και απολαυστική γεύση φαγητών μαγειρεμένων από εμένα για την οικογένειά μου.

Η ανάγκη για αλλαγή στο τομέα της Διατροφής και Δίαιτας και η κοινή προσέγγιση σε θέματα διατροφής με συναδέλφους – συμφοιτητές δημιούργησε την επιστημονική ομάδα “Διατροφή “ στην οποία από το Σεπτέμβριο του 2000 είμαι μέλος .

Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων,

του Κέντρου Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών,

του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ,

της επιστημονικής ομάδας medidiatrofi

της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας .

Ενημερώνομαι συνεχώς για τα νέα δεδομένα της επιστήμης της διατροφής παρακολουθώντας ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια.

Συμμετέχω και παρακολουθώ από το 1992 μέχρι σήμερα τα Πανελλήνια και Μακεδονικά Συνέδρια της Διατροφής και Διαιτολογίας, του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης , της Ελληνικής εταιρείας παχυσαρκίας και της Ελληνικής διαβητολογικής Εταιρίας.

Είμαι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών .Η περίοδος της εγκυμοσύνης και το μεγάλωμα των παιδιών μου ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή ήταν για μένα μια ακόμη σημαντική διαπίστωση πόσο μεγάλα είναι τα οφέλη της Διατροφής για την σωστή ανάπτυξη και υγεία του ανθρώπου ακόμη και από τα πρώτα στάδια της σύλληψης του . Δεδομένα και γνώσεις που αποδεικνύουν πώς η σωστή διατροφή μπορεί να κάνει υγιείς και χαρούμενους ενήλικες και παιδιά .

Έτσι παράλληλα ξεκίνησε και μια καινούργια επαγγελματική εμπειρία για την ισορροπημένη Διατροφή στην εγκυμοσύνη , βρέφη , παιδιά και εφηβεία . Εμπειρία και γνωριμίες που οδήγησαν σε συνεργασίες με άτομα που ήθελαν να γνωρίσουν την σημασία της υγιεινής διατροφής στη σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών . Έτσι το 2004 παρουσίασα στο συνέδριο της pharmatron εργασία για την Διατροφή της εγκύου και την περίοδο του θηλασμού .

Στα πλαίσια αυτής της διατροφικής αναζήτησης προκύψανε συνεργασίες και ( π.χ σημαντικές γνωριμίες ) .

Το 1998 συνεργάστηκα με το Δημοτικό Σχολείο Άνω Τούμπας στην Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφικής αγωγής.

Το 2000 συνεργάστηκα με το Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφικής αγωγής .

Το 2011 συμμετείχα στο πρόγραμμα Davinci στην ενημέρωση παιδιών για την παχυσαρκία και τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής .Επίσης συμμετείχα σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε σχολεία του Ασβεστοχωρίου .

Κατά την διάρκεια του 2011 και 2012 διατέλεσα επιστημονικός συνεργάτης- διαιτολόγος –διατροφολόγος με τις ακαδημίες ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ και της ομάδας πετοσφαίρισης του ΠΑΟΚ

Από το 2015 συνεργάζομαι με το ίδρυμα Μέλισσα για την ενημέρωση των παιδιών που διαμένουν εκεί για τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για την προαγωγή της πνευματικής και ψυχικής υγείας των κοριτσιών.

Από το 2002 πραγματοποιώ ομιλίες με θέματα διατροφής σε μαθητές δημοτικού , γυμνασίου και λυκείου , για την ενημέρωση των μαθητών , γονέων και εκπαιδευτικών της πόλης σε θέματα διατροφής.

Έχω συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών της πόλης σε θέματα διατροφής .

Αρθρογραφώ για το site www.diatrofi .gr και το www.medidiatrofi.gr

για το A-pharmacy.gr για περιοδικό business woman καθώς και για το ιντερνετικό τύπο ( αθηναϊκό , κ. λ. )

Τέσσερα Βασικά :

1 Από το 1997 έως σήμερα διατηρώ το προσωπικό μου διαιτολογικό γραφείο με Πολυετή εμπειρία διατροφικής διαχείρισης παθολογικών καταστάσεων. Και διαχείριση εξατομικευμένα προγραμμάτων διατροφής για : Έγκυες, Θηλάζουσες, Παιδιά, Ενήλικες – Διατροφικές Διαταραχές – Υγιεινή Διατροφή – Σακχαρώδη Διαβήτη – Προβλήματα Υγείας .

2- Από το 2011 έχω εξειδικευτεί στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία (Master Practitioner από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών [ΚΕΑΔΔ]

3- Είμαι συγγραφέας του βιβλίου : Η Διατροφή στη Νηστεία Θεωρία και Πράξη

4 – Πραγματοποιώ ομιλίες σε σχολεία της πόλης για την ενημέρωση των μαθητών ,γονέων και εκπαιδευτικών της πόλης σε θέματα διατροφής.

Αρθρογραφώ σε ποικίλα θέματα διατροφής